Sladké spomienky na klasiku: Viedenská káva s vanilkou aj Baileys
Najklasickejším príkladom vylepšeného čierneho nápoja je v našich končinách káva viedenská. Najradšej ju doma pripravujeme z filtrovanej kávy, ale nič nepokazíte ani vtedy, keď použijete ako základ espresso alebo espresso lungo. Tradične ju dopĺňa šľahačka, prípadne sirup s príchuťou karamelu či vanilky. A ak práve nie ste autom, tie správne grády, ktoré rozpustia aj tuhú zimu bývalého centra rakúskeho cisárstva, jej dodá troška likéru Baileys.
Ingrediencie:
- pohár s uchom
- 100 ml filtrovanej kávy
- šľahačka (šľahačka v spreji)
Niečo navyše:
- karamelový/vanilkový sirup 20 ml
- Bailey’s 30 ml
Postup:
- Na základ budete potrebovať 10 g mletých zŕn, z ktorých pripravíte asi 100 ml kávy.
- Môžete použiť šľahačku zo spreja, ale pre lepšiu chuť odporúčame šľahačku pripraviť doma. Ak nemáte fľašu na prípravu šľahačky, vyšľahajte ju ručne a lyžičkou ju naneste do pohára s kávou.
- Na osladenie odporúčame použiť karamelový alebo vanilkový sirup. Dôležité je kávu dobre premiešať, aby sa sirup neusadil na dne pohára.
- Na záver si váš nápoj môžete doladiť kvapkou Bailey’s alebo posypať kakaom či štipkou škorice.
Viedenská káva údajne vznikla v 17. storočí vďaka obliehaniu Viedne Turkami. Keď boli rozprášení, zanechali po sebe na poli vrecia kávy, z ktorej sa stala vojnová korisť. Turecká káva sa však ukázala pre viedenské jazýčky tak trochu „silnou kávou“, takže si ju mešťania zriedili smotanou a neskôr šľahačkou. Dnes je viedenská kaviarenská kultúra súčasťou zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.
Od írskej kávy k írskemu cappuccinu
Ak vo viedenskom variante slúži trocha likéru ako príjemné spestrenie navyše, v Írskej káve už alkohol hrá prím. Írska whiskey vám zimu z kostí zaručene vyženie, či už ste sa vrátili z plavby po rozbúrenom mori uprostred zimnej čľapkanice, alebo iba túžite po ostrejšom nakopnutí uprostred rušného dňa. Tým, čo holdujú káve s mliekom, odporúčam írske cappuccino – do neho stačí pridať 30 ml Baileys a poprášiť muškátovým orieškom na dochutenie.
Ingrediencie:
- 140 ml filtrovanej kávy
- 30 ml írskej whiskey (Jameson alebo Tullamore Dew)
- šľahačka
- lyžička cukru
- kocka ľadu
- pohár na stopke
- šejker
Príprava šľahačky:
- Smotana by mala byť vychladená.
- Šľahať ju môžete metličkou v miske alebo v šejkri – u nás zvíťazil šejker.
Tip: do šejkra pridajte 1 – 2 kocky ľadu, aby sa smotana lepšie ochladila.
Postup:
- Vyšľahajte šľahačku s troškou mlieka.
- Pripravte si filtrovanú kávu. Na 100 ml kávy budete potrebovať 10 g mletých zŕn. Môžete tiež použiť espresso alebo espresso lungo.
- Pridajte lyžičku cukru a premiešajte, aby sa cukor rozpustil.
- Pridajte whiskey a nakoniec pomaly prilievajte šľahačku na lyžičku tak, aby sa vytvorila dvojcentimetrová vrstva.
Z Limericku do San Francisca
Írsku kávu prvýkrát ochutnali pasažieri transatlantického letu v zime 1943, ktorý sa kvôli zlému počasiu musel vrátiť naspäť do írskeho Limericku. Káva s whiskey sa rýchlo stala špecialitou podávanou na tamojšom letisku, odkiaľ ju následne istý novinár previezol do baru Buena Vista Café v San Franciscu. Ten údajne dodnes servíruje okolo 2000 írskych káv denne.
Pikantná chuť Mexika
Mexická káva je v podstate variantom írskej kávy, tentokrát ale hneď s dvoma druhmi alkoholu naraz. Tento trojzložkový kávový nápoj sa skladá z lahodnej kombinácie tequily, Kahluy a čerstvo pripravenej kávy, doplnenej šľahačkou a škoricou. Opäť si ju môžete pripraviť ako s filtrovanou kávou, tak aj s espressom. Pri oboch platí, že čím viac kávy, tým viac Kahluy a tequily by ste pochopiteľne mali pridať.
Ingrediencie:
- 30 ml espressa
- 40 ml Kahluy
- 20 ml tequily
- šľahačka
- mletá škorica
Postup:
- Zmiešajte tequilu s Kahluou. Pridajte čerstvo pripravenú kávu espresso shot a jemne premiešajte.
- Dekorujte šľahačkou (viď Írska káva vyššie).
- Dokončite posypaním škoricou.
Káva a carajillo
Chvíľa, kedy niekomu prvýkrát napadlo pridať tequilu do kávy, nie je presne zdokumentovaná. Dnes ale existuje v mnohých podobách – je to v podstate druh koktailu, pomenovaného carajillo, ktorý sa podáva po večeri v krajinách latinskej Ameriky. V studenom variante je populárny so smotanou alebo s kopčekom vanilkovej zmrzliny, s ľadom alebo s primiešaním čokoládového sirupu, Baileys a najrôznejších posypov.
Doprajte si vianočnú relaxáciu
Užite si čas, keď nič nemusíte. Čerpajte energiu a pohodu v mäkučkej domácej bielizni, s obliečkami a nadupanými wellness pomocníkmi.