S priateľmi sme sa zhodli na jednom celkom rozšírenom zlozvyku. Často si kúpime nejaký potravinový suplement a prvý mesiac sme absolútni preminati v jeho pravidelnom užívaní. Lenže ako ten čas letí, na škatuľku s tobolkami (prípadne vrecko s práškom) začne sadať prach. Premýšľala som, čo s tým, pretože som naozaj chcela svojmu telu dopriať zdravotné prínosy medicinálnych húb. A vlastne to nakoniec nebolo nijako zložité. Najlepšie je spojiť povinnosť s niečím príjemným, čo si doprajeme každý deň. Bingo! Je to šálka kávy.
Adaptogénna huba, ktorá posilní imunitu a pohladí na duši
Reishi patrí medzi prírodné adaptogény, čo v preklade znamená, že nám pomáha zvyšovať odolnosť voči stresu. Okrem toho sú jej prisudzované zdravotné účinky ako:
- zlepšenie energie,
- zvýšenie koncentrácie,
- podpora imunitného systému
- a priaznivý vplyv na zdravie čriev.
Už pred 4000 rokmi sa stala uznávaným elixírom dlhovekosti čínskej cisárskej dynastie. Pre svoje blahodarné účinky sa ale postupom času dostala aj medzi prostý ľud. V roku 1781 sa prvýkrát nesmelo ukázala v Európe. Chvíľu trvalo, kým jej západná medicína dala šancu. Stačilo však pár úspešných klinických štúdií, aby sa na našom kontinente trvalo zabývala.
Reishi si môžete kúpiť v lekárni alebo online v e-shopoch zameraných na zdravý životný štýl.
Môže vôbec huba chutniť dobre s kávou?
Úprimne… sama som mierne pochybovala. Predstavovala som si, že reishi bude mať takú tú klasickú chuť sušených hríbov. Prekvapilo ma, že to tak nie je. V skutočnosti je chuť zemitá a jemne horkastá. To sa mi ku káve hodilo. A keď sa pridá mlieko na zjemnenie, je to nakoniec skutočne dobré.
Reishi dokáže upokojiť myseľ a môže tak dokonca pomôcť so zaspávaním. Skúste to teda niekedy zobrať aj za iný koniec a dajte si ju pred spaním v kombinácii s kakaom.
Kardamómové cappuccino s reishi a medom
Môj „tajný“ reishi recept je nakoniec po niekoľkých experimentoch úplne jednoduchý. Vyhrala variácia na cappuccino, ale chcelo to trošku osladiť a okoreniť. Kardamóm a med dodali nápoju nádych orientu.
Suroviny:
- Reishi v prášku
- Káva Tchibo Variazione (perfektne sa hodí do mliečnych kávových nápojov)
- Plnotučné mlieko
- Mletý kardamóm
- Med
Postup:
- Do šálky na cappuccino si pripravte espresso, v ktorom rozmiešajte reishi podľa dávkovania uvedenom na balíčku (mne to vychádzalo na zarovnanú čajovú lyžičku).
- Pridajte ešte pol lyžičky medu, štipku kardamómu a poriadne premiešajte.
- Potom napeňte mlieko a nalejte ho do šálky.
Penu môžete ešte na záver ľahko poprášiť kardamómom a máte to. Verím, že vás výsledná chuť milo prekvapí. A keď vytrváte, huba dlhovekosti sa vám za to odmení. ?