Práve čítate

Ako spracovávam medvedí cesnak, aby som (si) ho užívala od jari do zimy

3709  
Zdieľať: 

Ako spracovávam medvedí cesnak, aby som (si) ho užívala od jari do zimy

Jar je tu, konečne. Ako to viem? Krásne vonia… po cesnaku. Marcu totižto kraľuje medvedí cesnak, ktorý nielenže začne skrášľovať lesy a brehy potôčikov, ale milovníkom byliniek splní sen o tých najlahodnejších pokrmoch prevoňaných práve týmto zeleným klenotom.

14. 3. 2024 4 min. čítania Romana Böhmová
Ako spracovávam medvedí cesnak, aby som (si) ho užívala od jari do zimy

Bylina plná živi, vůně a možností

Medvedí cesnak je ako jedna z prvých jarných byliniek poslom teplého počasia. Pre mňa je vôňa cesnaku správou, že konečne prišla jar a že budem mať v kuchyni opäť veľa práce. Medvedí cesnak sa dá totižto vyžiť na tisíc spôsobov, a to nielen do pokrmov.

Táto aromatická bylina sa výborne hodí do šalátov, polievok, slaných muffinov, tvarohových nátierok a samozrejme do plnky. Pripravíte z nej pesto, ale tiež vďaka nej vyčarujete jedinečné bylinkové maslo alebo soľ. Ja medvedí cesnak pridávam do talianskeho rizota alebo ním dochutím lososa. A keďže má blahodarné účinky na naše zdravie, oplatí sa z neho vyrobiť tinktúru, olej, víno alebo napríklad med, ktoré v zime ako keď nájdete.

Kam na prechádzku za vôňou cesnaku?

Aj keď si prechádzku asi predstavujete skôr na slniečku, za medvedím cesnakom budete musieť zájsť do tienistých a vlhkých miest. Často sa vyskytuje pri potôčikoch v listnatých lesoch alebo na úpätiach svahov, často na ťažko dostupných miestach.

Ja si so sebou na cesnakovú výpravu beriem naozaj veľký kôš, pretože keď už na medvedí cesnak v prírode narazím, domov ho nosím vo veľkom. Miesto, kde ho nájdete, si dobre zapamätajte, bude tu pre vás rásť zase za rok. Najlepší je zber pred tým, ako začne rastlina kvitnúť. S kvetom sa totiž znižujú jej liečivé schopnosti a navyše jej chuť zhorkne.

Pozor! Ako určite viete, listy medvedieho cesnaku sa dajú veľmi ľahko pomýliť s listami konvaliniek, ktoré v tomto období tiež volajú o pozornosť. Preto si vždy list pomrvte medzi prstami a podľa intenzívnej vône cesnaku hneď zistíte, čo držíte v rukách.

Liečivé účinky od hlavy až po päty

To, že medvedí cesnak v pokrmoch chutí božsky a dá sa s ním v kuchyni experimentovať, už vieme, ale musím vyzdvihnúť predovšetkým jeho liečivé schopnosti. Vďaka obsahu vitamínu C je totiž skvelý ako prevencia pred chorobami.

Rovnako ako klasický cesnak má silné protizápalové účinky a môžeme ho teda nazývať prírodným antibiotikom. Pomáha znižovať krvný tlak, “čistí” telo od nežiaducich látok, podporuje trávenie, rozširovanie ciev a dá sa použiť aj zvonka napríklad na rýchlejšie hojenie rán alebo proti plesniam.

Mám pre vás pár tipov, ako si vďaka medvediemu cesnaku zlepšiť zdravie:

Tinktúra z medvedieho cesnaku

Kvapky z medvedieho cesnaku môžete použiť ako detoxikačnú jarnú kúru, stačí každý deň pár kvapiek len tak alebo do čaju či vody. Príprava je veľmi ľahká a fľaštička vám vydrží dlhý čas.

  •     250 g medvedieho cesnaku
  •     500 ml 40 – 50 % alkoholu

Listy medvedieho cesnaku najemno nasekajte a zalejte alkoholom (pálenkou, vodkou,…). Nádobu dôkladne uzatvorte a nechajte odstáť dva až tri týždne a počas macerácie niekoľkokrát pretrepte. Potom preceďte cez plátno a prelejte do tmavých fľaštičiek.

Med z medvedieho cesnaku

Táto kombinácia vás možno zaskočí, ale určite posilní vaše zdravie. Každé ráno na lyžičke alebo napríklad v čaji bude tým pravým štartom do nového dňa.

  • 500 g včelieho medu
  • hrsť nasekaného medvedieho cesnaku

Listy medvedieho cesnaku vložíme do medu zohriateho na 50 °C a necháme niekoľko hodín odstáť. Za občasného miešania necháme med prevoňať bylinkou, ktorú potom vyberieme. Med skladujeme v uzavretej nádobe v tmavej a chladnej miestnosti.

Liečivé víno na zdravie

Ďalšou možnosťou, ako si chuťou medvedieho cesnaku spríjemniť deň a navyše do seba dostať blahodarné látky, je víno. To si potom môžete po štamperlíkoch každý deň dávať na zdravie.

  • 0,75 l bieleho vína (najlepšie kvalitného suchého)
  • tri hrste listov medvedieho cesnaku

Bylinku nakrájame do hrnca s vínom a povaríme 10 minút.

Ako medvedí cesnak uchovať čo najdlhšie

Aj keď vydrží pár dní v chladničke (v priedušnom vrecku), najlepšie je spotrebovať ho čerstvý, prípadne čo najskôr po odtrhnutí. Čerstvé listy bývajú aromatickejšie s intenzívnejšou cesnakovou chuťou. Ak si ale ich spracovanie aj tak chcete nechať na neskôr, môžete ich usušiť, zmraziť, alebo napríklad naložiť do oleja alebo soli.

Sušenie: Ak sa rozhodnete sušiť listy medvedieho cesnaku na vzduchu, stačí ich len dôkladne umyť, usušiť utierkou a zavesiť vo zväzkoch na teplom, tmavom a vetranom mieste. Musíte ich však pravidelne kontrolovať a máličko ich “načechrať”, aby sa na nich netvorila pleseň. Listy medvedieho cesnaku je možné tiež poukladať na sušiace siete a z času na čas ich otočiť. Použiť môžete sušičku potravín alebo rúru a na 40 °C s otvorenými dvierkami sušiť. Sušené listy potom môžete skladovať vcelku alebo ich rozdrviť na korenie.

Mrazenie: Medvedí cesnak môžete samozrejme aj zamraziť ako iné bylinky. Nasekané listy len vložte do vrecka a dajte do mrazničky.

Tip: Listy medvedieho cesnaku môžete najemno nasekať a vložiť do formičiek na ľad, budete tak mať pripravené kocky byliniek.

Čo poviete na olej z medvedieho cesnaku

Máte nasušené, zamrazené, za čerstva zjedené, liečivé domáce produkty vyrobené, ale stále na vás čaká kopa medvedieho cesnaku? Nebojte sa, stále mám pre vás tipy, ako ho efektívne spracovať. Čo takto urobiť si olej z medvedieho cesnaku? Stačí vám na to hrsť jeho listov (čerstvých alebo sušených), kvalitný olivový olej a pohár. Ten naplňte do polovice medvedím cesnakom a prilejte olej. Zmes zatvorte a nechajte cca 10 dní odstáť (občas premiešajte), potom preceďte a lahodný olej s vôňou cesnaku je na svete.

Domáca bylinková soľ

Ak milujete bylinkovú soľ, potom nie je nič jednoduchšie, ako si ju pripraviť práve z medvedieho cesnaku. Použiť ju potom môžete do polievok, šalátov, ale aj na mäso či pečený syr. A určite túto bylinkovú soľ využite pri príprave bylinkového masla, to je ešte len lahôdka.

  • hrsť hrubozrnnej soli
  • cca 25 g čerstvých listov medvedieho cesnaku

Hrsť soli dajte do mixéra spolu s listami medvedieho cesnaku a počkajte, kým vám vznikne “kaša”. Tú potom rozprestrite na plech v tenkej vrstve a na 50 °C sušte v rúre s otvorenými dvierkami asi 3 hodiny. Počas sušenia párkrát premiešajte. Keď soľ vychladne, presypte ju do uzatvárateľnej nádoby.

Voňavá bodka na koniec: Muffiny s medvedím cesnakom a cheddarom

Muffinmi s medvedím cesnakom si môžete spestriť raňajky aj pauzu na olovrant. Listy cesnaku muffinky prevoňajú, ale im dodajú aj krásnu jarnú farbu.

Na zhruba 8 kusov potrebujete:

  • 50 g masla
  • 80 ml mlieka
  • 1 vajíčko
  • 120 g hladkej múky
  • ½ lyžičky prášku do pečiva
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • 100 g nastrúhaného syra (napr. cheddaru alebo goudy)
  • 2 hrste nasekaného medvedieho cesnaku
  • 10 cherry paradajok
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie

A ako postupovať ďalej:

  1. V miske si zmiešame roztopené maslo, mlieko a vajíčko. Pridáme hladkú múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, soľ a čierne korenie. Všetko dobre premiešame a pridáme nastrúhaný syr, medvedí cesnak a nakrájané cherry paradajky.
  2. Do muffinovej formy poukladáme papierové košíčky na muffiny a cesto do nich pomocou lyžice rozdelíme.
  3. Pečieme na 180 stupňov v horkovzdušnej rúre 18 – 20 minút.

Komu sa nelení, tomu sa muffiny cesnakom zelenajú. Tak dobrú chuť a  veľa cesnakového zdravia!

Oslávte jar pri rozkvitnutom stole

Oslávte jar pri rozkvitnutom stole

Zaobstarajte si doplnky do domácnosti v pastelových farbách.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články