Huby aj jablká suším doma iba krátko, pretože kedysi som ich kupovala len na priamu konzumáciu, ale teraz, keď bývame na vidieku, je týchto surovín v sezóne veľa a okrem mrazenia prichádza na rad práve aj ich sušenie.
Vzhľadom k veľkosti mojej kuchyne nevlastním sušičku ovocia. Tá síce svoju funkciu plní dobre, ale s klasickou elektrickou rúrou si úplne vystačím a navyše je čas sušenia porovnateľný.
Sušiť sa dá aj úplne tradične bez rúry, kedy jablká navlečiem na šnúrku a zavesím na dobre vetrané miesto, kam nesvieti slniečko. Huby stačí rozložiť na utierku alebo papier a položiť na kúrenie a občas ich obrátiť, aby sa sušili rýchlejšie.
Na sušenie bez sušičky potrebujete:
- samozrejme suroviny :-) v tomto prípade jablká/huby
- citrón, pokiaľ sušíte jabĺčka
- mriežku/rošt alebo papier na pečenie
- nôž, dosku
Ako sušiť jablká
- Jablká krájam na cca 3mm plátky a opláchnem ich vo vode zmiešanej s polovicou vytlačeného citróna a potom ich zľahka usuším utierkou. Zamedzím tak hnednutiu jabĺk.
- Rovnomerne ich rozložím na mriežku či papier na pečenie. Mriežka má výhodu, že jablká na ničom neležia, nie je teda potrebné ich v priebehu sušenia otáčať. Pokiaľ použijete papier na pečenie, je potrebné ich zhruba v polovici procesu otočiť.
- Dám ich do rúry vyhriatej na 80 °C a zapnem režim horúceho vzduchu. Pokiaľ ho nemáte, nevadí. Dajte rúru na 50 °C a ľahko pootvorte dvierka rúry.
Takto jablká suším 3–5 hodín, podľa toho, ako veľmi ich chcem vysušené. Ja mám radšej sušené jablká mäkké, takže sú cca po 3 hodinách akurát.
Usušené jablká skladujem ideálne v látkovom sáčku na vetranom mieste, ale vydržia aj v zatvorenom pohári na tmavom mieste. U nás doma ale nikdy veľmi dlho nevydržia, pretože ich stále chodíme ochutnávať. :-)
Ako sušiť huby
Bohužiaľ, v čase písania článku boli huby v lese mimoriadnym prírodným úkazom (aj preto berte šampiňón na fotke ako ilustračný). Každopádne, pokiaľ nejaké predsa len nájdete, ich sušenie je o niečo málo jednoduchšie ako u jabĺk.
- Huby najskôr očistite.
- Následne ich nakrájajte na približne rovnaké plátky ako jablká, teda zhruba 3 mm.
- Rozmiestnite ich na mriežku a dajte sušiť do rúry na rovnaké nastavenie ako pri jabĺčkach.
Sušenie trvá 5-8 hodín podľa toho, aké tenké plátky nakrájate. Oproti jablkám je potrebné huby vysušiť naozaj dôkladne, aby vydržali a nekazili sa. Pravidlo s otáčaním je rovnaké. Ak budete sušiť na mriežke, nemusíte ich otáčať. Pokiaľ ale sušíte na plechu s papierom na pečenie, je potrebné sa na ne občas pozrieť a otočiť ich, aby sa sušili rovnomerne.
Mne sa osvedčilo dať usušené huby do látkového sáčka a na vetrané miesto. Samozrejme vám ale vydržia aj v zatvorenom pohári a uložené na nejakom tmavom mieste.