Práve čítate

Domáce mydlá

4127  
Zdieľať: 

Domáce mydlá

Staňte sa alchymistom a vyrobte voňavý darček pre vašich najbližších: domáce mydlo  Alebo môže byť pre vás alternatívou k obyčajným mydlám, ktorých vôňa a farby vás už začínajú nudiť. Je to veľmi jednoduché, zábavné a navyše ajmimoriadne užitočné pre zdravotne neškodnú osobnú hygienu.

7. 10. 2015 2 min. čítania Minty Finty
Domáce mydlá

Čo budete na prípravu potrebovať? 

IMG_0679

  • mydlový základ (dá sa kúpiť vo výtvarných potrebách)
  • vonné silice
  • bylinky, korenie a citrusy
  • menšie nádoby
  • stredne veľkú sklenenú misku

Prv než vás zasvätíme do tajov prípravy domáceho mydla, sa pozrieme na to, v čom ho môžete vylepšiť oproti tým, ktoré ponúkajú v obchodoch.

1) Vôňa

IMG_0691

Okrem číreho mydlového základu sa môžete na mydlách poriadne vyblázniť − môžete si namiešať vašu obľúbenú vôňu, ktorú v obchodoch nezoženiete. My sme si vystačili s tromi vonnými silicami, ktoré možno kúpiť v drogérii: citrónová tráva, pomaranč a škorica a bylinky a citrusy.

2) Farba 

IMG_0689

Bylinky a koreniny alebo nastrúhaná citrusová kôra dodajú mydlu prírodnú farbu, ale môžete ho dofarbiť aj farbami na sviečky.

3) Tvar 

IMG_0704

Ak sa nechcete prejesť jogurtmi, ktorých obaly možno v prípade núdze pri výrobe mydla použiť, pripravte si menšie keramické či sklenené mištičky. Dobre poslúžia aj nádoby na pitie. Záleží len na vás, aký tvar mydlu dáte.

Ako na to? 

IMG_0711

Mydlový základ rozpustite v mikrovlnnej rúre na strednom ohreve, kým sa úplne nerozpustí (dávajte pozor, aby sa hmota nevarila!). 

IMG_0699

Medzitým si pripravte ingrediencie, to znamená posekajte bylinky, nastrúhajte citrónovú kôru a pripravte ostatné ingrediencie, ktorými chcete mydlo zafarbiť a navoňať – tu je najväčší priestor pre kreativitu. Potom nádobu zľahka namažte rastlinným olejom. 

IMG_0735

Rozpustený základ nalejte do nádoby, pridajte ingrediencie na výrobu mydla a všetko opatrne zamiešajte. Ak používate vonné silice, pridávajte ich len po kvapkách, najmä ak používate výraznejšie vône, napríklad eukalyptus alebo levanduľu. Mydlo nechajte hodinu chladnúť a potom vložte ešte na ďalšiu hodinu do mrazničky. Ak mydlo samo nevypadne z nádoby, opatrne ho vyberte nožom. 

IMG_0799

My sme vyrobili mydlá s pomarančovou vonnou silicou a mletou škoricou… 

IMG_0806

… s lístkami bazalky a vôňou citrónovej trávy… 

IMG_0804

… ďalej s rozmarínom a pomarančom… 

IMG_0816

… a ešte s citrónovou kôrou a zázvorom. 

IMG_0871

Skúste použiť aj koreniny, ako badián alebo škoricu, a tvrdšie bylinky vcelku − v mydle totiž vyzerajú veľmi pekne. 

Tip: Môžete vyrobiť aj mydlo so šnúrkou,  na ktorú ho zavesíte do kúpeľne. Stačí vytvoriť na povrázku očko a mištičku s ešte nestuhnutým mydlom vložiť medzi dve vyššie nádoby. Na ne sa položí palička s očkom, ktoré sa vloží doprostred mydla.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články