Práve čítate

10 dôvodov, prečo nosiť biobavlnu

2372  
Zdieľať: 

10 dôvodov, prečo nosiť biobavlnu

Bavlna pokrýva 2,5 percenta obrábanej pôdy na Zemi a jej pestovanie spotrebúva asi 16 percent svetovej produkcie insekticídov. To zvyšuje náklady farmárov a zaťažuje životné prostredie. Našťastie sa niektorí z nich vrátili k pôvodnému spôsobu pestovania bavlny a predávajú ju ako organickú, teda ako bavlnu s certifikátom bio či eko.

31. 8. 2015 3 min. čítania Kristina Zábrodská
10 dôvodov, prečo nosiť biobavlnu

K najväčším svetovým producentom biobavlny patrí Turecko, Čína a India. Biobavlna sa stále viac presadzuje aj v Afrike, Grécku a juhovýchodnej Ázii.

A prečo sa ju vyplatí nosiť?

1. Nie je geneticky modifikovaná

Bavlna je najrozšírenejšou rastlinou používanou na výrobu textilu, hoci jej pestovanie znamená celý rad ťažkostí. Je veľmi citlivá na prírodné podmienky a náročná na vodu, ohrozujú ju rôzne druhy škodcov. Práve to viedlo k vývoju geneticky modifikovanej bavlny s vyššou odolnosťou a výnosmi, ale aj devastujúcimi účinkami na prírodu. Biobavlna nesmie byť geneticky modifikovaná.

2. Neohrozuje biodiverzitu

Pôvodné kultivary bavlny lákajú svoje pôvodné opeľovače, ktorým tak nehrozí vyhynutie. Dostatok hmyzu sa postará o dostatočné opelenie a rozmnoženie rastlín a následne aj našu potravu a ošatenie.

biobavlna-11

3. Nezabíja včely

Postreky proti plesniam a hmyzu masívne hubia včely, ktorých tak z roka na rok ubúda. Nevadí, aspoň ma nepichnú, napadne vás, lenže včelám vďačíme za 85 % rastlinnej produkcie na zemeguli a tým aj veľkú časť chovu domácich zvierat. Bez včiel by sme rýchlo pomreli od hladu, alebo jedli iba GMO potraviny.

4. Nie je chemicky zamorená

Aj geneticky modifikovaná bavlna sa masívne hnojí a strieka pesticídmi a jej chemická úprava pokračuje počas zberu aj pri jej spracovaní. O príjemnú hebkosť, nestláčavosť, bielu farbu či väčšie nasávanie potu sa postará chémia. S obyčajným bavlneným tričkom si tak kupujeme aj chemický koktail, ktorý môže spôsobiť rakovinu alebo neplodnosť. Biobavlna sa pestuje a upravuje len prirodzeným spôsobom, ktorý je šetrný k látke i k našej pokožke.

5. Neznečisťuje životné prostredie

Geneticky modifikovaná bavlna nedrží pôdu, ktorá potom ľahko eroduje a chemické látky sa pri daždi zmývajú do riek a podzemných zdrojov vody. Rozširuje tak plochy neúrodnej pôdy.

Biobavlna sa pestuje vo svojej pôvodnej (geneticky nemodifikovanej) forme prirodzeným spôsobom – s použitím prírodných hnojív a pesticídov a s rešpektom k času potrebným na jej rast a k aktuálnym klimatickým podmienkam. Najdôležitejšie je preto vybrať odrodu bavlny vhodnú pre konkrétne miesto a kombináciu s ostatnými plodinami. Tričko z biobavlny možno po vynosení pokojne hodiť do kompostu – rozloží sa a po rokoch s ním pohnojíme napríklad paradajky.

biobavlna-2

6. Neohrozuje ľudské životy

Hnojivá a chemické spracovanie ohrozujú zdravie pracovníkov na plantážach. Ekologický spôsob pestovania a úpravy bavlny tieto riziká nepozná.

7. Dáva poľnohospodárom prácu

Biobavlna potrebuje starostlivosť každý deň. Zbiera sa spravidla ručne alebo šetrnými strojmi, ktoré rastline ponechajú listy (v konvenčnom hospodárstve sa rastliny postriekajú, aby listy opadali).

8. Má príjemnú prírodnú farbu

Na povrchovú úpravu biobavlneného vlákna sa používajú prírodné oleje, farbí sa ílom, bylinami alebo šetrnými syntetickými farbivami. Prirodzený spôsob pestovania nechá vyniknúť pôvodnú farbu bavlny − od smotanových tónov cez zelenú až po hnedú.

biobavlna-15

9. Je priedušná

Skúste si večer privoňať k bavlnenému tričku, ktorý ste mali celý deň na sebe. Stačí ho pretiahnuť cez hlavu a už letí do koša na bielizeň. Z biobavlneného trička alebo pyžama však pach neucítite, dokonca aj po niekoľkých dňoch nosenia si udrží jemnú vôňu čistej bielizne.

10. Je krásne mäkká

Vďaka šetrnému spracovaniu sa bavlna príliš nekrčí a udržuje si stálu veľkosť a mäkkosť aj po niekoľkonásobnom vypraní. Prispôsobí sa telu svojho nositeľa, aj keď to preženie s jedlom a zabudne na šport. :)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články