Práve čítate

Ako si poradiť v kuchyni bez váhy a odmerky?

3772  
Zdieľať: 

Ako si poradiť v kuchyni bez váhy a odmerky?

U nás v rodině se ženy dělí na dva tábory. Jeden bez kuchyňské váhy nedá ani ránu a druhý všechno dělá tzv. od oka. Já jsem někde uprostřed, váhu nepoužívám, ale jen tak do misky něco nasypat nebo nalít si taky netroufnu. Naštěstí mám svoje věrné pomocníky – lžíce a hrnek.

30. 3. 2019 3 min. čítania Andrea Krenková
Ako si poradiť v kuchyni bez váhy a odmerky?

Je za tým čistá pohodlnosť. Jednoducho sa mi nechce kvôli každému víkendovému koláču vyťahovať váhu, hľadať odmerku (ktorá sa z nejakého mne neznámeho dôvodu nachádza vždy v inej skrinke) a navyše často pečiem mimo pohodlia svojej kuchyne, kde ani jednu z týchto vecí nemám.  Zato príborov a hrnčekov býva všade plno. Na pečení s nimi mi tiež vyhovuje, že nezašpiním niekoľko rôznych nádob a po „práci“ mám hneď upratané a stihnem si dať možno aj kávu.

Zároveň ale priznávam, že táto metóda nie je stopercentne presná, pretože každý máme doma rôzne veľké hrnčeky aj lyžice a tiež ich inak naplníme, ale orientačne sa podľa nej dá piecť veľmi dobre. Ja osobne ju používam už niekoľko rokov a takmer vždy recept klapne na jednotku. A pokiaľ nie, som väčšinou na vine ja sama, pretože som zo zvedavosti otvorila rúru, nepoužila suroviny v izbovej teplote, prípadne tam niečo úplne zabudla dať. Jedno pravidlo je však potrebné dodržiavať – pri príprave receptu používať stále ten istý hrnček, prípadne aj lyžicu, aby ste pracovali stále s rovnakým objemom. Vždy je preto lepšie najskôr odmerať sypké suroviny a následne až tie tekuté, nebudete tak musieť riešiť múku lepiacu sa na steny vlhkého hrnčeka. Pokiaľ teda ten istý hrnček nemáte vo viacerých prevedeniach. :-)

Tip: Pokiaľ vám „hrnčekové recepty“ nevychádzajú, skontrolujte, či váš obľúbený 250 ml hrnček nemá 350 ml alebo naopak :-) Podobné je to aj s lyžicami, ktorých objem sa dosť líši, vo svojom príborníku som našla tri rôzne veľké kávové lyžičky a dve veľkosti lyžice polievkovej. Tiež samozrejme záleží na tom, ako veľmi lyžicu naplníte, či je úplne vrchovatá, alebo zarovnaná.

Miery, ktoré sa často objavujú v receptoch

  • 1 kávová lyžička = 5 ml
  • 1 polievková lyžica = 15 ml = 3 kávové lyžičky
  • 1 hrnček = 250 ml = 16 lyžíc a 2 lyžičky
  • väčší hrnček 350 ml = 23 lyžíc a 1 lyžička
  • soľ na špičku noža = asi 0,5 g
  • štipka soli = cca 1 g
  • orech masla = cca 10 g
Orech masla, štipka soli, soľ na špičku noža – naše (pra)babičky snáď ani inak nevážili

Objem v mililitroch je pre tekutiny vždy rovnaký, pri sypkých surovinách je to rôzne podľa ich objemovej hmotnosti, ktorá zohľadňuje ich hustotu, veľkosť častíc a tiež nakyprenie.

Stiahnite si PDF


Môžete si ho vytlačiť do svojej domácej kuchárky alebo napríklad pripnúť na chladničku. Stiahnite si PDF.

Koľko sa zhruba vojde do hrnčeka (250 ml/350 ml)?

  • 170 g / 240 g hrubej múky
  • 135 g / 190g  polohrubej či hladkej múky
  • 200 g / 280 g cukru krupice
  • 120 g / 170 g cukru práškového
  • 250 g /350 g masla či masti

Koľko sa zhruba vojde na zarovnanú kávovú lyžičku (5 ml)?

  • 4 g hrubej/polohrubej/hladkej múky
  • 6 g cukru krupice
  • 3 g cukru práškového
  • 8 g soli
  • 5 g masla/masti

Koľko sa zhruba vojde na zarovnanú polievkovú lyžicu (15 ml)?

  • 11 g hrubej múky
  • 10 g polohrubej/hladkej múky
  • 10 g cukru krupice
  • 12 g cukru práškového
  • 20 g soli
  • 15 g masla/masti

Na chladničku som si pripravila prepočet niekoľkých receptov, ktoré často používam, aby som ich mala vždy po ruke a nemusela nič hľadať ani počítať, možno sa budú hodiť aj vám.

Prepočet surovín klasických receptov

Kysnuté žemľové knedle

200 g hrubej múky = 1 hrnček, 2 lyžice a 2 lyžičky, 200 g polohrubej múky = 1 hrnček, 6 lyžíc a 1 lyžička, 100 ml mlieka = 6 lyžíc a 2 lyžičky, 100 ml vody = 6 lyžíc a 2 lyžičky, 1 vajce, polovica kocky čerstvého droždia, 1 starší rožok, lyžička cukru, 3 štipky soli

Knedle varím približne 20 minút.

Mramorová bábovka

300 g polohrubej múky = 2 hrnčeky a 3 lyžice, 300 g cukru krupice = 1 hrnček a 10 lyžíc, 100 ml vody = 6 lyžíc a dve lyžičky, 150 ml oleja = 10 lyžíc, 4 vajcia, 1 lyžička prášku do pečiva, 2-3 lyžice kakaa

Pečiem na 170 °C približne 40 minút.

Perník

340 g hladkej múky = 2 hrnčeky a 7 lyžíc, 220 g cukru krupice = 1hrnček a 5 lyžíc, 250 ml mlieka = 1 hrnček, 100 ml oleja = 6 lyžíc a 2 lyžičky, 2 lyžice kakaa, 1/2 prášku do pečiva, 1/2 prášku do perníka, 1 vajce

Pečiem na 180 °C približne 30 minút.

Bublanina

150 g polohrubej múky = 1 hrnček, 1 lyžica a 1 lyžička, 100 g cukru krupice = 10 lyžíc, 125 ml mlieka = polovica hrnčeka, 60 ml oleja = 4 lyžice, 1 vajce, 1 lyžička prášku do pečiva, ľubovoľné ovocie

Pečiem na 175 °C približne 30 minút.

Čítajte tiež

Pečenie torty pre začiatočníkov
Pečenie torty pre začiatočníkov4316
Chlieb ako od pekára si upečiete od základov kľudne aj sami. Stačia základné suroviny
Chlieb ako od pekára si upečiete od zákl…9799
15 trikov, ako si uľahčiť veľkonočné aj iné pečenie
15 trikov, ako si uľahčiť veľkonočné aj …10499
ďalšie články