Slonia slza je vlastne taká prezlečená roláda. Jej príprava je pomerne jednoduchá. Upečiete piškótové cesto na veľký plech, v medzičase vám zmäkne maslo, vyšľaháte krém, potriete pripravené cesto, zabalíte, vychladíte, polejete polevou a voilà!
Začneme nadýchaným korpusom
Čo naň potrebujete
- 6 vajec
- 160 g kryštálového cukru
- 130 g hladkej múky
- 40 g kakaa
A šup na postup
- Celé vajcia šľahajte asi 10 min. s cukrom do peny, ktorá výrazne zväčší objem a konzistenciou pripomína penu na holenie.
- Opatrne do nej zamiešajte preosiatu zmes kakaa a hladkej múky, vylejte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte asi 15 až 20 min. na 175 °C.
- Hotovú piškótu presuňte na utierku, ktorú ste predtým navlhčili a vyžmýkali, doprostriedka cesta položte rolku papiera na pečenie alebo potravinárskej fólie, a celú piškótu cez ňu pomocou utierky prehnite.
- Takto ju nechajte vychladnúť. Vďaka vlhku piškóta nepopraská a bude si „pamätať“, aký má držať tvar.
V medzičase si pripravte krém(y)
Čo potrebujete na klasický orechový krém
- 250 g masla
- 80 g práškového cukru
- 20 g vanilkového cukru
- 150 g mletých vlašských orechov
- 10 g dobrej čerstvo zomletej kávy
- 70 g mlieka
- 40 g rumu
- štipka soli
A ako postupovať ďalej?
- Maslo s cukrom vyšľahajte do svetlej peny.
- Pomleté orechy aj s kávou a soľou sparte vriacim mliekom a primiešajte aj rum.
- Zmes nechajte vychladiť.
- Zmiešajte s maslovým krémom.
Môj tip: Ak nie ste fanúšikom ťažkých maslových krémov, ale aj tak sa vám zbiehajú pri pohľade na vláčnu krémovú roládu slinky, vyskúšajte moju odľahčenú verziu s tvarohom, ktorú som navyše „okorenila“ mletou kávou.
Na odľahčený maslový krém so šmrncom kávy potrebujete
- 100 g masla
- 100 g práškového cukru
- 20 g vanilkového cukru
- 250 g tučného tvarohu izbovej teploty, rovnako ako maslo
- 150 g mletých vlašských orechov
- 10 g dobrej čerstvo zomletej kávy
- 70 g mlieka
- 40 g rumu
- štipka soli
A ide sa šľahať
- Maslo s cukrom vyšľahajte do svetlej peny.
- Pomleté orechy aj s kávou a soľou sparte vriacim mliekom a primiešajte aj rum.
- Zmes nechajte vychladiť.
- Zmiešajte s tvarohom a následne prešľahajte s maslovým krémom.
- Ak sa zdá náplň tekutejšia, odložte ju do chladničky, vďaka maslu stuhne.
Čokoládová poleva je na roládach TOP
A to doslova. Jej horkastá príchuť spolu s pevnou až chrumkavou konzistenciou to celé krásne prepojí a vy sa tak môžete tešiť na dokonalé sústo, ktorému nič nechýba.
Čo potrebujete na polevu
- 120 g horkej čokolády
- 20 g masla alebo kakaového „masla“ pre lepší lesk
Tu je postup úplne jednoduchý. Čokoládu opatrne na miernom ohni alebo vo vodnom kúpeli rozpustite s tukom. A ak máte radšej mäkké polevy, pokojne iba rozpustite 100 g čokolády v 100 g smotany na šľahanie.
A idú sa roniť (stavať) slonie slzy
Na dokončenie potrebujete okrem predpripravených komponentov vyššie ešte posledné ingrediencie. A samozrejme uvarenú kávu.
Čo teda potrebujete
- piškótové cesto
- krém (3 lyžice odložte bokom)
- 100 g uvarenej kávy (filter)
- 2 – 3 banány
Ako postupujeme pri „stavbe“
- Vychladnutú a na vlhkej utierke vytvarovanú piškótu zlupnite z papiera na pečenie, ale pokojne ju na ňom (a na plechu) nechajte položenú.
- Pokvapkajte opatrne kávou – nesmie sa ale rozmočiť. Menej rovnú stranu potrite krémom, ktorý uprostred navŕšte vo vyššej vrstve.
- Doprostriedka položte olúpané banány, prehnite cez ne piškótu a utiahnite.
- Spoje pomocou stierky zatrite krémom. Odloženým krémom potrite v tenkej vrstve celý zákusok a dajte ho do chladničky na 15 min. zachladiť.
- Pripravte si polevu, rozotrite ju na zákusok a nechajte ešte 30 min. vychladiť, ideálne cez noc, aby sa dobre odležal.
V prípade tvarohovej verzie odporúčam krémom pred polievaním cestonepotírat, iba najskôr štetcom potrieť čokopolevou, nechať 5 – 10 minút zatuhnúť a potom ešte raz natrieť.
A je to. Lahodný a vláčny retro dezert je na svete. Odporúčam si k tomu dať vašu obľúbenú šálku kávy, nech je chuťový zážitok z kávového variantu na slonie slzy 100 %. Dobrú chuť!
Kávoví pomocníci na vašu ideálnu šálku kávy
Užite si s nami Festival kávy a vyberte si všetko, čo na svoju obľúbenú šálku potrebujete. Od zrniek až po kávovar.