Práve čítate

Odtrhnite si jedlú kvetinu

3283  
Zdieľať: 

Odtrhnite si jedlú kvetinu

Ak vyrazíte do prírody sami, potom kvety, okvetné lístky či puky zbierajte len na čistých lúkach a poliach a radšej sa vyhýbajte miestam popri cestách. Nejedzte ani kvety z kvetinárstva, lebo môžu byť postriekané chemickými postrekmi.

29. 5. 2017 3 min. čítania Šárka Adámková
Odtrhnite si jedlú kvetinu

Máj je obdobie, keď nás príroda obdarúva množstvom kvitnúcich rastlín, stromov i kríkov. Na lúkach a záhradách sú nádherné na pohľad a keď ich pustíte do vašej kuchyne, výborne môžu poslúžiť aj na tanieri a zaujímavým spôsobom obohatiť váš jedálny lístok. Svoje o tom vie Jana Vlková, expertka na jedlé kvety a porasty, ktorá napísala Kvetinovú kuchárku a organizuje „jedlé“ workshopy v prírode, kde vás naučí, ktoré kvetiny sú doslova „na zahryznutie“.

2

Od červenej ruže po modrú nevädzu

V tomto období, teda koncom mája a začiatkom júna, si s trochou šikovnosti pochutnáte napríklad na týchto rastlinách:

Kapucínka väčšia

Kvety, puky, listy, stonky… Túto rastlinku môžete zjesť skoro celú. Má šťavnatú pikantnú chuť, pripomínajúcu reďkovku. Výborne sa hodí do všetkých druhov šalátov, vynikne ako doplnok vo varených zemiakoch alebo ako korenie na mäso.

Nevädza modrá

Farbou výborne kontrastuje s mnohými jedlami. Je chuťovo neutrálna, takže ju môžete použiť do sladkých aj slaných jedál. Vyníma sa ako súčasť predjedla, v chlebíčkoch, chuťovkách a v kombinácii so syrmi. Vynikajúca je v bylinkovom masle.

Levanduľa

Voňavé fialkové kvietky môžete dať do koláčov s posýpkou alebo nimi ochutiť krémy či limonády. Alebo z nich pripraviť sirup. Kvety odtrhnite od stonky, zalejte vodou, doplňte cukrom a citrónom a uvarte hustý sirup. Podávajte riedený vodou.

Kozobrada lúčna

Malé žlté púčiky majú mierne sladkastú chuť a najlepšie sa hodia do zeleninových šalátov. „Je to bylina, ktorej nález poteší každého. Kvety sa totiž zatvárajú ešte pred poludním a celá rastlina potom splýva s trávnym porastom,“ vysvetľuje Jana Vlková.

1

Hrachor širokolistý

Nájdete ho, len keď budete mať veľké šťastie, vo svetlých lesoch a na lúkach, pričom jeho pestovanie v záhradách je pomerne nenáročné. Čerstvo rozkvitnuté ružové alebo biele kvety môžete konzumovať celé aj s kalichom. Hrachor používajte hlavne ako ozdobu, najlepšie chuťovo ladí so slanými jedlami.

Šalvia lúčna

Tmavomodré až fialové kvety využijete ako prísadu do bylinkového masla alebo na ochutenie sladkých krémov či šľahačkových dezertov a tort, prípadne na dodanie vône dipom, majonézam, omáčkam, zeleninovým šalátom a chuťovkám. Jednotlivé kvety sa hodia aj ako dekorácia, mladé lístky šalvie lekárskej môžete použiť ako korenie, napríklad k dusenému mäsu.

Vlčí mak

Má neutrálnu chuť, ale jeho nápadné kvety sú také dekoratívne, že napríklad slávny dezert Pavlova alebo iné jemné šľahačkové či bielkové dezerty zmení na pastvu pre oči. Dobre sa vyníma aj v nátierkach a v bylinkových maslách. Využite jeho univerzálne použitie! „Vlčí mak si nikto s ničím nespletie, lebo jeho červené kvety sú mimoriadne krásne,“ hovorí expertka.

Ďatelina lúčna

Trhajte celé kvety na začiatku kvitnutia. Drobné sýtoružové až karmínové kvietky sladkastej chuti vyniknú v pohároch, koláčoch alebo ako dekorácia sladkých a slaných šalátov.

3

Ruža šípková

Ruža šípová je ideálna jedlá kvetina. Korunné lístky bez kvetných lôžok (tie odstráňte) sa pre svoju výraznú arómu využívajú v sladkej kuchyni. Môžete nimi ozdobiť puding, koláč, tortu alebo studený dezert. Významnú úlohu zohráva v letných nápojoch. Stačí dať len zopár lístkov do pohára s vodou a citrónom. Ružové lístky môžete aj macerovať vo víne alebo cukre a až potom nimi zdobiť dezerty. „V júni sa čas ruží iba začína. A využitie ruží je také mnohotvárne, že by vystačilo na jeden celý ľudský život. Vyberajte si však starodávne, nevyšľachtené odrody,“ upozorňuje Jana Vlková.

TIP: RTIP: Rastlín, ktorých kvety možno konzumovať, je samozrejme oveľa viac. Ak vás táto téma zaujíma, podrobné rady, ako, kedy a kde zbierať jedlé kvety a na čo ich použiť, si prečítajte v knižke Jany Vlkovej Kvetinová kuchárka alebo s autorkou vyrazte na poznávací workshop

34188813000_1d3bb69d86_o
Zdroj: Flickr.com
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články