Práve čítate

Nespočetne veľa variantov dipu z jogurtu, čo vám zostal v chladničke

32291  
Zdieľať: 

Nespočetne veľa variantov dipu z jogurtu, čo vám zostal v chladničke

Že máte v chladničke pár lyžíc jogurtu a budete ich musieť vyhodiť? Ale kdeže! Dip z jogurtu je totiž je úplne skvelá záležitosť.

7. 4. 2024 5 min. čítania Tereza Olivová
Nespočetne veľa variantov dipu z jogurtu, čo vám zostal v chladničke

V preklade „dip“ znamená namočiť alebo namáčať. A to je presne ono! Ugrilovať kuracie krídla a namáčať ich v omáčke z jogurtu, chilli, limetky a koriandra, alebo doladiť dokonalý šalát ľahkou zálievkou.

Pri jogurtovom dipe stačí málo a získate veľa. Perfektne sa hodí do letnej kuchyne. Navyše s ním vždy spotrebujem zvyšky bieleho jogurtu. Rada hovorím, že dipy nepripravujem ja, ale samotná kuchyňa. Ja len využijem to, čo nájdem. :-)

Inšpirácie na dipové variácie

Na dipy nie sú potrebné presné receptúry ani váženie. Jednoducho sa nechajte viesť vlastnou chuťou. Na začiatok som pre vás pripravila základné variácie bylinkových, korenených a syrových dipov. Určite ich ale obmieňajte podľa toho, čo vám práve príde pod ruku.

Ja ich robím podľa toho, ako mi prerastajú kvetináče s bylinkami, zostáva trocha zeleniny alebo mám v chladničke syry, ktoré by sa už patrilo zjesť. K tomu tých posledných pár lyžíc bieleho jogurtu, trocha korenia a je hotovo!

Ako na dokonalý dip?

  • Každý dip je ľahší, keď pridáte čerstvú šťavu z citróna alebo limetky.
  • Kvalitná soľ je základ, skúste vločkovú alebo himalájsku.
  • Na záver je najlepšie dip zakvapnúť kvalitným olivovým olejom.
  • Čerstvo mletým čiernym korením nemôžete nič pokaziť.
  • Na finálne zdobenie použite väčší kúsok základnej suroviny dipu (dominantná bylinka, sušená paradajka, kúsok syra…).
  • Pražené oriešky alebo drobné semienka môžu rozšíriť chuťový zážitok o ďalší rozmer, pri servírovaní vyzerajú skvelo.

Korenené dipy

Cesnakový dip

Rozotrite cesnak so soľou. Ja dávam na jednu lyžicu jogurtu jeden strúčik cesnaku, pretože máme radi naozaj silnú cesnakovú chuť. Nasekajte najemno bylinky, ktoré máte po ruke. Hodí sa hladkolistá petržlenová vňať, pažítka alebo koriander, čo máte radi. V mažiariku roztlačte pár guľôčok čierneho korenia, prípadne použite mletý biely. Premiešajte s jogurtom a dolaďte šťavou z citróna.

Dip s kari zmesou korenia

Zmes korenia najskôr ochutnajte z prsta, aby ste vedeli, ako chutí ona samotná. Potom premiešajte lyžičku korenia s jogurtom. Dolaďte podľa chuti nasekanou chilli papričkou, čerstvými listami koriandra alebo zázvorom. Vynikajúci je v tejto verzii kúsok zrelého avokáda, ktoré roztlačíte lyžičkou a pridáte do zmesi.

Dipová variácia na garam masala

Lyžičku korenia garam masala premiešajte asi s tromi lyžicami jogurtu. Pokiaľ máte doma silne koncentrovaný paradajkový pretlak (mám rada Doppio Concetrato di Pomodoro, predáva sa v tube a nájdete ho v regáli pri pretlakoch alebo konzervovaných paradajkách), pridajte lyžičku do dipu. Nasekajte malú cibuľku, šalotku alebo jarnú cibuľku – z tej môžete použiť aj kus zelenej časti. Dochuťte dip a môžete ho na záver zasypať čiernym sezamom.

Bylinkové a zeleninové dipy

Pažítkový dip

Nasekajte pažítku najemno. Môžete ľubovoľne pridať nasekanú jarnú cibuľku aj so zelenou časťou, malú šalotku alebo roztlačený strúčik cesnaku. Pažítka si tiež skvelo rozumie so žeruchou. Zľahka dosoľte vločkovou soľou.

Uhorkový dip s kôprom

Alebo variácia na tzatziki! Ošúpte uhorku, rozpoľte ju a zbavte semienok. Kus nastrúhajte na jemnom strúhadle (keď bude treba, dostrúhate ďalší). Kôpor nasekajte najemno. Oboje premiešajte s jogurtom. Dochucujte soľou, korením a citrusovou šťavou. Veľmi rada do neho pridávam nepražené tekvicové semienka a mám to ako malú desiatu.

Štipľavý dip so strúhaným chrenom

Kus čerstvého chrenu ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Ošúpte aj menšie kyslé jabĺčko a tiež pristrúhajte. Obe suroviny do jogurtu pridávajte postupne a podľa vlastnej chuti. Niekto rád veľa chrenu, niekomu stačí jemná chuť. Dolaďte soľou, korením a môžete pridať lyžicu majonézy, ktorá celú omáčku zjemní.

Dip so sušenými paradajkami

Nakladané sušené paradajky nasekajte na menšie kúsky. Skvelo v tomto prípade poslúžia aj kuchynské nožnice, len pozor na prsty (človeka to zvádza byť menej opatrný ako s nožom). Použite trochu oleja z nálevu a pokiaľ máte, pridajte kapary a/lebo čerstvú bazalku. Namiesto bazalky môžete použiť aj hladkolistú petržlenovú vňať alebo čerstvé oregano. Možno nebudete musieť ani dosoľovať a koreniť, sušené paradajky bývajú dosť výrazné. Na záver môžete primiešať pár lyžičiek píniových semienok.

Špenátový dip

Čerstvé listy baby špenátu zalejte v miske vrelou vodou a nechajte minútu až dve „zvädnúť“. Medzitým ochuťte jogurt soľou a čiernym korením, citrónovou šťavou a pristrúhajte tiež žltú časť kôry. Potom čo najviac vyžmýkajte v ruke špenátové listy, aby nebol dip vodnatý. Špenát najemno nasekajte nožom, alebo ešte lepšie rozmixujte na jemné pyré. So špenátom je skvelá čerstvá mäta, strúčik cesnaku zase dodá grády. K tomuto dipu sú skvelé plátky mandličiek – zasypte nimi dip pri podávaní.

Syrové dipy

Jemný dip s créme fraiche (krémovým syrom)

Créme fraiche alebo iný čerstvý syr (Lučina, …) jemne ochutí jogurt a dodá mu na krémovitosti. Stačí ho ľahko dosoliť a dochutiť pre dospelých napríklad vločkovým chilli. Tento dip je ale tiež skvelý pre deti k hranolkám ako alternatíva k majonéze. Prípadne ho môžete zasypať čerstvo nasekanou pažítkou alebo žeruchou.

Gorgonzolový dip

Kvalitný syr s modrou plesňou nasekajte na malé kúsky a v miske ho vidličkou rozotrite do jogurtu, aby sa úplne spojili. Väčšinou už ani nie je treba veľmi dochucovať. Stačia čerstvé listy polníčka alebo rukoly a prípadne drobné oriešky a semienka na dozdobenie.

Parmezánový dip

Na jemnom strúhadle nastrúhajte čerstvý parmezán. Tomu už strúhanému sa snažte vyhnúť, je suchý a menej chuťovo výrazný. Často tiež na hmotnosť vychádza drahšie. Parmezán premiešajte s jogurtom, pridajte lyžicu smotany, šľahačky alebo kyslej smotany. Nasekajte na drobno bazalku a do dipu môžete pridať aj nasekané letné sladké cherry paradajky. Koreňte veľmi jemne, aby ste neprebili skvelú chuť parmezánu.

Dip s vyzretým čedarom

S vyzretosťou syra silnie chuť dipu. Preto najskôr kúsok syra ochutnajte a zhodnoťte, koľko ho bude potrebné. Syr nastrúhajte a pokiaľ vzniknú „dlhé vlasy“ (dlhé rezančeky), pokrájajte ich nadrobno. K čedaru sedia barbeque chute – takže kľudne pridajte trochu domácej marinády, čo zostala z mäsa na gril. Kvalitný kečup alebo barbecue omáčka na mäso môže tiež poslúžiť – ale pokiaľ pridávate kupované zmesi, tak vždy postupne, aby výsledkom nebol kečupový jogurt :-)

Chystáte sa grilovať?


Nazrite do ponuky Tchibo, nájdete tam všetko, čo môžete potrebovať. :-)

Zažiarte v pestrých farbách

Zažiarte v pestrých farbách

Nápady na ľahké jarné outfity v zelenej, ružovej a mätovej.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články