Je za tým čistá pohodlnosť. Jednoducho sa mi nechce kvôli každému víkendovému koláču vyťahovať váhu, hľadať odmerku (ktorá sa z nejakého mne neznámeho dôvodu nachádza vždy v inej skrinke) a navyše často pečiem mimo pohodlia svojej kuchyne, kde ani jednu z týchto vecí nemám. Zato príborov a hrnčekov býva všade plno. Na pečení s nimi mi tiež vyhovuje, že nezašpiním niekoľko rôznych nádob a po „práci“ mám hneď upratané a stihnem si dať možno aj kávu.
Zároveň ale priznávam, že táto metóda nie je stopercentne presná, pretože každý máme doma rôzne veľké hrnčeky aj lyžice a tiež ich inak naplníme, ale orientačne sa podľa nej dá piecť veľmi dobre. Ja osobne ju používam už niekoľko rokov a takmer vždy recept klapne na jednotku. A pokiaľ nie, som väčšinou na vine ja sama, pretože som zo zvedavosti otvorila rúru, nepoužila suroviny v izbovej teplote, prípadne tam niečo úplne zabudla dať. Jedno pravidlo je však potrebné dodržiavať – pri príprave receptu používať stále ten istý hrnček, prípadne aj lyžicu, aby ste pracovali stále s rovnakým objemom. Vždy je preto lepšie najskôr odmerať sypké suroviny a následne až tie tekuté, nebudete tak musieť riešiť múku lepiacu sa na steny vlhkého hrnčeka. Pokiaľ teda ten istý hrnček nemáte vo viacerých prevedeniach. :-)
Tip: Pokiaľ vám „hrnčekové recepty“ nevychádzajú, skontrolujte, či váš obľúbený 250 ml hrnček nemá 350 ml alebo naopak :-) Podobné je to aj s lyžicami, ktorých objem sa dosť líši, vo svojom príborníku som našla tri rôzne veľké kávové lyžičky a dve veľkosti lyžice polievkovej. Tiež samozrejme záleží na tom, ako veľmi lyžicu naplníte, či je úplne vrchovatá, alebo zarovnaná.
Miery, ktoré sa často objavujú v receptoch
- 1 kávová lyžička = 5 ml
- 1 polievková lyžica = 15 ml = 3 kávové lyžičky
- 1 hrnček = 250 ml = 16 lyžíc a 2 lyžičky
- väčší hrnček 350 ml = 23 lyžíc a 1 lyžička
- soľ na špičku noža = asi 0,5 g
- štipka soli = cca 1 g
- orech masla = cca 10 g
Objem v mililitroch je pre tekutiny vždy rovnaký, pri sypkých surovinách je to rôzne podľa ich objemovej hmotnosti, ktorá zohľadňuje ich hustotu, veľkosť častíc a tiež nakyprenie.
Stiahnite si PDF
Môžete si ho vytlačiť do svojej domácej kuchárky alebo napríklad pripnúť na chladničku. Stiahnite si PDF.
Koľko sa zhruba vojde do hrnčeka (250 ml/350 ml)?
- 170 g / 240 g hrubej múky
- 135 g / 190g polohrubej či hladkej múky
- 200 g / 280 g cukru krupice
- 120 g / 170 g cukru práškového
- 250 g /350 g masla či masti
Koľko sa zhruba vojde na zarovnanú kávovú lyžičku (5 ml)?
- 4 g hrubej/polohrubej/hladkej múky
- 6 g cukru krupice
- 3 g cukru práškového
- 8 g soli
- 5 g masla/masti
Koľko sa zhruba vojde na zarovnanú polievkovú lyžicu (15 ml)?
- 11 g hrubej múky
- 10 g polohrubej/hladkej múky
- 10 g cukru krupice
- 12 g cukru práškového
- 20 g soli
- 15 g masla/masti
Na chladničku som si pripravila prepočet niekoľkých receptov, ktoré často používam, aby som ich mala vždy po ruke a nemusela nič hľadať ani počítať, možno sa budú hodiť aj vám.
Prepočet surovín klasických receptov
Kysnuté žemľové knedle
200 g hrubej múky = 1 hrnček, 2 lyžice a 2 lyžičky, 200 g polohrubej múky = 1 hrnček, 6 lyžíc a 1 lyžička, 100 ml mlieka = 6 lyžíc a 2 lyžičky, 100 ml vody = 6 lyžíc a 2 lyžičky, 1 vajce, polovica kocky čerstvého droždia, 1 starší rožok, lyžička cukru, 3 štipky soli
Knedle varím približne 20 minút.
Mramorová bábovka
300 g polohrubej múky = 2 hrnčeky a 3 lyžice, 300 g cukru krupice = 1 hrnček a 10 lyžíc, 100 ml vody = 6 lyžíc a dve lyžičky, 150 ml oleja = 10 lyžíc, 4 vajcia, 1 lyžička prášku do pečiva, 2-3 lyžice kakaa
Pečiem na 170 °C približne 40 minút.
Perník
340 g hladkej múky = 2 hrnčeky a 7 lyžíc, 220 g cukru krupice = 1hrnček a 5 lyžíc, 250 ml mlieka = 1 hrnček, 100 ml oleja = 6 lyžíc a 2 lyžičky, 2 lyžice kakaa, 1/2 prášku do pečiva, 1/2 prášku do perníka, 1 vajce
Pečiem na 180 °C približne 30 minút.
Bublanina
150 g polohrubej múky = 1 hrnček, 1 lyžica a 1 lyžička, 100 g cukru krupice = 10 lyžíc, 125 ml mlieka = polovica hrnčeka, 60 ml oleja = 4 lyžice, 1 vajce, 1 lyžička prášku do pečiva, ľubovoľné ovocie
Pečiem na 175 °C približne 30 minút.