Práve čítate

Tetuje ženám po rakovine prsníkov bradavky a hovorí: Vraciam im tak ženskosť. Často plačem s nimi

4470  
Zdieľať: 

Tetuje ženám po rakovine prsníkov bradavky a hovorí: Vraciam im tak ženskosť. Často plačem s nimi

Štúdium filozofie priviedlo Christinu Pidloznú k hľadaniu zamestnania, ktoré má zmysel. Našla ho na celkom netradičnom mieste. Vo vlastnom kozmetickom salóne, kde okrem iného tetuje bradavky ženám, ktoré kvôli rakovine prišli o prsia. Takto navrátila podobu už dvom stovkám žien, bez nároku na honorár.

3. 5. 2021 5 min. čítania Michaela Černá
Tetuje ženám po rakovine prsníkov bradavky a hovorí: Vraciam im tak ženskosť. Často plačem s nimi

Prečo ženy po mastektómii prichádzajú na tetovanie bradaviek? Čo pre ne tento zákrok znamená?

Keď sa pri operácii vyberá mliečna žľaza a vkladá sa implantát, chirurgovia často domodelujú aj bradavku, ale tá nemá správnu farbu, takže je nutné ju pigmentovať. Hovorím tomu posledný diel skladačky, ktorý chýba. Pomáham ho dať naspäť. Prsia pre nás ženy znamenajú veľmi veľa – je to symbol ženstva, sexuality a materstva. Navyše tetovanie bradaviek pomáha skryť jazvy, ktoré sa často ťahajú cez celý prsník.

Dokáže tetovanie naozaj nahradiť bradavku, aspoň na prvý pohľad?

Tetovanie má 3D efekt. Keď sa pridajú detaily a dvorce sú v rovnakej rovine, ľudské oko si okamžite prestane všímať asymetriu a hneď sa to celé vyrovná. Je to obrovská pomoc, vďaka ktorej sú ženy šťastnejšie a samy sebou.

christina pidlozna tetovani bradavek

Žene, ktorá k vám príde, asi nemôžete vytetovať len nejakú univerzálnu bradavku, musí sa k nej hodiť. Čo všetko pri návrhu zvažujete?

Funguje to podobne, ako keď sa plastický chirurg snaží vymyslieť daný tvar prsníka. Pozerá sa na tvar, rozmiestnenie, na tón pokožky. Klientky sa v prvom rade pýtam na priania a potom ladím odtieň podľa tónu pokožky. Samotný výtvor je jedinečný ako odtlačok prsta. Niekedy mi klientky prinášajú staré fotky, ale hovoria napríklad, že by si bradavky priali o trochu výraznejšie, ako ich mali v minulosti, takže pridávame niečo navyše.

Predpokladám, že je tiež rad klientok, ktorým jeden prsník zostal bez zásahu, takže bradavku tetujete podľa druhej, je to tak?

Existujú tri typy zákrokov: prvý je korektívny, pri ktorom doupravujete nejakú chýbajúcu časť. Napríklad pri operácii vypadne kúsok pigmentu. Zle sa zahojí, je tam veľká jazva a musíte bradavku dotetovať. Druhý typ je zrkadlový, zostane jedna zdravá strana, ktorú musíme zrkadlovo napodobniť, trafiť farbu a tvar. Pretože dvorec nie je kruh, je to skôr ovál s určitou osou. Tretí typ je kreatívny. Keď tam nič nie je a musíte všetko doslova vytvoriť. Správne rozmiestniť, správne vybrať odtieň, dať na svoj cit.

christina pidlozna tetovani bradavek

Aké bolestivé je tetovanie bradaviek?

Väčšinou vôbec. Po veľkých zákrokoch ako mastektómia v pokožke nezostávajú citlivé nervy. Používame znecitlivujúci lokálny krém, ale koľkokrát ženy ani nechcú anestéziu.

Aký záujem je o tetovanie?

Za tri roky, čo sa tomu venujem, som tetovala bradavky asi dvom stovkám žien. Prvú klientku som požiadala, či môžem zverejniť anonymne fotku pred a po, súhlasila, a naraz sa to začalo nabaľovať. Snažila som sa pomôcť každý mesiac štyrom piatim ženám. Čím viac som sa snažila pomáhať, tým viac ma ich oslovovalo. Tak som vyškolila aj svoje kolegyne v salóne a k tomu ma začali oslovovať napríklad tatérky z Francúzska, Írska, Slovenska – svoju techniku teraz školím v rôznych krajinách.

Prečítajte si tiež: V dvadsiatich dvoch jej život zachránila jedna prehliadka. Teraz životy zachraňuje ona

christina pidlozna tetovani bradavek

Koľko vytetovanie bradavky stojí?

Zákroky robím zadarmo. Ženy platia len v prípade, že nemôžu počkať na voľný termín a tetovanie im ponáhľa. Za tri roky šlo o tetovanie asi za 700-tisíc českých korún.

Nie je možné rokovať s poisťovňami, aby zákrok hradili?

Snažíme sa o to, ale je to beh na dlhú trať. Teraz sa do vyjednávania zapojila právnická agentúra Via Juris, ktorú vedú dve ženy a naša práce ich nadchla. Azda sa vďaka nim podarí posunúť rokovanie ďalej.

christina pidlozna tetovani bradavek

Tetovanie bradaviek dnes ponúkajú aj niektoré kliniky plastickej chirurgie. Je to práca skôr pre lekára, alebo pre tatéra?

Keby som si mala vybrať, kto mi bude bradavky tetovať, pátrala by som hlavne po referenciách. Školila som totiž aj zdravotníkov. Ale nie všade urobia dobrú prácu. Mikropigmentácia dvorcov je vo svete známa okolo 20 rokov. Kedysi sa to robilo jednoduchým spôsobom, napríklad sa bodkovalo. V Česku boli dlhý čas zastarané techniky a tetovanie nevyzeralo realisticky. Len sa dofarbil dvorec, ale nesnažili sa do toho vložiť umenie, 3D efekt, pri ktorom bradavka vystupuje.

Koľko sedení je nutné absolvovať a ako dlho trvajú?

Väčšinou sa práca delí na dve sedenia, pri druhom prebieha korekcia. Ale 80 percent klientok je nadšených už po prvom sedení. Zhruba po piatich rokoch je vhodné tetovanie ľahko obnoviť a pridať pigment.

christina pidlozna tetovani bradavek

Podstupujú úpravy bradaviek napríklad aj ženy, ktoré o prsník neprišli?

Určite. Využívajú ich napríklad ženy po plastických operáciách. Niekedy sa implantát aplikuje v oblasti prsného dvorca a je vidieť jazvička okolo. Tú dokážeme úplne jednoducho dopigmentovať. Asi 60 percent tvoria klientky po mastektómii a zvyšok je po plastikách.

Ako ste sa vlastne k tetovaniu bradaviek dostali?

Táto téma sa bohužiaľ týka mnohých z nás. Buď mal rakovinu prsníka niekto z rodiny, alebo možno známy. V našej rodine to bola moja babička. K tetovaniu bradaviek ma ale priviedla náhoda. Veľa som sa vzdelávala, chodila na rôzne školenia a konferencie. Na jednej som počula prednášku o medicínskom tetovaní, ktoré zakrýva jazvy na prsiach po rekonštrukcii prsníkov či po nepodarenej plastike. Prišlo to ako impulz: “Toto chcem robiť.” Prihlásila som sa na zahraničný kurz, aby som sa to naučila.

christina pidlozna tetovani bradavek

Tá cesta bola ale trochu zložitejšia, v mladosti ste študovali filozofiu…

Štúdium mi pomohlo pochopiť, že by človek mal robiť to, čo ho bude napĺňať, čo pre neho bude mať zmysel. Popri štúdiu som robila asistentku riaditeľa, pripravovala som reporty, komunikovala s celým svetom, pretože viem po anglicky a po rusky. Ale cítila som, že to nie je ono, nie je to kreatívne a musím si pre seba nájsť niečo iné. Začala som sa zaujímať o tetovanie a permanentný make-up. Cez víkendy som navštevovala kurzy a investovala do toho asi 100-tisíc korún, čo bola v období študentského života veľká investícia. Rodina sa na to tvárila skepticky, nevideli v tom potenciál, ale aj tak som do toho šla.

A teraz vlastníte dva kozmetické salóny.

Od prvej chvíle som cítila, že to je ono. Nebolo to vždy jednoduché, na začiatku som nemala veľa klientiek, ale postupne som sa vypracovala. Potom som skúsila prácu v tetovacom štúdiu. Po nejakom čase som zistila, že potrebujem niekam ďalej, odletela som na Malorku a otvorila si vlastný salón. Neustále som sa vzdelávala, až som dostala medzi finalistov majstrovstiev sveta v aplikácii permanentného mejkapu.

christina pidlozna tetovani bradavek

Na Malorke ste začali tetovať bradavky?

Áno, moja prvá klientka bola pôvodom z Anglicka, žena okolo päťdesiatky, ktorá od 23 rokov podstúpila 16 operácií. Dotetovala som jej dvorce a ona sa šťastím rozplakala. Po 20 rokoch videla zase prsia vcelku. Odvtedy som si povedala, že keď môžem, tak pomôžem. Najskôr som pendlovala medzi Českom a Španielskom a tetovala na oboch miestach, teraz mám salón v Prahe a v Hradci Králové.

A už vám pripadá, že robíte prácu, ktorá má zmysel?

Je to neopísateľný pocit, keď si pred vás žena ľahne a zverí vám do rúk najdrahocennejšiu časť tela. Samozrejme sa počas niekoľkých hodín medzi nami vyvinie nejaký vzťah. Počúvam, čím všetkým si museli prejsť, ako zistili o tej chorobe, čo museli podstúpiť, že možno prišli o partnera, alebo si naopak našli nového. A potom príde tá reakcia, keď sa pozrú do zrkadla. Pozeráme sa spolu a ony neveria tomu, čo vidia. Táto práca je neopísateľná. Koľkokrát sa rozplačem s klientkami.

Tridsaťjedenročná Christina Pidlozná sa narodila na Ukrajine, viac ako dvadsať rokov ale žije v Česku. Podnikateľka, kozmetička a tatérka vyštudovala bakalársky stupeň odboru Filozofie. Vlastní dve kozmetické štúdiá, v Prahe a v Hradci Králové, a školí kozmetičky a tatérky z celého sveta. Má partnera a trojročnú dcéru.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články