Práve čítate

Z Viedne až do Mexika: 3 zimné kávy, ktoré vás zahrejú aj nakopnú

1594  
Zdieľať: 

Z Viedne až do Mexika: 3 zimné kávy, ktoré vás zahrejú aj nakopnú

Či už ste kávový fajnšmeker alebo si ju vychutnáte len občas, zimné obdobie je vynikajúci čas na drobné experimenty. Káva so šľahačkou a možno aj trochou alkoholu váš zážitok umocní, aj celkom premení. A ľahko si ju pripravíte doma. Zoberieme to letom svetom – cez Viedeň a Írsko až do exotického Mexika.

29. 12. 2023 3 min. čítania Sára Štulrajterová
Z Viedne až do Mexika: 3 zimné kávy, ktoré vás zahrejú aj nakopnú

Sladké spomienky na klasiku: Viedenská káva s vanilkou aj Baileys

Najklasickejším príkladom vylepšeného čierneho nápoja je v našich končinách káva viedenská. Najradšej ju doma pripravujeme z filtrovanej kávy, ale nič nepokazíte ani vtedy, keď použijete ako základ espresso alebo espresso lungo. Tradične ju dopĺňa šľahačka, prípadne sirup s príchuťou karamelu či vanilky. A ak práve nie ste autom, tie správne grády, ktoré rozpustia aj tuhú zimu bývalého centra rakúskeho cisárstva, jej dodá troška likéru Baileys.

Ingrediencie:

  • pohár s uchom
  • 100 ml filtrovanej kávy
  • šľahačka (šľahačka v spreji)

Niečo navyše:

  • karamelový/vanilkový sirup 20 ml
  • Bailey’s 30 ml

Postup:

  1. Na základ budete potrebovať 10 g mletých zŕn, z ktorých pripravíte asi 100 ml kávy.
  2. Môžete použiť šľahačku zo spreja, ale pre lepšiu chuť odporúčame šľahačku pripraviť doma. Ak nemáte fľašu na prípravu šľahačky, vyšľahajte ju ručne a lyžičkou ju naneste do pohára s kávou.
  3. Na osladenie odporúčame použiť karamelový alebo vanilkový sirup. Dôležité je kávu dobre premiešať, aby sa sirup neusadil na dne pohára.
  4. Na záver si váš nápoj môžete doladiť kvapkou Bailey’s alebo posypať kakaom či štipkou škorice.

Viedenská káva údajne vznikla v 17. storočí vďaka obliehaniu Viedne Turkami. Keď boli rozprášení, zanechali po sebe na poli vrecia kávy, z ktorej sa stala vojnová korisť. Turecká káva sa však ukázala pre viedenské jazýčky tak trochu „silnou kávou“, takže si ju mešťania zriedili smotanou a neskôr šľahačkou. Dnes je viedenská kaviarenská kultúra súčasťou zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Od írskej kávy k írskemu cappuccinu

Ak vo viedenskom variante slúži trocha likéru ako príjemné spestrenie navyše, v Írskej káve už alkohol hrá prím. Írska whiskey vám zimu z kostí zaručene vyženie, či už ste sa vrátili z plavby po rozbúrenom mori uprostred zimnej čľapkanice, alebo iba túžite po ostrejšom nakopnutí uprostred rušného dňa. Tým, čo holdujú káve s mliekom, odporúčam írske cappuccino – do neho stačí pridať 30 ml Baileys a poprášiť muškátovým orieškom na dochutenie.

Ingrediencie:

  • 140 ml filtrovanej kávy
  • 30 ml írskej whiskey (Jameson alebo Tullamore Dew)
  • šľahačka
  • lyžička cukru
  • kocka ľadu
  • pohár na stopke
  • šejker

přísady na irskou kávu

Príprava šľahačky:

  1. Smotana by mala byť vychladená.
  2. Šľahať ju môžete metličkou v miske alebo v šejkri – u nás zvíťazil šejker.

Tip: do šejkra pridajte 1 – 2 kocky ľadu, aby sa smotana lepšie ochladila.

Postup:

  1. Vyšľahajte šľahačku s troškou mlieka.
  2. Pripravte si filtrovanú kávu. Na 100 ml kávy budete potrebovať 10 g mletých zŕn. Môžete tiež použiť espresso alebo espresso lungo.
  3. Pridajte lyžičku cukru a premiešajte, aby sa cukor rozpustil.
  4. Pridajte whiskey a nakoniec pomaly prilievajte šľahačku na lyžičku tak, aby sa vytvorila dvojcentimetrová vrstva.

Z Limericku do San Francisca

Írsku kávu prvýkrát ochutnali pasažieri transatlantického letu v zime 1943, ktorý sa kvôli zlému počasiu musel vrátiť naspäť do írskeho Limericku. Káva s whiskey sa rýchlo stala špecialitou podávanou na tamojšom letisku, odkiaľ ju následne istý novinár previezol do baru Buena Vista Café v San Franciscu. Ten údajne dodnes servíruje okolo 2000 írskych káv denne.

Pikantná chuť Mexika

Mexická káva je v podstate variantom írskej kávy, tentokrát ale hneď s dvoma druhmi alkoholu naraz. Tento trojzložkový kávový nápoj sa skladá z lahodnej kombinácie tequily, Kahluy a čerstvo pripravenej kávy, doplnenej šľahačkou a škoricou. Opäť si ju môžete pripraviť ako s filtrovanou kávou, tak aj s espressom. Pri oboch platí, že čím viac kávy, tým viac Kahluy a tequily by ste pochopiteľne mali pridať.

Ingrediencie:

  • 30 ml espressa
  • 40 ml Kahluy
  • 20 ml tequily
  • šľahačka
  • mletá škorica

Ingredience na mexickou kávu

Postup:

  1. Zmiešajte tequilu s Kahluou. Pridajte čerstvo pripravenú kávu espresso shot a jemne premiešajte.
  2. Dekorujte šľahačkou (viď Írska káva vyššie).
  3. Dokončite posypaním škoricou.

příprava domácí mexické kávy

Káva a carajillo

Chvíľa, kedy niekomu prvýkrát napadlo pridať tequilu do kávy, nie je presne zdokumentovaná. Dnes ale existuje v mnohých podobách – je to v podstate druh koktailu, pomenovaného carajillo, ktorý sa podáva po večeri v krajinách latinskej Ameriky. V studenom variante je populárny so smotanou alebo s kopčekom vanilkovej zmrzliny, s ľadom alebo s primiešaním čokoládového sirupu, Baileys a najrôznejších posypov.

návody na kávy se šlehačkou a alkoholem

Doprajte si vianočnú relaxáciu

Doprajte si vianočnú relaxáciu

Užite si čas, keď nič nemusíte. Čerpajte energiu a pohodu v mäkučkej domácej bielizni, s obliečkami a nadupanými wellness pomocníkmi.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články