Polievky milujem. A čerstvý hrášok? To je bez debaty. Je plný živín a vitamínov a chutí úžasne. Obsahuje veľa bielkovín, vegetariáni ním môžu aspoň čiastočne nahradiť mäso. Je vhodný aj v tehotenstve, pre deti vo vývine aj športovcov, pretože podporuje rast a vývoj kostí, svalov aj nervov.
Recept na jarnú hráškovú polievku (8 porcií)
Čas prípravy: 30 minút
Náročnosť: malá
Na polievku potrebujete:
- 100 g slaniny
- 1 stredná cibuľa
- lyžica masla
- 500 g čerstvého hrášku (môže byť aj mrazený, ale nie je taký dobrý)
- 1 liter zeleninového vývaru
- hrsť mäty
- 120 g kyslej smotany
- šťava z polovice citrónu
- soľ, čierne korenie
Na ozdobu:
- mrkvičky
- krutóny
Postup alebo ako som postupovala ja:
Najskôr pokrájame slaninu na slížiky a opražíme ju do chrumkava. Keď bude hotová, odložíme si ju zatiaľ nabok a pozor, na panvičke necháme tuk.
Kým sa slanina opraží, nadrobno si pokrájame cibuľu, rozpálime v hrnci lyžicu masla a cibuľku na nej orestujeme do zlatova.
Potom k nej pridáme hrášok a zalejeme vývarom. Polievku osolíme, okoreníme a pridáme hrsť mäty. Trošku mäty si necháme bokom na ozdobu.
Polievku varíme 5 minút, potom ju rozmixujeme do hladkého krému. Pridáme kyslú smotanu a zakvapneme citrónom (pre peknú zelenkavú farbu).
Na ozdobu si pripravíme polovice jarných mrkvičiek, ktoré opečieme na tuku zo slaniny.
Polievku podávame s pár lístkami mäty, krutónmi, vypečenou slaninou a opečenou mrkvou.