Práve čítate

Vymeňte majonézu za tieto dipy

4021  
Zdieľať: 

Vymeňte majonézu za tieto dipy

Pre niekoho môže byť predveľkonočné obdobie naozaj dlhé, podobne ako pre mňa. Tým myslím hlavne vymýšľanie nových jedál bez mäsa. Zemiaky, ryža, cestoviny. Stále dokola. A čo si tak tú vegetariánsku prestávku pekne spestriť?

4. 9. 2015 2 min. čítania Kateřina Winterová
Vymeňte majonézu za tieto dipy

Vymeníme majonézy a kečupy za super dipy a omáčky a ručím vám, že ich budete chcieť jesť celý rok. Navyše sú zdravé, pretože sú plné bylín. Napríklad taká rasca rímska určite pomôže s trávením. Jej semienka sú väčšie a hnedé. Majú inú chuť, charakteristickú pre pokrmy Ázie a nahradiť klasickou rascou sa nedajú. Oba druhy rasce pomáhajú proti nadúvaniu, a to sa k zelenine ozaj hodí. Rímska rasca je súčasťou karí korenia a garam masaly.

Skvelé sú v tomto období aj mandle, ktoré obsahujú najväčší podiel vápnika zo všetkých rastlinných zdrojov a sú tak vhodné nielen na stavbu kostí, ale aj pre naše srdce a nervovú sústavu, ktorá býva po zime s nedostatočným slnečným svitom dosť vyčerpaná. Skrátka, keď pozvete priateľov na večierok, kde budete rozjímať nad nadchádzajúcom rokom Drevenej kozy a tešiť sa na všetky úspechy, ktoré nás v ňom neminú, určite na tieto tri dipy nezabudnite. Oslníte nimi každého podobne ako ja.

1) Párty omáčka s tahini, korením a rímskou rascou 

_DSC7967

Ingrediencie:
3 lyžice pasty tahini
6 lyžíc olivového oleja
šťava z 1 citróna
1 lyžica drvenej rímskej rasce (môže byť aj menej)
trocha vody
čerstvé lístky koriandra alebo hladkolistého petržlenu

Postup:
Tahini, olivový olej, šťavu z citróna a drvené semienka rímskej rasce vložíme do mixéra, pridáme trochu vody a mixujeme. Vodu dolejeme podľa nami požadovanej konzistencie. Nakoniec vmiešame pokrájané bylinky a servírujeme so surovou zeleninou. 

_DSC7995

2) Dip s mandľami a chilli pre odvážnych

_DSC8014

Ingrediencie:
2 hrste lúpaných mandlí
kôra a šťava z jedného bio citróna
1 lyžica omáčky tamari (alebo inej dobrej sójovej omáčky)
1 cm chilli papričky bez semienok
čerstvo pomleté ​​čierne korenie 4 farieb
6 lyžíc olivového oleja

Postup:
Mandle, ktoré sme vopred na aspoň 2 hodiny namočili, vložíme do mixéra a pomelieme najemno, až sa začnú lepiť. Potom pridáme postrúhanú kôru a šťavu z bio citróna, sójovú omáčku, okoreníme podľa chuti a zalejeme olivovým olejom. Znovu rozmixujeme. Hotový dip posypeme plátkami mandlí a okoreníme farebným korením.

_DSC8118

3) Sójový dip s cesnakom a mätou

_DSC8135

Ingrediencie:
1 veľký téglik vášho obľúbeného sójového jogurtu bez príchute
1 strúčik cesnaku
2 lyžice olivového oleja
2 štipky mäty
soľ

Postup:
Do jogurtu prepasírujeme cesnak, pridáme olivový olej, pokrájané lístky mäty a podľa chuti osolíme . Táto omáčka sa perfektne hodí k pečeným zemiakom, hranolčekom a kockám tvrdého syra.

_DSC8189

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články