Práve čítate

Telefón a klávesnica sú 18× špinavšie ako toaleta. Nezabúdajte ich čistiť?

1582  
Zdieľať: 

Telefón a klávesnica sú 18× špinavšie ako toaleta. Nezabúdajte ich čistiť?

To, že si bez svojho mobilu nevieme predstaviť život, je fakt. A fakt je aj ten, že ho denne berieme do rúk, ktoré nie sú vždy najčistejšie. A môžeme vám povedať, že povrch vášho mobilu je viac špinavý ako splachovač na verejných toaletách.

11. 1. 2020 3 min. čítania Katarína Ligačová
Telefón a klávesnica sú 18× špinavšie ako toaleta. Nezabúdajte ich čistiť?

Pamätám si, ako som si kúpila svoj terajší notebook. Tešila som sa ako malé dieťa na Vianoce, v predstihu som si kupovala kryt a obal, aby sa mu nič nestalo. Ostražitosť časom vyprchala a keďže pri jedení rada pozerám filmy, v jeden večer mi na touchpad padol maslový chlieb. Nemusím vám hovoriť, ktorou stranou.

Zďaleka ale nejde iba o špinu, ktorú je vidieť. Podľa štúdie v britskom časopise Which Magazine má priemerný telefón na svojom povrchu 18× viac potenciálne škodlivých baktérií ako splachovač na záchode priemernej verejnej pánskej toalety. Bŕŕ, to vôbec nie je dobrá správa.

Možno si poviete, že vy pred počítačom nejete, nenosíte ho do zaprášeného prostredia, a preto pochybujete, že ho máte špinavý. No, ale vezmite si, že keď si po každej činnosti neumývate zbesilo ruky, baktérie a nečistoty sa jednoducho prenášajú.

Čo s tým? Jednoducho ich čistite – tak, aby ste ich 1) vydezinfikovali, ale 2) neublížili im. Také jednoduché to je.

Klávesnica a myš si to odnášajú najviac

Oveľa viac ako na monitore je neporiadok (nielen) vidieť na klávesnici. A najmä medzi klávesmi. Na rýchlejšie čistenie (každý druhý deň) sa mi osvedčili dva spôsoby:

  1. Ceruzka na jemné čistenie – čistenie je rýchle a efektívne a samotný produkt nezaberie veľa miesta.
  2. Použitie špeciálnej „plastelíny“, ktorá zachytí prach a nečistoty a zoženiete ju v každom väčšom online e-shope.

Pre väčšie čistenie (raz mesačne) sa mi osvedčil octový roztok. Zmiešajte ho v pomere 1 : 1 s vodou, vezmite paličku do uší, poprípade vatový tampón, namočte ho do roztoku a pomaly prechádzajte medzi klávesmi. Pri medzerníku sa možno zapotíte, ale stojí to za to.

Na mastnotu už musíte siahnuť po niečom silnejšom – zaberá izopropylalkohol. Zaobchádzajte s ním veľmi opatrne! Najskôr ho vyskúšajte na menej frekventovaných klávesoch, potom prejdite na tie najviac znečistené.

Zaseklo sa niečo medzi klávesmi? Zaberie stlačený vzduch

Čo ale ani alkohol, ani octová zmes poriadne nevyčistí (ak si naozaj nedáte načas a neprejdete každú jednu škáru osobitne), sú klávesové medzipriestory. Na to sa mi najviac osvedčil vzduch v spreji, ktorý pod tlakom „vyfúka“ akúkoľvek nečistotu.

Stlačený vzduch „vyfúka“ akúkoľvek nečistotu.

Tip: Ak medzi klávesmi skončilo pár nečakaných kvapiek (ale nie celý hrnček čaju!), stlačený vzduch ich rýchlo vyženie von. Oplatí sa ho mať pohotovostne v zásuvke a zasiahnuť okamžite.

Monitor: nedotýkajú sa ho prsty, znečistiť sa však môže tiež

Mnohí nerozoznávajú rozdiel medzi papierovou vreckovkou a špeciálnou handričkou. Papierová vreckovka ale po sebe zanecháva (na monitore, obrazovke, sklenej tabuli atď.) čiastočky vlákien, preto máte tieto plochy pomerne rýchlo opäť akoby zaprášené. Používajte preto namiesto vreckoviek handričky špeciálne určené na utieranie skla. Má to zmysel.

Ako sa správne starať o utierky z mikrovlákna?

Po rozbalení ich nepoužívajte hneď, najskôr ich vyperte. Skúste sa poobzerať po prostriedku vhodnom na mikrovlákna, ak sa vám to zdá zbytočné, vyperte ich bez aviváže na približne 30 stupňoch. Po vypratí ich sušte prirodzene a najlepšie v miestnosti, kde sa málo práši. Alebo čo najmenej. Uskladňovať ich môžete v uzatvárateľnom vrecúšku, pretože tam sa prach nedostane.

Kvalitu vlákien ovplyvňuje aj opätovná starostlivosť. Perte ich po každom použití, pretože zvyškové stopy prípravkov môžu degradovať vlákna. Nehovoriac o tom, že nečistoty, ktoré nimi zotierate, môžu ostať na utierke a neskôr poškodiť či poškriabať predmet, ktorý ním idete čistiť.

Presnú starostlivosť uvádza výrobca na obale (najčastejšie), odporúčame sa držať pokynov.

Pri čistení monitora sa mi osvedčil gél na čistenie obrazoviek (opäť – jeden produkt na viac druhov elektroniky), ktorý odstráni prach a mastnotu a má antistatický účinok. Ak narazíte na verziu so špeciálnou handričkou, budete mať dva v jednom.

Mobil náš každodenný

S príchodom dotykových obrazoviek máme čistenie telefónov o niečo jednoduchšie – nemusíme totiž čistiť tlačidlá. Čo na druhej strane tiež nie je ktovieaká výhra – dotýkate sa jedine a iba obrazovky a potom si dávate telefón k uchu… no, čo vám budem hovoriť.

  • Displej nikdy nečistite tak, aby ste vodu či iný produkt striekali priamo na displej.
  • Odporúčam používať špecializovanú dezinfekciu určenú na tento druh elektroniky.
  • Využiť môžete aj handričku na okuliare. Nečistoty zotierajte smerom zhora nadol.
  • Ak po prvotnom očistení ostane displej vlhký, vezmite suchú handričku a utrite do sucha.
  • Ak je znečistený tak veľmi, že chcete zasiahnuť niečím silnejším, skúste prípravky, ako napríklad vyššie spomínaný izopropylalkohol. Narábajte s ním však opatrne, na dennodenné čistenie to naozaj nie je.

Na otvor pre slúchadlá a pod. je skvelou pomôckou zubná kefka na medzizubné priestory alebo spomínaná „plastelína“. Stačí jednotlivé vstupy prebehnúť a je po neporiadku. Ale opatrne, aby sa nič nepoškodilo či nepoškriabalo.

Manipulácia s ňou je jednoduchá a v samotnej podstate ju môžete využívať pri čistení viacerých kusov svojej elektroniky

A čo vy, ako čistíte svoju elektroniku?

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články