Práve čítate

Ako si zariadiť balkón plný byliniek

6331  
Zdieľať: 

Ako si zariadiť balkón plný byliniek

S blížiacou sa jarou čo najrýchlejšie oživte svoj balkón či terasu, nech si ich dosýta užijete. Nie je nič smutnejšie, ako keď slniečko svieti, vlahý večer priamo nabáda k poháru vína s výhľadom na okolie, ale naša terasa nám k tomu vôbec neposkytuje priestor. Dizajnérka Kamila Jarkovská (www.jarkovska.cz) vám poradí, ako si zariadiť balkón plný byliniek, ktorý nebudete chcieť (ani musieť) opustiť

30. 3. 2016 4 min. čítania Kristina Zábrodská
Ako si zariadiť balkón plný byliniek

Vyčistite priestor

„Neexistuje malý balkón, iba zle využitý,“ hovorí Kamila Jarkovská. Preto najprv celý priestor vypracte, umyte podlahu, zábradlie, prípadne aj nábytok, ak zostáva na balkóne po celý rok. Nazhromaždené predmety zodpovedne roztrieďte na tie, ktoré chcete znovu použiť, ktoré vyhodíte a ktoré si odložíte. Balkón by nemal byť skladiskom, ale príjemnou vonkajšou oázou.

bylinky_terasa-49

Vytvorte si obľúbené miestečko

Dobre si premyslite, ako budete na balkóne tráviť čas. Tešíte sa na čítanie na ležadle, vychutnávanie vína a pozorovanie hviezd, na grilovanie s priateľmi, alebo sa už nemôžete dočkať, až si zariadite vlastnú záhradku? Nenúťte sa do tradičnej zostavy pozostávajúcej zo skladacej stoličky, stolíka a zopár kvetináčov, keď vám to nevyhovuje, a zariaďte si balkón podľa svojich predstáv. „Myslite na to, aby ste mali dostatok tieňa, osvetlenie, pohodlné sedenie, odkladaciu plochu poruke a príjemnú podlahu, ktorá nechladí. Nebojte sa vankúšov, plédov či diek, na noc ich môžete odniesť a večer vás zahrejú a priestor zútulnia, “ odporúča Kamila Jarkovská.

Vylaďte farby

Balkón je pokračovaním bytu a mal by s ním harmonizovať. Preto sa riaďte farbami vo vašom byte, či už farbami doplnkov alebo nábytku. Obvyklú šedú, béžovú, hnedú a bielu doplňte výraznou farbou. „Žltá je farba života, slnka a ohňa. Nabije nás energiou a dobrou náladou, “vysvetľuje Kamila, prečo doplnky vyberala v žltej a šedej farbe, ktorá s ňou pekne ladí.

bylinky_terasa-3

Saďte bylinky

Len čo teplota prekročí 10 ° C, bez obáv môžete začať sadiť. „Na malom balkóne zaveste kvetináče a hrantíky na zábradlie, pokojne aj v niekoľkých úrovniach. Môžete tak každú bylinu pestovať zvlášť a dopriať jej ideálne podmienky. Praktické na údržbu a krásne na pohľad sú rôzne veľké kvetináče zoskupené na jednom mieste, a keď ich postavíte na pojazdnú dosku, môžete ich premiestňovať podľa meniaceho sa svetla a tieňa. A zároveň nemáte neporiadok po celom balkóne, ale vysypanú hlinu ľahko upracete, “radí Kamila Jarkovská.

Využite domáce poklady

Prútený kôš na prvý pohľad evokuje prázdninovú pohodu, vďaka svetlým farbám však získa francúzsky šarm. „Vyložte ho igelitom, bublinkovou fóliou alebo plastovou taškou a bylinky do neho priamo zasaďte. Nezabudnite fóliu prepichnúť, aby mohla voda odtekať, inak sadeničky zhnijú, “varuje Kamila Jarkovská. „Rovnakým spôsobom môžete recyklovať pekné vedierko, výlevku (umývadlo), rúru od komína, vínny sud či drevené debničky. Natrite ich farbami tlmených odtieňov, aby sa hodili k ostatnému nábytku a dekoráciám. Pozor, v tmavých nádobách hrozí, že sa bylinky prehrejú a zahynú. Prútené a neglazované kúsky môžete impregnovať, aby dlhšie vydržali. “

bylinky_terasa-61

Recyklujte s vtipom 

Drahé dekorácie nemusíte kupovať, vyrobte si ich! „Prázdne konzervy, ideálne tie, ktoré majú veko s tupým okrajom, natrite farbou a využite ako kvetináč pre malý trs byliniek, na odkladanie záhradníckych nožníc alebo ako vázu. Nemusíte ich natierať celé a skúste každú natrieť inou farbou,“ radí Kamila Jarkovská. Vytvorte si svoj súkromný bar – do jednej konzervy zasaďte mätu, do druhej nasypte trstinový cukor, do tretej postavte slamky a do štvrtej dajte drvič a nôž a potom už len stačí priniesť biely rum, sódovku, ľad a limety a môžete si namiešať mojito priamo na terase.

Popisujte

A hoci viete, čo ste kam zasadili, keď z malej rastlinky vyrastie bujný ker, môžete stratiť istotu. Preto si každú bylinku jasne označte. „Na kvetináč môžete názov priamo napísať kriedou, alebo si vyrobte drievka s menami ,napríklad z paličiek od zmrzliny, z paličiek na sushi, z kolíčkov alebo z plastovej lyžice,“ radí Kamila Jarkovská.

Majte všetko poruke

Či už bylinkovú záhradku zakladáte, alebo zbierate plody vašej starostlivosti, obsluhu vám uľahčí náradie, ktoré budete mať na dosah ruky. „Záhradnícku zásteru odložte na vešiak, napríklad na hrabličky zavesené na držiaku na metlu. Metličku, nožničky, lopatku a hrabličky môžete uložiť do malého prenosného koša. Ak celé leto grilujete, zasaďte si bylinky určené na mäso a šalát blízko prípravnej plochy.“

bylinky_terasa-34

Zapojte aj deti!

Lásku k bylinkám a čerstvému vzduchu pestujte v deťoch od útleho detstva. Už batoľa môžete zapojiť do starostlivosti o bylinky. „Kúpte mu detské záhradnícke náradie a podložku na sedenie, aby neprechladlo a spolu vytvárajte váš malý raj,“ dodáva Kamila Jarkovská.

Na stole do vázy dajte kvetinu a celý balkón ihneď rozkvitne. Olivový olej s byľkou tymianu krásne vonia a odpudzuje hmyz.

Dizajnérka Kamila Jarkovská navrhuje interiéry na mieru klientom, načúva ich prianiam a predstavám a snaží sa ich zhmotniť. „Každý priestor by mal rozprávať príbeh svojich obyvateľov, preto spolu s nimi sa ho snažím vytvoriť.“ Viac na www.jarkovska.cz

jarkovska_portret2351

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články