Práve čítate

Na kávičke s Lukášom Hejlíkom

2480  
Zdieľať: 

Na kávičke s Lukášom Hejlíkom

Herca Lukáša Hejlíka môžete poznať z divadelných dosiek, z televíznych obrazoviek alebo ako muža povestného vycibreným citom k móde. V súčasnosti obchádza republiku so scénickým čítaním nazvaným LiStOVaNie a stáva sa osobnosťou, ktorá na Tchiboblogu štartuje novú pravidelnú rubriku Na kávičke s...

27. 4. 2016 6 min. čítania Sexy Mamas
Na kávičke s Lukášom Hejlíkom

Ahoj, Lukáš, začneme trochu netradične, alepretože robíme rozhovor pre Tchiboblog: víťazí u Teba káva alebo čaj?

Jednoznačne káva. Aj keď na chalupe si robím domáce bylinkové čaje zo šípok, lipy, harmančeka, bazy, mäty, medovky a tymianu.

Veľa cestuješ, kde ti káva najviac chutila? Aký druh kávy preferuješ?

V tomto so mnou bude ťažká reč. Som jedným z tých, z ktorých si reklama Tchibo robila švandu z hipsterskej kaviarne. Osobne sa ma to nijako nedotklo, nie som zanietený baristaa snáď ani kafešista. Pre mňa je to len dôkaz, že trh s výberovou kávou rastie. Veľkí hráči na trhu ich začínajú vnímať. Ale k odpovedi − pijem už len filtrovanú kávu s vyššou aciditou, najviac mi chutí káva s africkými parametrami. Káva je ovocie a my sa ju konečne učíme piť inak.

LE PREMIER ATAS7104

A od kávy poďme k bežnému životu. Ako sa práve máš a čo ťa momentálne najviac zamestnáva?

Mám teraz hektický mesiac: 90 predstavení v listovaní, 4 veľké moderovania a zopár natáčacích dní. A medzitým sa samozrejme snažím byť s rodinou. Teraz, keď bola Veronika s Vojtom chorá a ja som bol často preč, to bolo náročné. Ale blíži sa jar a pre mňa voľnejší máj, takže fajn!

Máš pomerne široký záber aktivít − si herec, moderuješ, venuješ sa móde, máš svoje projekty LiStOVaNie i Gastromapu. Ako sa to dá všetkostíhať?

Len tak, že všetko spájam. Najviac sa venujem listovaniu, hráme naozaj v mnohých mestách, a to tak večer pre verejnosť, ako aj dopoludnia na školách. Vďaka tomu navštívim veľa reštaurácií a kaviarní. A samozrejme hľadám tie najlepšie. A o skúsenostiach sa potom podelím na blogu Gastromapa Lukáša Hejlíka. Radím, že niekedy je lepšie zájsť trochu ďalej, než sa výberom reštaurácie „poriadne popáliť“. Okrem toho prispievam svojimi textami do troch časopisov, kde mám pravidelnú rubriku. Tieto činnosti robím vo vlaku. Mám dve autá, jedno pre Čechy, jedno pre Moravu, cestujem vlakom RailJet a pritom píšem, čítam, učím sa, spím, rozmýšľam!

Môžeš povedať, že by ťa niektorá z tvojich aktivít bavila viac ako iné?

Som trochu magor, megaloman. Moja manželka to už asi pochopila, dáva mi priestor, ale zároveň cítim, že nechce (a ja tiež nie), aby to bralo priestor jej a Vojtíškovi. Napokon v listovaní so mnou spolupracuje, pripravuje produkciu pre ranné predstavenie, a pomáha mi aj pri Gastromape.

Ako tvoja Gastromapa funguje a čo v nej môžeme nájsť?

Je to naozaj mapa celej Českej republiky, teda mapa s vlajkami reštaurácií, bistier a kaviarní. Sú tam tipy, kam sa môžete na cestách s dôverou vydať. Stačí kliknúť a Google navigácia vás tam dovedie. Teraz konečne máme dorobené stránky, aby to celé mohlo aj prakticky fungovať. Zatiaľ to bolo len na Facebooku. Tam máme každý deň jeden nový tip. Som taký blázon, že to mám „zmapované“ tak dopredu, že teraz v apríli tam dávame príspevky, kde sú ešte minuloročné vianočné stromčeky. Budeme teraz možno musieť prejsť na dva posty denne. Nájdite si nás na FB a chytíte vás to!

Nedávno sa ti narodil syn − ako sa vám darí?

Je to náš malý otrokár! Teraz práve desaťkilový fešák, ktorý si vyžaduje veľa pozornosti … :) Avšak v noci dobre spí a je radosť sledovať jeho pokroky. Užívam si to oveľa pokojnejšie a múdrejšie, než tomu bolo prvýkrát s dcérou. Aj keď mám pracovný záprah rovnaký, snažím sa udržať rovnováhu medzi rodinou a prácou. Predsa len je človek skúsenejší. S Klárkou, teraz už deväťročnou dcérou, to bolo oveľa náročnejšie, divokejšie. Prepadli sme vtedy mnohým alternatívam, ktoré boli úplnými novinkami (bezplienkovka, makrobiotická kuchyňa, metóda rešpektovať a byť rešpektovaný a mnoho ďalších vecí), takže sme ani nemali čas si to poriadne užiť. Dnes razím jedinú ideológiu: Neposrať sa z toho!

So svojou ženou vyzeráte ako dokonalý pár. Máte nejaký recept na harmóniu vo vzťahu?

Nie! Stále na tom pracujeme. Teraz som spomínal, že naopak, za sebou máme ťažšie obdobie, ja som furt preč, Verunka s Vojtom chorá a sama doma. Na povrch vyplávalo niečo, čo jednoducho treba riešiť. Ja však občas potrebujem ručné brzdy. Verunka ma dosť necháva riešiť svoje projekty, ale našťastie vie aj povedať: Tak a teraz pŕ!

LE PREMIER ATAS6927

Aký je váš najväčší spoločný záujem? Samozrejme okrem syna :)

Dúfam, že práve Gastromapa. Snáď sa nemýlim a nie je to len preto, že som ju do toho tlačil, aby mi v tom pomáhala. Ona má totiž oveľa lepší cit pre fotky, prácu so sociálnymi médiami… Ja zase čuch na podniky a ich hodnotenie. Baví nás tiež tráviť čas na chalupe. Bavia nás naše Gastrokrúžky, keď pozveme veľa priateľov a každý varí. Baví nás večer si niečo pustiť a dať si k tomu hrachové chipsy!

V čom sa absolútne zhodne a v čom naopak nikdy?

Tak teraz musím dlho rozmýšľať. Myslím, že toto nám celkom ide. Ale možno sa zase vrátim k tomu, že som vodcovský typ. Často predostriem dve možnosti, ale Verunka už cíti, za akú z nich som a súhlasí s tým. Ale našťastie aj vtedy vie niekedy dosť jasne povedať, čo si praje! Je fajn, že o tom vieme hovoriť a na veciach, teda aj našom vzťahu, snáď celkom dobre pracovať.

Máš rád módu, vyzeráš vždy ako zo žurnálu trávi starostlivosťou o svoj zovňajšok a vyberaním odevov veľa času, alebo to ide tak nejako samo?

Naozaj tak nejako samo. Dokonca aj keď je Prague Fashion Week, ktorý máme veľmi radi, vopred to nejako veľmi neprežívam. A tam je to potrebné! Bavila ma spolupráca so značkou Le Premier a navrhovanie kolekcií. Preskočil som tak trochu sezónu, teraz je krásne vidieť, že sa bežne nosí to, čo sme tam mali vlani. Ale v móde je to normálne. Bavilo by ma v tom zase pokračovať. Aj tu fungovala naša spolupráca s Verunkou. Jej skúsenosti zo svetovej módy boli na nezaplatenie. Pracovala s tými najlepšími a každému radí byť jednoduchý! Nevymýšľať príliš!

LE PREMIER ATAS6448

Ako a pričom najradšej relaxuje alebo dobíjaš baterky?

Cestou vlakom! Ja by som mal byť tvárou Českých dráh! A ešte v záhrade. Tam pri nejakej sústavnej činnosti. Potom som schopný napríklad hodinu v kuse premýšľať nad jednou vecou. To v bežnom dni nedokážem. Denne telefonicky odpovedám zhruba na 60 e-mailov, niekedy aj diktujem (čo občas vedie ku komickým chybám), mám blokované hovory, a tak som neustále v strehu. Obávam sa, že nič nerobiť by som nedokázal. Poznám to v lete, keď som prepnutý na letný prázdninový režim.

Na čo si vo svojom živote naozaj pyšný?

Na svoju ženu, deti a svoju prácu. LiStOVaNie je skvele fungujúci projekt, nemá vo svete konkurenciu a sme v tom naozaj jedineční. Každý, kto naň príde, si povie: To je fakt v pohode. A chodia na nás ďalej. Teším sa, keď prídu na nejaké naše rodinné predstavenie SexyMamas. Alebo skôr na večerné dospelácke? Aby sme potom zašli na pohárik?

Máš nejaký zatiaľ nesplnený sen?

Bohužiaľ veľa! Som blázon do projektov a podnikateľských zámerov. A ešte väčší blázon v tom, že sa mi ich darí uskutočňovať. Teda, musím sa hlavne kontrolovať v tom, aby som tie sny nechal byť snami. A plne sa venoval životu, ktorý žijem teraz. Prežívam vôbec najšťastnejšie obdobie vo svojom živote!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články