Práve čítate

Moje jesenné chute: recept na Caffè latte con panna s domácim pekanovým sirupom

586  
Zdieľať: 

Moje jesenné chute: recept na Caffè latte con panna s domácim pekanovým sirupom

Doma poslednom čase nedám dopustiť na kávu, ktorá chutí skoro ako pekanový pletenec. A pri ňom nepoznám priateľa.

6. 10. 2025 3 min. čítania Jana Duffková
Moje jesenné chute: recept na Caffè latte con panna s domácim pekanovým sirupom

Moje srdce patrí letu. A keď sa začnú skracovať dni a slniečko slabne, akoby sa chcelo chystať na zimný spánok. Nezostáva mi preto nič iné, lež ho držať pri živote jesennými kávičkami so šľahačkovou čiapkou.

Čo je Caffè latte con panna?

Nie je to úplne tradičný nápoj, ale v kaviarňach ho stretnete často. V podstate by sa dalo povedať, že je to mliečna káva so šľahačkou. A šľahačka k pekanovému sirupu naozaj sedí. Ak ju nemusíte, pokojne si pripravte klasické latte.

Recept na domáci sirup z pekanových orechov

Skvelo sa hodí nielen do kávy, ale využijete ho aj ako polevu na wafle alebo lievance. Ak ním plánujete vylepšovať dezerty, pokojne množstvo surovín zdvojnásobte.

Ingrediencie pre 80 ml sirupu:

Ingredience pro pekanové latte

  • 2 hrnčeky pekanových orechov
  • 1 hrnček vody
  • 1 hrnček trstinového cukru
  • ¼ lyžičky soli

Postup:

  1. Orechy nasekajte nahrubo a nasypte ich do malej panvice.
  2. Nasucho ich na miernom stupni opejkajte, aby pekne rozvoňali.
  3. Pridajte ½ hrnčeka vody, soľ a cukor.
  4. Miešajte a pomaly priveďte k varu. Varte, kým sa na hladine nezačnú tvoriť väčšie pevnejšie bublinky.
  5. Cez jemné sitko prelejte do misky.

Rozbaliť

Zbaliť

  1. Odoberte ½ zo scedených orechov a vložte ich do výkonného mixéra spolu s ½ hrnčeka vody.
  2. Mixujte, kým všetko nie je úplne hladké – mne to trvalo asi 3 minúty.
  3. Precedenú tekutinu, ktorá vznikla pri prvom varení, vráťte do panvice a pridajte k nej tú rozmixovanú.
  4. Opäť premiešajte, priveďte k varu a niekoľko minút varte do mierneho zhustnutia. Myslite na to, že po vychladnutí bude sirup hustejší než za tepla. Ak si nie ste istí konzistenciou, odoberte lyžičku z panvice a kvapnite na studený tanier. Podľa hustoty sa rozhodnite, či už je sirup dostatočne povarený.
  5. Hotový sirup prelejte do uzatvárateľnej fľaštičky a nechajte úplne vychladnúť. Skladujte v chladničke, kde vydrží asi týždeň.

Rozbaliť

Zbaliť

Čo so zvyškom varených pekanov?


Určite ich nevyhadzujte! Zostanú pekne obalené cukrovou zmesou a chutia fantasticky. Rozprestrite ich napr. na papier na pečenie, aby sa nezlepili dohromady, a neskôr ich využite na dozdobenie kávy. Alebo ich zjedzte hneď.

Pustite sa do kávy s pekanovým sirupom

Sirup už máte, takže si zapáľte sviečku, nachystajte obľúbenú knižku a deku, pod ktorou sa schováte pred jesenným počasím. Káva je skoro hotová.

Ingrediencie:

  • 1 espresso (ja som použila zrnká Tchibo Barista)
  • 150 ml mlieka
  • 2 lyžice pekanového sirupu (alebo podľa vašej chuti)
  • 33 % smotana

Postup:

  1. Vychladenú smotanu nalejte do vyššej nádoby a vyšľahajte z nej šľahačku.
  2. Pripravte si espresso a ohrejte mlieko.
  3. Do pohára vhodného na servírovanie teplých nápojov nalejte ako prvý pekanový sirup.
  4. Pridajte ohriate mlieko a potom pomaly nalejte aj kávu.
  5. Navrch všetko ozdobte šľahačkou. Buď použite lyžicu, alebo zdobiace vrecko.
  6. Ak vám zostali pekany z prípravy sirupu, pridajte ich na šľahačkovú vrstvu.

Aj v chladných dňoch občas dávam prednosť ľadovej káve. Ak to máte rovnako, mám pre vás dobrú správu. Tento nápoj sa dá tiež pripraviť ľadový! Stačí vmiešať pekanový sirup do kávy a tú naliať do pohára plného ľadu spolu s mliekom. Alebo si ľadové kocky rovno urobte zo sirupu.

Nezabudnite mrknúť aj na ďalšie videá!

Sledujte tu
Prehrať znova

Aké sú benefity pitia kávy? 👇

  1. Prebudenie a povzbudenie
  2. Prísun energie
  3. Ochrana pečene

Získajte výhody s TchiboCard

Získajte výhody s TchiboCard

Minuté peniaze vám vrátime späť v podobe Vernostných zrniek a vždy vám ponúkneme niekoľko produktov za zvýhodnenú cenu.

Získať TchiboCard
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články