Práve čítate

Keď sa dieťa zatvára v izbe a nekomunikuje, mali by sme spozornieť, radí psychologička

3996  
Zdieľať: 

Keď sa dieťa zatvára v izbe a nekomunikuje, mali by sme spozornieť, radí psychologička

O svojich psychických problémoch často nehovoria ani dospelí, nieto deti. Mladých v depresii pritom pribúda. Keď sa potom niekomu zveria, dosť často sa stretnú s výsmechom alebo nepochopením. O tom, čo by si mali rodičia všímať a ako sa správať aj nesprávať, keď zistia, že na tom nie sú ich deti psychicky dobre, sme sa rozprávali s psychologičkou Janou Růžičkovou z Prahy.

16. 2. 2024 5 min. čítania Jakub Stanjura
Keď sa dieťa zatvára v izbe a nekomunikuje, mali by sme spozornieť, radí psychologička

Máte pocit, že detí a teenagerov, ktorí by trpeli psychickými ťažkosťami, je viac ako kedysi?

Čísla hovoria jasne. Nárast psychických problémov u detí a násťročných sa dá vidieť dlhodobo. Počas pandémie aj po nej sa ešte zvýšil dopyt po psychologických a psychiatrických službách. Problém ale je, že v Prahe aj v niektorých regiónoch je ich nedostatok. Rodičia uvádzajú, že čakacie doby sú dlhé, a denne sa v praxi stretávam s tým, že mi telefonujú a zúfalo sa snažia aspoň niekam objednať. Šanca zohnať detského psychológa alebo psychiatra, ktorého starostlivosť by hradila poisťovňa, je takmer nulová.


Podľa údajov z novembra 2023 na tom ani Slovensko nie je lepšie. Ambulantných lekárov je akútny nedostatok, kapacity detských psychiatrov aj psychológov sú veľmi obmedzené. Napríklad v Prešovskom, Trenčianskom či Trnavskom kraji mali poisťovne zmluvy len s dvomi detskými psychiatrami v ambulanciách – a v Prešovskom kraji žije 185-tisíc detí. Deti na ich pomoc často čakajú aj pol roka. Keď potrebujú ísť so psychickými problémami do nemocnice, čakajú aj dlhšie. Na 1,4 milióna detí je na Slovensku zhruba 200 miest v nemocniciach či liečebniach. Podporu deťom a tínedžerom poskytuje aj neziskový sektor, konkrétne Liga za duševné zdravie a ich Linka dôvery Nezábudka 0800 800 566, alebo IPčko a ich internetová linka dôvery a poradňa pre mladých ľudí na ipcko.sk.

Podľa čoho môžu rodičia zistiť, že sa ich dieťa dlhodobo necíti dobre?

Spozornieť by sme mali, kedykoľvek sa zmení správanie dieťaťa. Napríklad tak, že sa izoluje vo svojej izbe a prestáva s ostatnými komunikovať. Rodičia mi ale často hovoria, že nedokážu rozlíšiť, za čo môže obyčajná puberta a za čo vážnejšie psychické ťažkosti. Je dobré teda zistiť, či sa dieťa izoluje len od rodiny alebo aj od svojich kamarátov. Dôležitým signálom je tiež to, či pokračuje vo svojich obľúbených aktivitách, alebo od nich postupne upúšťa.

Svojim klientom radím: Nepotláčaj svoje emócie. Keď si smutný, buď smutný. Keď sa hneváš, hnevaj sa. A premýšľaj, čo to spôsobilo, čo sa v tebe odohráva a ako to vypúšťaš von.

deprese teenagerů

Prejavujú sa úzkosti a depresie inak u teenagerov a inak u detí?

U mladších detí sa depresívne stavy prejavujú výraznejšími výkyvmi nálad – od smútku a neobvyklej mĺkvosti až k podráždenému správaniu s výbuchmi plaču. U násťročných sú depresívne nálady stabilnejšie, v niektorých prípadoch ich sprevádzajú hlboké pocity viny a strata radosti. Tieto depresívne nálady bývajú o niečo silnejšie ráno a nedajú sa ovplyvniť žiadnou vonkajšou udalosťou, nie je to bežný smútok.

Keď si takéto správanie rodič u dieťaťa všimne, čo má robiť?

Je dobré na to nebyť sám a obrátiť sa na odborníkov. Na veľa základných aj stredných školách je dnes školský psychológ. Ďalšou možnosťou sú pedagogicko-psychologické poradne, ktoré poskytujú psychologické poradenstvo. A potom už tu máme špecializovaných detských klinických psychológov, detských poradenských psychológov, pedopsychiatrov, ktorí pracujú v zdravotníckych zariadeniach alebo súkromne. Rodičom radím, aby sa nenechali odbyť, a ak im odborník povie, že nikoho nového neprijíma, nech žiadajú ďalšie kontakty.

Ako depresívnym náladám u detí a teenagerov predchádzať

  1. Učte ich ventilovať negatívne emócie. Žijeme vo svete, ktorý nás neustále presviedča, že máme byť každý deň šťastní. Ľudia svoje negatívne emócie preto často potláčajú – a tento pretlak potom spôsobuje psychické ťažkosti. Keď sa deti naučia vo svojich emóciách vyznať a dávať ich najavo spoločensky únosným spôsobom, budú sa cítiť lepšie.
  2. Veďte ich k tomu, aby sa o seba a svoju psychiku starali. U detí, ktoré majú nezdravý životný štýl, vyhýbajú sa svojim povinnostiam (napr. záškoláctvom), nevedia pracovať so stresom a záťažou a o ktoré sa nikto v rodine veľmi nezaujíma, je šanca, že začnú prepadať depresiám, vyššia.

děti na psychoterapiích

Čo s vami riešia dospievajúci na terapiách najviac?

Úzkosti a depresie. Časté je tiež sebapoškodzovanie a poruchy príjmu potravy, objavuje sa aj problematika transgenderu.

Stretávajú sa s tým, že by ostatní nebrali ich psychické problémy vážne?

Áno. Občas sa to stáva zo strany rodičov, občas zo strany učiteľov alebo spolužiakov. Pocity nepochopenia, ktoré kvôli tejto bagatelizácii vznikajú, potom vedú buď k tomu, že sa človek uzatvorí, alebo naopak získa potrebu svoje problémy ešte viac dávať najavo, napríklad pokusom zobrať si život.

Dokážem si predstaviť, že niektorí rodičia si psychické problémy svojich detí vyčítajú.

Je to tak. Rodičia sa často vinia za to, čo sa s ich deťmi deje. Niektorí v takých chvíľach panikária, iní sa niekedy tvária, že sa nič nedeje. Najlepšie je vnútorne spracovať zistenie, že sa s dieťaťom niečo deje, a snažiť sa prispôsobiť tejto novej situácii. Pocity viny nikomu nepomôžu. Ideálny postup je taký, že ako rodič získam o pocitoch dieťaťa čo najviac informácií, zorientujem sa v tom, čo a ako vníma, nájdem odborníkov a zmením svoj prístup a podmienky, v ktorých sa dieťa nachádza.

jakou roli hrajou u depresí dětí sociální sítě

Akú rolu hrajú v psychike dospievajúcich sociálne siete?

Sociálne siete bohužiaľ krivia náš pohľad na svet. Vidíme na nich len šťastných, úspešných ľudí na dokonalých miestach a to sa premieta do našich pocitov. Dospelý človek má v tomto ohľade väčšinou kritickejšie myslenie a dokáže tú ilúziu prekuknúť, ale dieťa veľmi nie. Keď nadobudne dojem, že jeho život oproti životom ostatných v niečom kríva, objavia sa u neho pocity nedostatočnosti, nízkeho sebavedomia, sebahodnoty a márnosti. To všetko je pre depresívne stavy skvelou živnou pôdou.

Miesta, kde vám aj vašim deťom zdarma poradia a pomôžu:

Slovensko

  • Liga za duševné zdravie –  Linka dôvery Nezábudka  tel. č. 0800 800 566, bezplatná, nonstop
  • IPčko – četovacia online poradňa alebo e-mailová poradňa na poradna@ipcko.sk, bezplatná, nonstop
  • Linka detskej istoty – tel. č. 116 111, bezplatná, nonstop
  • Linka detskej dôvery – tel. č. 0907 401 749, spoplatňované podľa cenníka operátora, pracovné dni 8:00 – 20:00 hod. alebo bezplatná četovacia poradňa alebo e-mailová poradňa na odkazy@linkadeti.sk
  • Linka nádeje pri I. psychiatrickej klinike Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach –  tel. č. 055/644 1155, spoplatňované podľa cenníka operátora

Česko

Jana Růžičková vyštudovala psychológiu na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovy. So svojimi klientmi rieši depresie, úzkosti, osobné krízy, vzťahovú problematiku alebo tiež stresové situácie a vyhorenie. Venuje sa dospelým, dospievajúcim aj deťom. Pôsobí v Prahe.

Elegancia na každý deň

Elegancia na každý deň

Nakombinujte si outfity, v ktorých budete každý deň iná, ale stále očarujúca.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články