Práve čítate

Ako si poradiť v kuchyni bez váhy a odmerky?

54094  
Zdieľať: 

Ako si poradiť v kuchyni bez váhy a odmerky?

U nás v rodině se ženy dělí na dva tábory. Jeden bez kuchyňské váhy nedá ani ránu a druhý všechno dělá tzv. od oka. Já jsem někde uprostřed, váhu nepoužívám, ale jen tak do misky něco nasypat nebo nalít si taky netroufnu. Naštěstí mám svoje věrné pomocníky – lžíce a hrnek.

30. 3. 2019 3 min. čítania Andrea Krenková
Ako si poradiť v kuchyni bez váhy a odmerky?

Je za tým čistá pohodlnosť. Jednoducho sa mi nechce kvôli každému víkendovému koláču vyťahovať váhu, hľadať odmerku (ktorá sa z nejakého mne neznámeho dôvodu nachádza vždy v inej skrinke) a navyše často pečiem mimo pohodlia svojej kuchyne, kde ani jednu z týchto vecí nemám.  Zato príborov a hrnčekov býva všade plno. Na pečení s nimi mi tiež vyhovuje, že nezašpiním niekoľko rôznych nádob a po „práci“ mám hneď upratané a stihnem si dať možno aj kávu.

Zároveň ale priznávam, že táto metóda nie je stopercentne presná, pretože každý máme doma rôzne veľké hrnčeky aj lyžice a tiež ich inak naplníme, ale orientačne sa podľa nej dá piecť veľmi dobre. Ja osobne ju používam už niekoľko rokov a takmer vždy recept klapne na jednotku. A pokiaľ nie, som väčšinou na vine ja sama, pretože som zo zvedavosti otvorila rúru, nepoužila suroviny v izbovej teplote, prípadne tam niečo úplne zabudla dať. Jedno pravidlo je však potrebné dodržiavať – pri príprave receptu používať stále ten istý hrnček, prípadne aj lyžicu, aby ste pracovali stále s rovnakým objemom. Vždy je preto lepšie najskôr odmerať sypké suroviny a následne až tie tekuté, nebudete tak musieť riešiť múku lepiacu sa na steny vlhkého hrnčeka. Pokiaľ teda ten istý hrnček nemáte vo viacerých prevedeniach. :-)

Tip: Pokiaľ vám „hrnčekové recepty“ nevychádzajú, skontrolujte, či váš obľúbený 250 ml hrnček nemá 350 ml alebo naopak :-) Podobné je to aj s lyžicami, ktorých objem sa dosť líši, vo svojom príborníku som našla tri rôzne veľké kávové lyžičky a dve veľkosti lyžice polievkovej. Tiež samozrejme záleží na tom, ako veľmi lyžicu naplníte, či je úplne vrchovatá, alebo zarovnaná.

Miery, ktoré sa často objavujú v receptoch

  • 1 kávová lyžička = 5 ml
  • 1 polievková lyžica = 15 ml = 3 kávové lyžičky
  • 1 hrnček = 250 ml = 16 lyžíc a 2 lyžičky
  • väčší hrnček 350 ml = 23 lyžíc a 1 lyžička
  • soľ na špičku noža = asi 0,5 g
  • štipka soli = cca 1 g
  • orech masla = cca 10 g
Orech masla, štipka soli, soľ na špičku noža – naše (pra)babičky snáď ani inak nevážili

Objem v mililitroch je pre tekutiny vždy rovnaký, pri sypkých surovinách je to rôzne podľa ich objemovej hmotnosti, ktorá zohľadňuje ich hustotu, veľkosť častíc a tiež nakyprenie.

Stiahnite si PDF


Môžete si ho vytlačiť do svojej domácej kuchárky alebo napríklad pripnúť na chladničku. Stiahnite si PDF.

Koľko sa zhruba vojde do hrnčeka (250 ml/350 ml)?

  • 170 g / 240 g hrubej múky
  • 135 g / 190g  polohrubej či hladkej múky
  • 200 g / 280 g cukru krupice
  • 120 g / 170 g cukru práškového
  • 250 g /350 g masla či masti

Koľko sa zhruba vojde na zarovnanú kávovú lyžičku (5 ml)?

  • 4 g hrubej/polohrubej/hladkej múky
  • 6 g cukru krupice
  • 3 g cukru práškového
  • 8 g soli
  • 5 g masla/masti

Koľko sa zhruba vojde na zarovnanú polievkovú lyžicu (15 ml)?

  • 11 g hrubej múky
  • 10 g polohrubej/hladkej múky
  • 10 g cukru krupice
  • 12 g cukru práškového
  • 20 g soli
  • 15 g masla/masti

Na chladničku som si pripravila prepočet niekoľkých receptov, ktoré často používam, aby som ich mala vždy po ruke a nemusela nič hľadať ani počítať, možno sa budú hodiť aj vám.

Prepočet surovín klasických receptov

Kysnuté žemľové knedle

200 g hrubej múky = 1 hrnček, 2 lyžice a 2 lyžičky, 200 g polohrubej múky = 1 hrnček, 6 lyžíc a 1 lyžička, 100 ml mlieka = 6 lyžíc a 2 lyžičky, 100 ml vody = 6 lyžíc a 2 lyžičky, 1 vajce, polovica kocky čerstvého droždia, 1 starší rožok, lyžička cukru, 3 štipky soli

Knedle varím približne 20 minút.

Mramorová bábovka

300 g polohrubej múky = 2 hrnčeky a 3 lyžice, 300 g cukru krupice = 1 hrnček a 10 lyžíc, 100 ml vody = 6 lyžíc a dve lyžičky, 150 ml oleja = 10 lyžíc, 4 vajcia, 1 lyžička prášku do pečiva, 2-3 lyžice kakaa

Pečiem na 170 °C približne 40 minút.

Perník

340 g hladkej múky = 2 hrnčeky a 7 lyžíc, 220 g cukru krupice = 1hrnček a 5 lyžíc, 250 ml mlieka = 1 hrnček, 100 ml oleja = 6 lyžíc a 2 lyžičky, 2 lyžice kakaa, 1/2 prášku do pečiva, 1/2 prášku do perníka, 1 vajce

Pečiem na 180 °C približne 30 minút.

Bublanina

150 g polohrubej múky = 1 hrnček, 1 lyžica a 1 lyžička, 100 g cukru krupice = 10 lyžíc, 125 ml mlieka = polovica hrnčeka, 60 ml oleja = 4 lyžice, 1 vajce, 1 lyžička prášku do pečiva, ľubovoľné ovocie

Pečiem na 175 °C približne 30 minút.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články