Práve čítate

5 nápadov na domácu kozmetiku

4902  
Zdieľať: 

5 nápadov na domácu kozmetiku

Vedeli ste, že väčšinu kozmetických prípravkov si môžete vyrobiť doma? A že budú oveľa zdravšie, lacnejšie a na ich výrobu stačí len zopár ingrediencií? Vyrobte si ich počas jedného popoludnia spolu s nami.

13. 6. 2016 3 min. čítania Minty Finty
5 nápadov na domácu kozmetiku

IMG_3757

Cukrový peeling na pery

V lete a obzvlášť pri častých zmenách teploty (napríklad v klimatizovaných miestnostiach) naše pery dostávajú poriadne zabrať. Urobte im službu a k čisteniu zubov pridajte pravidelnú masáž pier cukrovým peelingom. Peeling nielenže odstráni suchú popraskanú kožu a zanechá vašu pusu pripravenú na bozkávanie, ale zároveň ju aj premasíruje a prekrví. Peeling si vyrobíte jednoducho: naberte za lyžicu kokosového oleja v polotuhom stave a prisypávajte krupicový cukor (najlepšie trstinový). Konzistencia, ktorú chcete docieliť, je ako mokrý piesok.

Môžete pridať aj za lyžičku medu, ktorý na popraskané pery pôsobí ako kúzelník: vďaka nemu budú pery vláčnejšie a jemnejšie. Medom si môžete pery namazať aj po peelingu, snažte sa ho však hneď nezlízať a nechať ho dlho pôsobiť.

IMG_3796

Osviežovač s arganovým olejom na tvár

Arganový olej, nazývaný často „marocké zlato“, máme najradšej. Krásne vonia, údajne omladzuje pleť a pomáha hojeniu drobných raniek. Robí dobre každému typu pleti, na mastnejšiu pleť ho však nanášajte najlepšie pred spaním, aby do nej poriadne vsiakol. Ak ho chcete mať vždy poruke a cez deň sa osviežiť, nakvapkajte zopár kvapiek do rozprašovača a zalejte studenou vodou. Pred použitím pretrepte!

IMG_3807

Jemný uhorkový osviežovač na celé telo

Pamätáte sa, ako ste si ako deti prikladali s mamou v kuchyni na tvár šupky z uhorky? Možno to robíte dodnes. Uhorku totiž z 95 % tvorí voda, preto krásne chladí, upokojuje pleť a navyše šťava z nej má regeneračné účinky. Preto sa v kozmetike využíva už stáročia. Vyrobte si jednoduchý osviežovač pleti do kabelky, bez ktorého v lete už nebudete chcieť vystrčiť päty z domu. Že ako? Kúsok uhorky pokrájajte na hranolčeky (tak, aby ste ich mohli vybrať), strčte ich do prázdneho rozprašovača a zalejte studenou vodou. Pred odchodom môžete osviežovač na chvíľu strčiť do chladničky.

IMG_3785

Kokosová zubná pasta

Zubná pasta je prípravok, ktorý používame denne. Bohužiaľ často obsahuje veľké množstvo chemikálií. Pritom výroba domácej zubnej pasty je veľmi jednoduchá. Ako základná hmota nám poslúži kokosový olej, pretože má mierne protibakteriálne účinky, príjemnú chuť a vôňu. K jednej až dvom lyžiciam pridáme brúsiacu zložku: lyžičku jedlej sódy, ktorá zuby pekne vyčistí a nepodráždi ďasná. Vzniknutú pastu dáme do uzatvárateľného pohára. Keby moc stuhla, stačí ju trocha zahriať na slnku alebo v ruke; ak by bola príliš tekutá, na chvíľu ju strčíme do chladničky.

IMG_3830

Mydlo s kozím mliekom a aktívnym uhlím

Nastal boom takzvanej „čiernej kozmetiky“. Čistiace účinky živočíšneho uhlia sú totiž ideálne pre mastnú pleť, najmä ak nás trápia upchaté póry alebo čierne bodky. Využíva sa preto v pleťových maskách, peelingu alebo napríklad v mydlách určených na tvár, ktoré si dnes vyrobíme. Stačí si kúpiť mydlovú hmotu (najlepšie s kozím mliekom alebo bambuckým maslom), rozpustiť ju vo vodnom kúpeli, vmiešať do nej rozdrvené uhlie z domácej lekárničky a naliať do formičiek. My sme použili 200 g mydlovej hmoty s kozím mliekom a jednu paletu živočíšneho uhlia.

Ak si chcete vyrobiť mydlá s mramorovým vzorom, hmotu rozdeľte na polovice a do jednej polovičky nasypte uhlie. Do formičky striedavo lejte obsah raz jednej, raz druhej polovice. Pomôcť si môžete drevenou špajdľou.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články