Práve čítate

Rozvojové hračky vyrobíte aj z toho, čo máte doma

13050  
Zdieľať: 

Rozvojové hračky vyrobíte aj z toho, čo máte doma

Keď mal Tobiasko 10 mesiacov, začali sme chodiť na cvičenie, kde trénoval nielen správne držanie tela, ale aj jemnú motoriku. Odvtedy si k nemu každý deň aspoň na pár minút sadnem a hráme spolu hry, ktoré nás oboch veľmi bavia a tiež mu pomáhajú učiť sa veci správne držať. To sa mu bude veľmi hodiť, keď sa za pár rokov začne učiť písať.

31. 8. 2018 6 min. čítania Kateřina Kuranova
Rozvojové hračky vyrobíte aj z toho, čo máte doma

Keď sa narodí bábätko, má silne rozvinutú jemnú motoriku, a preto vás dokáže napríklad chytiť za prst. Ako rastie, vyvíja sa aj jeho hrubá motorika, čo znamená, že dokáže urobiť napríklad kotúľ. Na tú jemnú by sme ale nemali zabúdať, pretože vďaka nej sa rozvíja veľa ďalších, zdanlivo nesúvisiacich schopností.

Podľa mňa je dôležité neporovnávať, v koľkých týždňoch a mesiacoch „má dieťa vedieť to a to“, ale rozvíjať ho tak, ako je práve teraz možné. Je mi jasné, že každé dieťa baví niečo iné. Napríklad taký Tobi miluje všetky manuálne, hudobné a šplhacie hračky.

Ako sa u detí rozvíja jemná motorika?

Odpovedá Mgr. Irena Pokorná:

Jemná motorika sa u detí vyvíja už od narodenia, a to od reflexných nevedomých pohybov, cez schopnosť kombinácie zámerných a zložitejších pohybov, až po detailnejšiu a realistickú kresbu. Každý vývoj má svoje pravidlá a štádiá, ktoré nesmú byť vynechané, aby mohlo dieťa dospieť do ďalšieho štádia.

Jemná motorika tiež nie je iba o „rukách“ dieťaťa, ale aj o schopnosti používať všetky drobné svaly v tele. Na začiatku vývoja sa dieťa naučí napr. ovládať pršteky na rukách a na konci vývoja dieťa disponuje zásadnými schopnosťami pre budúci život: schopnosťou hovoriť (ovládať svaly potrebné pri reči), vyjadrovať svoje pocity výrazom tváre (ovládať mimiku) a schopnosťou písať (grafomotorika).

Rozvojových hračiek je v ponuke veľa a aj my máme doma nejaké tie kupované. Sú veľmi pekné a dobre vymyslené. Okrem toho som ale vymyslela rôzne hry s vecami, ktoré máme doma alebo ich môžem ľahko vyrobiť. S Tobiaskom ich hráme od jeho 10 mesiacov, ale sami uvidíte, že s niektorými môžete napríklad práve s vaším dieťaťom začať aj skôr, alebo si naopak počkáte.

Zo svojej skúsenosti môžem povedať, že všetko stojí za vyskúšanie a máločo pôjde hneď na prvýkrát krásne. Pomohlo mi byť trpezlivá a venovať sa hrám pravidelne každý deň, aj keď len na pár minút.

Každé jedlo môže byť „hračka“

Keď deti objavujú svet, vrátane jedla, rôzne si ho „ohmatajú“ a potom ochutnajú. Využívam to a chystám farebne pestré jedlo, ktoré krájam na rôzne tvary nožom alebo vykrajovátkom.

Ešte dôležitejšie je zapojiť pršteky do nejakých náročnejších úloh. Môžete napríklad lúskať hrášok (mladším deťom budete musieť lusk načať), oberať ríbezle, hrozno …

Vkládanie farebných brmbolcov

Kúpte vlnu v rôznych farbách a vytvorte rôzne veľkosti brmbolcov. S tými potom môžete hrať „prekladanie“ z nádoby do nádoby, alebo vhadzovanie do širších a užších otvorov, vhadzovanie podľa veľkosti apod. Na to skvelo poslúžia fľaše so širokým a úzkym hrdlom. Len pozor, pokiaľ je vaše dieťa „hádzač“, vynechajte materiály, čo sa ľahko rozbijú. :-)

Pretože sú brmbolce farebné, môžete s nimi neskôr hrať aj hry s farbami, napríklad zelenú do zelenej / zeleno označenej fľaše apod.

Ako vyrobiť brmbolec:

  1. Pripravte si dva rovnaké kruhy vystrihnuté z lepenky. Do každého kruhu urobte z rovnakého stredu ešte vnútorný kruh a ten tiež vystrihnite. Vzdialenosť medzi okrajom a vnútorným kruhom určuje veľkosť, výšku vlasu brmbolca. Vnútorný kruh si urobte veľkorysejší, vlna sa vám bude lepšie preťahovať.
  2. Vlnu si pripravte do malého klbka, urýchli vám to prácu.
  3. Medzi kartónové krúžky si vložte kúsok vlny. Tým potom celý brmbolec utiahnete.
  4. Kruhy na seba priklopte a začnite vlnu rovnomerne namotávať v hrubej vrstve.
  5. Keď kruhy dôkladne obmotáte, vlnu zauzlite a potom celý „motanec“ opatrne na „hrane“ kruhov rozstrihnite. Pozor, aby ste neprestrihli vlnu vloženú vnútri.
  6. Potom obe časti zviažte v priestore medzi kartónovými kruhmi vnútornou vlnou.
  7. Šablónu opatrne vyberte.
  8. Brmbolec načechrajte, prípadne zastrihnite kúsky, ktoré pretŕčajú a odstrihnite stredové vlákno.
  9. Máte hotovo!

Ako môžu rodičia vývoj jemnej motoriky podporiť?

Odpovedá Mgr. Irena Pokorná:

Pre zdravý vývoj jemnej motoriky u dieťaťa nepotrebuje rodič žiadne špeciálne pomôcky, postačí fantázia, spolupráca s dieťaťom a čas na hru.

Buďme tiež opatrní v dôvere v tablety, ktorých aplikácie dnes už síce dieťa podnecujú, ale na vývoj motoriky apriori necielia a rodičovskú stimuláciu, hru, cvičenie a nápodobu nenahradia.

Nemusíme mať podrobnú znalosť vývojovej psychológie, ale je dobré aspoň rámcovo vedieť, čo by sa v ktorom období dieťa malo učiť. Zároveň je vždy potrebné ísť v súlade s individuálnym tempom dieťaťa a neklásť na neho väčšie nároky, ako je schopné naplniť.

Vhadzovanie predmetov do otvorov

Okrem toho, že je úplne perfektné mať doma hru, kde dieťa vkladá tvary do otvorov, ktoré im prináležia (my máme z Tchiba drevenú zasúvaciu hru s loďou a zvieratkami) a také navliekanie krúžkov na stojan, môžete si doma vyrobiť aj ďalšiu rozvojovú hračku na podobnom princípe.

Ďalší podobné hry na vystriedanie si môžete sami vyrobiť.

Ako vyrobiť vkladaciu hru:

Z tvrdšieho baliaceho papiera si pripravte „viečko“ a vystrihnite do neho otvor na žetóny alebo kartičky.

Na farebné kartičky alebo žetóny môžete neskôr lepiť samolepky alebo kresliť obrázky a vyzvať dieťa, aby vhadzovalo napr. len červené kartičky alebo len kartičky so zvieratkami.

Fľaša s fazuľkami

Stačí zobrať obyčajnú PET fľašu a hrsť fazuliek, šípok, kamienkov (umytých) a podobne a nechať dieťa vhadzovať ich do fľaštičky. Iba si vždy na začiatku spočítam, koľko fazuliek mám, aby sa niekde nejaká nezatúlala a Tobi ju neskôr neprehltol alebo nevdýchol. Na začiatku som mu k tomu dávala cumeľ, aby predmety neochutnával, ale je mi jasné, že nie každé dieťa cumeľ chce.

Pri tejto hre na mňa Tobiasko najskôr pozeral, čo to po ňom chcem, ale veľmi skoro pochopil a baví ho to doteraz (má 15 mesiacov).

Tip: fazuľky môžete tiež použiť na ťukanie. Počas hrania som mu dala a sama si tiež zobrala dve fazuľky, každú do jednej ruky. Začala som s nimi ťukať o seba a hovoriť ťuk ťuk ťuk. Potom som pridala pesničku a pri tom fazuľkami ťukala o seba. Tobiho som k tomu tiež motivovala a teraz ho hra baví natoľko, že keď začne hrať nejaká pesnička alebo začnem spievať, zoberie nejaké dva predmety a ťuká s nimi o seba. :-)

Niekoľko tipov na ďalšie šikovné (kupované) hračky:

V tomto zozname vynechávam klasické kocky a navliekanie koliesok na stojan. Tie sme asi všetci zažili už ako deti a určite si na ne spomeniete ako na prvé, keď vymýšľate hračky pre vlastných potomkov. :-)

Puzzle

Prvé puzzlíky pre najmenšie deti okolo jedného roku sú ideálne tie s dreveným „gombíkom“, za ktorý sa dielik chytá. Neskôr už môžete zadovážiť puzzle klasické, napríklad jednoduchú sadu z farmy s obrázkami, ktoré sú zložené zo 6 puzzlíkov.

Prevliekanie šnúrky cez predmet

Z Tchiba sú skvelé drevené navliekacie zvieratká, tie u nás doma dosť frčia (už sú bohužiaľ vypredané). Pre menšie deti je lepšia hračka s veľkými otvormi a závažiami na oboch stranách šnúrky, pre tie väčšie už môže byť závažie menšie alebo žiadne.

Prevliekacie hry trénujú nielen jemnú motoriku, ale tiež trpezlivosť. Tú najskôr Tobi nemal, ale teraz už pri tom vydrží sám napríklad aj štvrť hodiny a ani nepípne.

Guličkový bazénik

Tento bazénik má Tobiasko už od 9. mesiaca a od prvej chvíle som vedela, že to bola dobrá voľba. Asi je veľa detí, ktoré nechá chladnými, Tobi to ale uvítal. Vlastne na bazéniku sa naučil vstávať, pretože loptičky ho neuveriteľne lákali. Vždy sa postavil o molitanový okraj, oprel sa a preklopil do bazénika. Tam si sadol a hral sa loptičkami.

Loptičky ale ponúkajú v skutočnosti nekonečné možnosti hier. Môžete si ich s dieťaťom kotúľať, hádzať si ich alebo napríklad ťukať o seba. Opäť sa tým prehlbuje jemná motorika.

Hudobné nástroje

Tobiasko, ako veľa detí v jeho veku, miluje všetko, čo vydáva zvuk. Pri klavíriku, ktorý sám hrá pesničky, vždy tancuje. On vlastne tancuje pri čomkoľvek. Tak som zvedavá, či je to len taký ten záujem o hudbu, ktorý má každé dieťa alebo sa v ňom prebúdza hudobný talent, ktorý mohol podediť hneď z niekoľkých strán.

Tak snáď vám toto aspoň trošku pomohlo a pokiaľ máte nejaké ďalšie tipy, kľudne aj na domácu výrobu, ako sú napríklad tie fazuľky, tak budem veľmi rada, keď ich napíšete do komentára na Facebooku.

Majte sa krásne,
s láskou vaša Kačí

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články