Práve čítate

3 šaláty do krabičky so sebou do práce

12540  
Zdieľať: 

3 šaláty do krabičky so sebou do práce

„Nestíhať obed,“ podľa mňa dokáže pokaziť aj ten najlepšie začatý deň. Preto som sa naučila brať si so sebou obedy v krabičke. Najlepšie také, aby som varila len raz, ale vyšlo mi to na niekoľko rôznych jedál. Ako sú tieto 3 bulgurové variácie.

16. 4. 2018 4 min. čítania Tereza Olivová
3 šaláty do krabičky so sebou do práce

Bulgur mám veľmi rada; je to nalámaná celozrnná pšenica, ktorá sa už predáva predvarená. Je uvarený rýchlo, robí sa skoro sám a poslúži ako základ všetkých možných šalátov.

Z jednej uvarenej várky som pripravila šalát s tuniakom, taliansku variáciu s pečenou paprikou a kozím syrom a „supergreen“ vegan šalát s baby špargľou, brokolicou a hráškom.

Najskôr si pripravíme bulgur

Na 3–4 obedové porcie potrebujeme:

  • 250 g celozrnného bulguru
  • 1,2 l zeleninového vývaru

Postup je naozaj jednoduchý:

Bulgur v hlbokej mise zalejeme vývarom izbovej teploty a necháme zhruba 1-1,5 hod. napučať, občas premiešame. Môžeme ho potom zakvapnúť olivovým olejom.

Kombinácie v ďalších receptoch nechám na vás. Pokiaľ chcete chystať všetky tri naraz, odporúčam začať bulgurom a potom postupne:

  • nechať upiecť papriku
  • pripraviť supergreen zeleninu
  • dať variť vajíčka

So všetkými surovinami pracujte radšej pri izbovej teplote. Určite nedávajte šalát do chladničky skôr, ako vám celý vychladne – nerobí to dobre ani jedlu, ani chladničke. :-)

Pri spotrebe by som začala so zeleným šalátom, aby zelenina zbytočne nezvädla.

Bulgur s tuniakom a vajíčkom

Suroviny na 1 obed:

  • 1/3 pripraveného bulguru
  • 160 g kvalitného tuniaka v olivovom oleji alebo vo vlastnej šťave
  • zväzok jarnej cibuľky
  • 2 vajíčka v bio kvalite
  • 1 zrelé avokádo (predáva sa s označením RTE)
  • šťava z citróna; ideálne si citrón pribalíme ku krabičke
  • voliteľne: lyžička majonézy

Postup:

Porciu bulguru premiešame s trochou oleja z tuniaka a osolíme a dáme si medzitým variť vajíčka (na 4 minúty)

Jarnú cibuľku nakrájame na kolieska, a to ako bielu, tak aj zelenú časť. Polovicu premiešame s bulgurom a dáme na dno obedovej krabičky, polovicu si zatiaľ necháme.

Opatrne ošúpeme vajíčka a naskladáme na bulgur. Pridáme tuniaka a druhú časť cibuľky.

To je do krabičky zatiaľ všetko – pokiaľ je to možné, avokádo totiž pridáme až tesne pred jedlom. Jednoducho ho rozkrojíme po dĺžke, vyberieme lyžicou zo šupky a odstránime kôstku. Dužinu roztlačíme, osolíme, okoreníme a dochutíme citrónovou šťavou.

Šalát tiež môžete dochutiť kvalitnou majonézou.

Šalát s pečenou paprikou a kozím syrom

Suroviny na 1 obed:

  • 1/3 pripraveného bulguru
  • 1 červená paprika
  • 5 sušených paradajok v oleji alebo čerstvé paradajky
  • 50 g čerstvého kozieho syra
  • na dochutenie sušené bylinky – tymian, bazalka, oregano
  • hrsť píniových orieškov

Postup:

Rúru rozpálime na 190 stupňov. Papriku necháme piecť do sčernenia, trvá to asi 15 minút. Potom ju dáme do misky a zaklopíme. Tak sa upečená paprika sparí a šupka potom pôjde ľahko ošúpať. Ošúpanú papriku nakrájame na prúžky.

Porciu bulguru zmiešame so sušenými paradajkami nakrájanými na drobné kocky. Nebojte sa tiež pridať trochu oleja z paradajok, alebo aj malé kapary a cesnak, ktoré v nálevu bývajú. Premiešaný bulgur s paradajkami a olejom ochutnáme a dochutíme bylinkami. Ja najradšej pridávam lyžičku oregana a tymianu.

Premiešaný bulgur vložíme do krabičky, navrch navrstvíme nakrájanú papriku, kozí syr a píniové oriešky. Taliansky šalát je hotový.

Supergreen vegan šalát s bulgurom

Suroviny na 1 obed:

  • 1/3 pripraveného bulguru
  • 50 g baby zelenej špargle
  • hrsť listov baby špenátu
  • kus malej cukety
  • hrsť mrazeného hrášku
  • 5 ružičiek brokolice
  • 1 menšia biela reďkev
  • bylinková soľ
  • kešu orechy natural nesolené

Postup:

Na pare pripravíme všetku zeleninu. „Na skus“ je hotová asi za 10 minút. Nezabudnite ju pred prípravou trochu osoliť. :-)

Tipy:

  • Baby špargľa sa konzumuje celá, nie je nutné ju lúpať, stačí odkrojiť zaschnuté konce stoniek. Je delikátna a chrumkavá.
  • Brokolicu si rozdeľte na menšie ružičky.
  • Reďkev nakrájajte na plátky.
  • Cuketu môžete narezať na slížiky, alebo špirálovým krájačom na prúžky.
  • Hrášok si pripravte mimo ostatnej zeleniny. Stačí ho zaliať vrelou vodou a nechať pár minút ohriať.

Porciu bulguru premiešame s hráškom a bylinkovou soľou a dáme do krabičky. Zvyšnú zeleninu položíme na bulgur. Zasypeme nasekanými orechmi a prípadne znovu dochutíme bylinkovou
soľou.

Tipy pre dokonalý krabičkový šalát

Suroviny za každú cenu nemiešajte.

Nezmiešaný šalát býva krajší a jeme predsa aj očami. Zamiešať sa to dá vždy, napríklad každé sústo zvlášť.

Pridávajte orechy alebo semienka.

Povýšia každé jedlo, sú plné kvalitných tukov, pomáhajú tráveniu a sú skvelé pre dobré fungovanie mozgu.

Vynechajte čerstvé listy šalátov a klíčky.

Tieto sú skvelé v šalátoch k okamžitej spotrebe, ale po dni v chladničke vám žiadnu parádu neurobia. Výnimkou sú naozaj tuhé šaláty ako baby špenát.

Kuchynských pomocníkov pre zdravé varenie nájdete v aktuálnej kolekcii Tchibo: Fitness kuchyňa. V e-shope bude do 21. mája alebo do vypredania zásob.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články