Práve čítate

S letom do bytov bez klopania mieria octomilky! Aby sa nám vyhli, držím sa troch krokov

2835  
Zdieľať: 

S letom do bytov bez klopania mieria octomilky! Aby sa nám vyhli, držím sa troch krokov

Leto je pre mňa každoročne obdobím boja s octomilkami, vínnymi muškami. Vonku dozrieva ovocie, padá do trávy a tam začína hniť. Octomilky sa množia ako divé a sťahujú sa aj na ovocnú misu v našej kuchyni...teda teraz už nie, pretože som si prišla na tri kroky, vďaka ktorým sa viem celkom úspešne mušiek zbaviť.

12. 7. 2021 3 min. čítania Renata Zielezińska
S letom do bytov bez klopania mieria octomilky! Aby sa nám vyhli, držím sa troch krokov

Stačí niekam položiť tanierik s kúskom zrelého ovocia a už sú tam… Ich prítomnosť nemôžem vystáť a o to viac ma štve, keď sa ich prácne zbavím a na ďalší deň je octomiliek zase plná kuchyňa.

Rozliata šťava alebo zhnitý zemiak v špajze, to sú ideálne liahne larvičiek. Aj keď je život octomiliek dlhý len pár týždňov, invázia mušiek je nepríjemnou záležitosťou. Na internete je plno rád, ako nad odcomilkami zvíťaziť, a ja som ich vyskúšala azda všetky. Vrátane behania s vysávačom za lietajúcim rojom a odháňania fénom. Nemusím hovoriť, že je to nielen únavné, ale tiež úsmevné a efekt to veľmi nemá. Po dlhom boji som ale našla tri funkčné tipy, vďaka ktorým už moja kuchyňa otravné mušky toľko neláka.

1. Pravidelne upratujem a dezinfikujem kuchynskú plochu

Aj najmenšia kvapka čohokoľvek, čo sladko vonia, je doslova lákadlom. Mať upratané je teda prvým krokom k úspechu.

Utrieť všetky dosky, vyčistiť pracovnú plochu a drez! Nezabúdam odstrániť zvyšky potravín a to ani v odtoku drezu.

Kľúčové v boji proti octomilkám je v prvom rade obmedziť možnosť ich množenia. Preto udržiavam kuchyňu, špajzu, chladničku a jedáleň čisté. Jednou z hlavných vecí je vynášanie odpadkov. Potraviny, aj keď nie sú na očiach, v koši rýchlo podliehajú hnilobným procesom a octomilky potom priamo lákajú. Keď odnesiem vrecko s odpadkami do kontajnera, kôš ešte pre istotu vypláchnem a prestreknem dezinfekčným prostriedkom, aby som ho zbavila prípadného zápachu.

2. Vyraďujem prezreté alebo nahnité ovocie (aj zeleninu)

Aj keď sa zdá, že octomilky sú kúzelníčky a objavujú sa len tak z ničoho nič, v skutočnosti kladú vajíčka na povrch alebo dovnútra hnijúceho ovocia. Môžu ich byť aj stovky naraz a čím je väčšie teplo, tým rýchlejšie sa množia. Preto nás otravujú hlavne v lete.

Poriadne kontrolujem ovocie a zeleninu a skladujem ich v chladničke. Ak narazím na nahnité kúsky, čaká ich rýchla cesta na kompost. To isté platí aj pre zvyšky jedla. Snažím sa na stole ideálne nič nenechávať, ale ak máme napríklad kus koláča alebo ovocia, ktoré sa nehodí zatvoriť do chladničky, aspoň ich dôkladne zakryjem. Vypozorovala som, že octomilky sa ulakomia aj na rezané kvetiny vo váze, keď začnú trochu hniť.

Naše deti milujú ovocné šťavy, ale rovnako ich majú v obľube aj zradné mušky. Preto šťavy skladujem v dobre uzatvárateľnej nádobe, alebo tiež v chladničke. A keď dopijeme, poháre umyjem hneď, aby ich vôňa nestihla nikoho prilákať.

3. Vyrábam domáce pasce

Aj keď sa snažím robiť, čo sa dá, stačí chvíľka nepozornosti a octomilky sú všade. Poznáte to. Môžete si proti nim v obchode kúpiť najrôznejšie vychytávky – elektrický lapač, mucholapku, chemické prostriedky… ale mne najlepšie fungujú pasce, ktoré ľahko vyrobím doma.

Najjednoduchším a pre mňa jedným z najúčinnejších riešení je pohár s trochou jablčného octu. Pridám do neho ešte pár kvapiek prostriedku na umývanie riadu, všetko prekryjem potravinovou fóliou a špáradlom do nej urobím malé dierky. Keď nemám po ruke fóliu, z kúska papiera vyrobím kornútik a ten posadím na pohár (úzkou stranou nahor). Funguje to rovnako dobre ako trik s fóliou.

Pasce umiestnite tak, aby na ne nedočiahli deti. Koktail z octu a umývacieho prostriedku určite nie je vhodný na ochutnávku zo zvedavosti.

Ako pascu na mušky môžete použiť aj fľašu, v ktorej na dne zostalo trošku vína alebo piva. Mušky vôňa naláka dovnútra, ale úzkym hrdlom už by nemali vyletieť von. Dôležité je tiež veľa vetrať. Ako som písala na úvod, milujú teplo a prievan im naopak veľmi nevonia.

octomilky

Aj keď máme v oknách sieťky a robím všetko pre prevenciu, aj tak sa u nás niekoľkokrát za rok mušky objavia. Vďaka trom vyššie uvedeným krokom sa ich ale väčšinou celkom rýchlo zbavím. Držím palce, aby ste ich aj vy rýchlo vyhnali a nemuseli sa s nimi dlho trápiť.


Smútivky vyzerajú ako octomilky, ale lákajú ich izbové kvety

Ak mušky podobné octomilkám stretávate v blízkosti kvetináčov, je to iný druh hmyzu. Tieto potvorky priťahuje vlhká zemina bohatá na minerály. Kladú do nej vajíčka a izbovým kvetinám tak môžu škodiť. Ak si smútivky všimnete, rýchlo zasiahnite! Najlepšie je umiestniť do kvetináča lepiaci papierik na to určený (kúpite v hobby marketoch alebo v obchodoch s izbovými rastlinami). Je tiež dobré vymeniť vrchnú časť zeminy za novú, aby ste sa zbavili prípadných nakladených vajíčok. Rastlinu na čas presuňte do karantény, aby sa mušky nenasťahovali aj k ostatným rastlinám.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články