Práve čítate

Čo ma naučilo materstvo? Že rutina nie je nuda

1736  
Zdieľať: 

Čo ma naučilo materstvo? Že rutina nie je nuda

Kolotoč rodičovských povinností, ktoré sa opakujú deň čo deň, mesiac čo mesiac, až kým dieťa nenastúpi minimálne na druhý stupeň ZŠ, je asi nočnou morou mnohých bezdetných.

23. 10. 2020 3 min. čítania Lenka Puzlíková
Čo ma naučilo materstvo? Že rutina nie je nuda

Pravidlá a režim sú však azda najčastejšou radou psychológov, ako zvládnuť starostlivosť o dieťa. A to z pohľadu dieťaťa, ale aj rodiča. Dieťa vie, ako deň prebieha, ako činnosti po sebe nasledujú, čo má očakávať a čo určite nie.

O čo viac to deťom vyhovuje, o to viac sa to dospelému môže zdať ako nekonečná nuda. Hlavne ak je váš „bezdetný“ deň vždy trochu iný. Na rozdiel od toho rodič funguje v stále rovnakom kruhu: nakŕmiť, prebaliť, zabaviť, vyvetrať, umyť, uspať, stále dookola. Ako som sa teda popasovala s týmto strašiakom, s rutinou ja? Jednoducho, spravila som z nej výhodu.

Rutina rodičovi zjednoduší plánovanie dňa, nemusí sa zamýšľať nad tým, čo kedy ako spraviť, lebo postupuje v podstate stále rovnako. (Minimálne prvé 2 roky.)

Vďaka rodičovskej rutine som si urobila pravidelný čas sama na seba

Môj deň vždy začínal ranným kŕmením. A keď mal Tomásko plné bruško, ja som si ešte nalačno dala rannú rozcvičku.

Počas šestonedelia len opatrnú, ale potom som dala každé ráno 20 minút na orbitreku a k tomu zopár základných cvikov na brucho a zadok. Tomo bol spokojný, napapaný, mal ma stále na očiach, lebo z hracej deky sledoval, ako sa trápim. Ale to trápenie stálo za to. Pol roka po pôrode som mala o pár kíl menej ako pred tehotenstvom. Paráda.  (Pravdou však je, že toto skončilo, keď Tomi začal štvornožkovať, lebo už som ho nemohla nechať navoľno ležať na zemi, už chcel byť parťákom a to som nezvládala.)

Po rannom cvičení a raňajkách prišiel čas ísť na čerstvý vzduch. Doobeda na dve hodiny, poobede na dve hodiny. Moje prechádzky neboli pomaly z nohy na nohu, len aby sa dieťa nezobudilo. Bývame blízko polí, kde majú družstevníci vybudovanú dlhú asfaltovú cestu a ja som začala prevádzkovať „kočík-walking“. Naozaj rýchlou chôdzou som po tej ceste a späť cez mesto prešla každý deň 10-20 kilometrov. A keďže Tomo vonku vždy krásne spal a nezobudilo ho ani zastavenie kočíka. Keď už bolo teplo, dala som si uprostred prechádzky pauzu v parku, vytiahla knižku a mala svoj kľud. Alebo som išla na manikúru, pedikúru a Tomko to tiež v kľude prespal. Keď sa o dva roky narodila Zuzka, kočíkovanie sa muselo prispôsobiť Tomášovmu tempu, ale aj tak sme si to užili.

Výbava pre bábätká aj staršie deti

Výbava pre bábätká aj staršie deti

Na Tchibo.sk nájdete hračky, oblečenie aj výbavu do izbičky.

Do e-shopu

Rutina uľahčí veľa práce aj vysvetľovania

Varila som nám napríklad rovnaké jedlo, aby som s tým mala čo najmenej starostí. Spravila som Tomáškovi ako príkrm mrkvičkové pyré? Urobila som ho viac, ugrilovala k tomu kúsok kuracieho mäsa a mala som obed aj ja. A čím bol starší, tým viac sa naše jedlo podobalo, iba ja som ho mala slanšie alebo korenistejšie a keď už zistil, ako sa správne papá, jedli sme vždy spolu. Jednu lyžičku Tomo, jednu ja, samozrejme každý zo svojho taniera, svojím príborom. Tak sa Tomáš naučil, že aj mama musí jesť a potrebuje na to svoj čas, a tým, že to vyzeralo rovnako, nevymýšľal, že chce moje miesto svojho.

Rovnako som pristúpila aj k čisteniu zubov. Čistili sme si ich naraz, teda ráno po raňajkách, večer sme mali každý svoj čas J A z tejto rutiny sa stal dobrý zvyk aj pri mladšej dcére Zuzke, ešte nikdy som nepočula, že by naše deti spochybnili, či si treba ráno umyť zuby, či nie a podobne je to aj večer.

S rutinou sa lepšie plánuje a aj rozhodovanie ide rýchlejšie

Mať každý deň iný je napínavé, ale v rodičovskom kolotoči potom kvôli tomu často nestihnete, čo by ste potrebovali.

Takže ja som si napríklad zamilovala odložený štart práčky, umývačky (na čas, keď spíte, keď ste na prechádzke,…), aby tieto servisné veci nezdržovali od iných činností.

A nielen to. Rutina nám pomáha napríklad aj v tom, aby sme si ušetrili starosti počas dovolenky. Keď sme sa na konci tej minuloročnej s kamarátmi rozprávali, či to isté miesto zopakujeme aj po štvrtýkrát, padlo jednoznačné áno.

Je to nuda? Nie. Skôr sloboda od zisťovania a rozhodovania, čo bude na novom mieste v danom momente najlepšie. Vieme, aké jedlo môžeme očakávať v rámci polpenzie, nemusíme hľadať to najlepšie miesto na kúpanie, máme istotu, že sa deti zabavia a nevbehnú nám pod auto, pretože už miesto dobre poznáme my aj samotné deti.

Ak ste povahou dobrodruh, rutina vám pravdepodobne nesadne ani ako rodičovi. Ja som si ju ale nakoniec dokázala užiť a obrátiť ju na obrovskú výhodu. Tak sa jej nebojte. :-)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články