Príprava je naozaj jednoduchá a rýchla, takže sa v horúčavách nemusím pariť pri sporáku. Najznámejší z týchto troch dezertov je crumble. Ak ste ale ešte o žiadnom z nich nepočuli, poďme si ich spoločne predstaviť. Všetky sú ale s menšími rozdielmi veľmi podobné. Hlavným spojením u všetkých troch dezertov je chrumkavá vrstva navrchu – v podstate je to „prevrátený“ koláč, teda ovocie je dole a cesto/mrvenička hore.
Kým sa vrhneme na rozdiely, pozrieme sa najskôr na to, čo majú všetky tri múčniky spoločné – ovocný základ. Klasickou a osvedčenou kombináciou je jablko so škoricou, ideálna na jeseň. Ja osobne sa pri pečení snažím vždy využiť sezónne ovocie a rovnako je to aj pri tejto trojici dezertov. Najviac sa mi osvedčili nasledujúce kombinácie: čerešne s kakaom, marhule s kakaom, lesné ovocie (môže byť aj mrazené) s mletou vanilkou, broskyne s mletou vanilkou a citrónovou šťavou.
Ovocie nijako dopredu nedusím, iba vykôstkujem, nakrájam, dochutím a dosladím. Na sladenie môžete samozrejme využiť klasický cukor kryštál, ja ho občas rada nahradím sirupmi – od datľového po javorový alebo čakankový. Ak ovocie obsahuje príliš veľa šťavy, môžete pridať trochu kukuričného škrobu alebo múky.
A teraz teda k tým rozdielom v ceste alebo mrveničke. Ukážeme si to hneď na receptoch a začneme najznámejším crumble.
Recept na ovocné crumble
Crumble pochádza z Anglicka, kde na ovocie od nepamäti sypali mrveničku. Ja ju robím z múky, masla a cukru – klasika, ktorú poznáme z ovocných kysnutých koláčov.
Ingrediencie:
- Maslo na vytretie formy
Ovocná náplň:
- 500 g ovocia podľa výberu (jablká, hrušky, marhule, čerešne…)
- 60 g cukru alebo sirupu
- 3/4 lyžičky mletej vanilky
- 1 lyžica kukuričného škrobu, ak ste použili veľmi šťavnaté ovocie
Mrvenička:
- 150 g múky (používam celozrnnú ražnú, ale urobte si ju tak, ako ju máte najradšej vy)
- 100 g masla
- 75 g cukru (môže byť trstinový)
- 1 lyžička škorice
Postup:
- Ovocie očistite a nakrájajte.
- Nakrájané ovocie zmiešajte s cukrom alebo sirupom, mletou vanilkou a kukuričným škrobom.
- Do misy vložte všetky ingrediencie na mrveničku a zmiešajte. Pomocou prstov alebo vidličky zapracujte do drobivej zmesi.
- Misu na pečenie vytrite maslom.
- Vložte do nej ovocie a na ovocie rovnomerne rozložte mrveničku.
- Pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 40 minút.
- Servírujte ideálne teplé, ale pokojne aj vychladnuté.
Tak dobrú chuť!
Recept na broskyňový crisps
Ďalší dezert je crisps, na ktorý mám dnes pre vás kompletný recept. Rozdiel medzi crispsom a crumblom je v tom, že do mrveničky sa pridávajú ovsené vločky, občas aj oriešky, vďaka ktorým mrvenička zľahka chrumká (crisps).
Ingredience:
- maslo na vytretie formy
Ovocná náplň:
- 800 g vykôstkovaných broskýň (kúpte teda cca 1 kg)
- 15 g múky
- 60 g cukru
- 15 ml citrónovej šťavy
- 3/4 lžičky mletej vanilky
Na mrveničku:
- 85 g múky (ja som použila celozrnnú ražnú, ale môže byť aj klasická biela pšeničná či akákoľvek iná)
- 80 g cukru
- 120 g masla
- 60 g ovsených vločiek
- 1 lyžička mletej škorice
Postup:
- Nakrájajte vykôstkované broskyne na kocky.
- Nakrájané broskyne zmiešajte s múkou, cukrom, citrónovou šťavou a mletou vanilkou.
- Dajte do misky všetky ingrediencie na mrveničku a prstami ju vypracujte.
- Maslom vytrite formu na pečenie.
- Do vytretej formy vložte ovocnú náplň.
- Náplň posypte rovnomerne mrveničkou a vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov na cca 45 min.
- Servírujte s vanilkovou zmrzlinou, kyslou smotanou, alebo ak to máte ako raňajky, môžete to servírovať napríklad s gazdovským jogurtom. Dezert chutí skvelo ako teplý, tak aj vychladnutý.
Mám pre vás tip na rýchlu verziu tohto koláča: Do malej zapekacej misky dajte ochutené ovocie a vložte na pár minút do mikrovlnky. Keď sa rozvarí, zasypte ho granolou a máte luxusné raňajky alebo desiatu do piatich minút.
Recept na čučoriedkový cobbler
U cobbleru je těsto zcela jiné, nejedná se o drobenku. Může se dělat těsto podobné buď sušenkovému, nebo dortovému. Obě verze jsou skvělé, ale Do cobblera ide cesto uplne iné, nepoužíva sa tam mrvenička. Môže sa robiť buď cesto podobné sušienkovému alebo tortovému. Obe verzie sú skvelé, ale ja preferujem tú s tortovým cestom, pripadá mi o niečo jednoduchšia. Robím ju z múky, cukru, mlieka, rozpusteného masla a vanilkového extraktu. Všetky ingrediencie stačí premiešať. Hodia sa k nemu čučoriedky v kombinácii s citrónovou kôrou.
Ingrediencie:
- 1 hrnček múky
- 1/2 hrnčeka cukru
- 1 hrnček mlieka
- 1/2 hrnčeka rozpusteného masla + na vytretie formy
- 3/4 lyžičky vanilkového extraktu
- 2 hrnčeky čerstvých čučoriedok
- cukor na posypanie
Postup:
- V miske zmiešajte všetky suché ingrediencie, teda cukor a múku. Pridajte mlieko, maslo a vanilku. Miešajte, kým vám nevznikne cesto.
- Formu vytrite maslom a vlejte do nej cesto.
- Do cesta poukladajte čučoriedky a všetko zasypte cukrom.
- Pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 45 minút.
- Nechajte úplne vychladnúť a servírujte.
A ako tieto dezerty servírovať?
Ak ich pripravujete klasicky vo veľkom pekáči, tak rozdeľte jednotlivé porcie na dezertné tanieriky. Alebo môžete koláče upiecť v zapekacích miskách, pričom v každej miske by bola jedna porcia. Dezert skvelo doplní vanilková zmrzlina, šľahačka alebo kyslá smotana. Alebo pokojne viac vecí naraz. Občas si dávam koláče aj na raňajky, a to ich potom servírujem s gazdovským jogurtom.
Leto v pestrých farbách
Trendové vzhľady v zelenej, žltej, béžovej a čiernej