Ja viem. Kombináciu mäty a čokolády, prípadne kávy, človek buď miluje, alebo neznáša. Ja patrím do prvej skupiny, pretože tá kontrastná chuť ma v spomienkach prenáša do vianočných čias v detstve. Vtedy som mätovú čokoládu dostávala od starých rodičov.
A môj dospelácky vianočný čas? Ten zase reprezentujú rôzne ochutené šálky kávy. Spojenie mentolového nádychu a silného espressa vytvára doslova sviatočný pôžitok. A chcela by som sa s vami podeliť o recept, pretože v predvianočnom období sa vám bude určite hodiť.
Ako dostať mätovú chuť do kávy?
Najpohodlnejšou cestou sa zdá byť použitie mätového extraktu. Ale len do chvíle, kým sa ho nepokúsite zohnať v obchode. Väčšinou je to dosť náročné, preto môj recept využíva domáci mätový sirup s korením a trochu tej známej pepermintovej čokolády. Budete teda potrebovať len to, čo zoženiete vo väčšine supermarketov.
Recept na domáci mätový sirup s korením

Môžete ho pripraviť aj v čisto mätovej chuti, ale keď pridáte korenie podľa môjho receptu, chuť peppermint mocha bude ešte dokonalejšia.
Ingrediencie:
- 1 hrnček vody
- 1 hrnček cukru
- 1 celá škorica
- 2 badiány
- 1 lyžička klinčekov
- vetvička čerstvej mäty
Postup:
- Do kastrólika nalejte vodu a vmiešajte do nej cukor.
- Pridajte korenie, postavte na sporák a zahrievajte až k bodu varu.
- Varte na miernom stupni, kým tekutina nezačne hustnúť (objem sa zredukuje približne na dve tretiny až polovicu – pozor, neredukujte príliš, pretože sirup po vychladnutí ešte zhustne).
- Odstavte kastról zo sporáka a pridajte celé stonky mäty. Ja ich v tekutine ešte jemne pučím tĺčikom na mojito (môžete si pomôcť napríklad aj drevenou vareškou) – vďaka tomu sa uvoľní viac chuti.
- Prikryte pokrievkou a nechajte 15 minút odstáť, potom sceďte.

Recept na domácu Caffè Mocha s mätou
Túto kávu môžete podávať so šľahačkovou čiapkou alebo s vyšľahanou mliečnou penou. Mne viac chutí so šľahačkou a beriem ju ako taký horúci zimný dezert.
Ingrediencie na 1 šálku:
- 1 silné espresso
- 2 lyžice domáceho mätového sirupu (recept vyššie)
- 100 ml plnotučného mlieka
- 35 g čokolády After Eight
- 33 % šľahačka na dokončenie
Postup:
- Do kastrólika nalejte mlieko a zohrejte ho k bodu varu.
- Odstavte, pridajte polámanú čokoládu a miešajte metličkou, kým sa úplne nerozpustí.
- Do čokoládového mlieka vmiešajte mätový sirup a čerstvo pripravené espresso.
- Nalejte do pohára vhodného na podávanie teplých nápojov.
- Kávu ozdobte vyšľahanou šľahačkou. Môžete ju ešte poprášiť škoricou a dozdobiť kúskom čokolády a čerstvou mätou.

TIP:
Funguje to aj v ľadovej verzii! Stačí hotový nápoj nechať jemne vychladnúť a potom ho naliať do pohára plného ľadu. A ak to chcete ešte vylepšiť a máte výkonný mixér, rozmixujte všetko na mätovú kávovú triešť.
Kávovú chvíľku si môžete vychutnať aj s deťmi!

Tým naservírujte len pepermintové čokoládové mlieko ochutené sirupom. A nezabudnite šľahačku vyšperkovať cukrovými posýpkami, čokoládovými hoblinkami alebo mini marshmallows!
Pridajte si kávu do zákusku!
Vyskúšajte tento jednoduchý návod na kávový sirup, ktorý chutí skvele napríklad so škoricovým slimákom.
Domov plný radosti
Užite si pohodu s blízkymi v pohodlí a teple. Novú kolekciu pre celú rodinu teraz nájdete na tchibo.sk.


