Zo zeleniny odporúčam koreňovú, ako je cvikla, reďkovka a ešte karfiol. Cuketa je úžasná a paradajky radšej nakladám do oleja…
Čo sa týka sily nálevu, záleží, kto čo znesie. Aj ja, slabá žena, mám pickles rada pekne prekorenené, a tak pokojne znesiem korenie, fenikel, horčicu, zeler, rascu i kôpor. Všetky tieto semienka môžete použiť. A ocot si tiež môžete vybrať. Liehový (ten dávam len v prípade núdze), jablčný ( krásne ide dohromady s feniklom), najlepší je však vínny, červený aj biely. Kurkuma zase všetko zafarbí na žlto, takže sa hodí hlavne k cukete a karfiolu.
Keď nemáte pohár kyslých uhoriek, ktoré sú slovenskou špecialitou medzi domácimi zaváraninami, a práve čakáte hostí alebo len chcete potešiť vášho muža-labužníka, ponúknite mu túto americkú náhradu našich preslávených nakladačiek. Staňte sa na chvíľu dídžejom a namixujte mu originálnu zmes chutí. Bude rýchla skladba (rozumej: rýchlo padne dolu hrdlom), to mám vyskúšané!
PS: Vhodné aj pre ženy!
Postup:
Najprv v hrnci varíme cukor s korením v octe, až sa cukor rozpustí. Necháme vychladnúť. Zeleninu si naukladáme do pripravených čistých pohárov a týmto nálevom ju zalejeme po okraj. Pridáme zvyšné korenie a zatvorené poháre uložíme do chladničky. Necháme deň odležať. V chladničke zmes vydrží aj 14 dní.
Nálev 1
1 diel octu na 2 diely cukru
korenie
Nálev 2
1 diel octu na 2 diely cukru
1 polievková lyžica kurkumy
korenie
Pickles z červenej cibule
na mesiačiky pokrájaná červená cibuľa
guľôčky farebného korenia
horčičné semienko
nálev 1
Pickles z reďkoviek
na plátky pokrájané reďkovky
feniklové výhonky (alebo semienka fenikla)
celé čierne korenie
nálev 1
Karfiolovo-brokolicové pickles
karfiol a brokolica rozobraté na drobné ružičky
guľôčky farebného korenia
horčičné semienko
nálev 2
Karfiolové pickles
karfiol rozobratý na drobné ružičky
guľôčky farebného korenia
čili paprička
nálev 2
Cuketové pickles
mladá cuketa aj so šupkou pokrájaná na plátky
horčičné semienko
nálev 2
A takto potom vyzerajú všetky pekne pohromade: