Práve čítate

Nechtíková masť

5765  
Zdieľať: 

Nechtíková masť

Na nechtíkovú masť sa ma pýta veľa ľudí. Bojujem s ňou totiž proti príznakom ekzému u nás v rodine a pravda je, že som vďaka nej „vymazala“ dojčenský ekzém u svojho syna. (A len čo sa objaví suché miestečko na koži, hneď ho namažem.) Nechcela som totiž pristúpiť na liečbu kortikoidmi a prišlo mi prirodzené najprv skúsiť niečo prírodné.

1. 7. 2016 2 min. čítania Kateřina Winterová
Nechtíková masť

Mali sme šťastie a moja voľba sa trafila do typu kože i znášanlivosti nechtíka. Nie každému totiž sadne. Niekomu prospievajú kúpele z lopúcha, niekto nedá dopustiť na konopné masti a skvelou voľbou je určite aj dubová kôra. Ekzém je naozaj silný súper a chce to čas a niekedy aj trochu utrpenia, než všetko vyskúšate a čo vám nesedí, pretrpíte a vylúčite. Inak tomu nebolo u nás. Na nechtíkovú masť však nedám dopustiť.

Nechtík lekársky patrí medzi významné liečivé byliny. Veľmi pomáha pri zápaloch, poranenej koži a vďaka obkladom a masážam lieči aj vnútorné zápaly. Boľavé kĺby, angínu, zápal prsníka, kŕčové žily, popáleniny a účinne bojuje aj proti vráskam. Nechtík si môžete aj nasušiť a potom si z neho robiť čaj, ktorý upokojuje nervy. Dôležité však je, aby ste pri výrobe masti použili len naozaj dobrú domácu masť a hlavne rozvité, za slnečného dňa zberané kvety. Musia mať veľa radov okvetných lístkov a sýto oranžovočervenú farbu. To je podmienka. Oranžovočervené flavonoidné farbivá sú totiž nositeľmi účinných látok a bez nich masť nebude mať správne zbrane proti ekzému a ďalším neduhom. Tak nech tých neduhov máte čo najmenej a nechtíkovú masť môžete darovať iným. Krásne dni!

6- mesickova mast_MG_0655

Suroviny

500 g kvalitnej domácej masti
za 4 hrste kvetov nechtíka lekárskeho

Postup

Kvety posekáme a vložíme do rozpustenej masti. Necháme prejsť varom a odstavíme. Po vychladnutí dáme do chladničky asi na 12 hodín. Po vytiahnutí necháme zmes rozpustiť a precedíme cez plátno. Nalejeme do pohárov a uložíme do chladničky alebo na chladné a tmavé miesto.

Pri správnom uskladnení masť vydrží dlhý čas a nemá žiadne vedľajšie účinky.

v_2124

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články