Práve čítate

Máte radi škoricové slimáky? Skúste recept na fínske rolky korvapuusti!

505  
Zdieľať: 

Máte radi škoricové slimáky? Skúste recept na fínske rolky korvapuusti!

Ak máte radi klasické škoricové slimáky, potom si fínske rolky korvapuusti určite zamilujete. Nielenže vyzerajú zaujímavejšie vďaka svojmu jedinečnému „ušatému“ tvaru, ale sú aj chutným a originálnym variantom pre všetkých milovníkov škoricového pečiva.

19. 9. 2024 5 min. čítania Juliana, Maškrtnica.cz
Máte radi škoricové slimáky? Skúste recept na fínske rolky korvapuusti!

Tieto tradičné fínske rolky majú svoje korene v severskej kuchyni, kde sú známe pre svoje vrstvené cesto a bohatú škoricovú náplň. S týmto tvarom sa v slovenských pekárňach vlastne skoro ani nestretneme, ak aj áno, bývajú prekvapivo označené ako „švajčiarky“ alebo v receptároch aj “švajčiarske škoricové hviezdičky”. A to napriek tomu, že vo Švajčiarsku sa takéto pečivo prakticky nevyskytuje a najbližšie podobné pečivo sa tam nazýva „franzbrötchen“.

Ale pozor, ak by ste sa otočili k Francúzsku, musíte to zobrať ešte aj cez Hamburg – Franzbrötchen pochádzajú práve odtiaľ a aj keď majú spoločný tvar s korvapuusti, cesto je nielen kysnuté, ale navyše aj prekladané maslom, teda pľundrové. A odtiaľto už to máme len kúsok k francúzskej tradícii.

Aký je rozdiel medzi korvapuusti a klasickými slimákmi?

Rozdiel je hlavne v tvare. Namiesto klasického rolovania do tvaru slimáka sa korvapuusti stáčajú do trojuholníkového tvaru a svojím vzhľadom pripomínajú malé „uši“. Tento tvar nielen krásne vyzerá, ale tiež zaistí, že sa škoricová náplň rovnomerne rozprestrie.

Recept na fínske rolky korvapuusti

Cesto na “švajčiarky” či korvapuusti je krásne jednoduché, tvárne a pracovať s ním je vyslovene radosť. Ja som (ako už tradične) časť múky nahradila preosiatou celozrnnou, aby som do jedálnička zaradila spolu s cukrom a škoricou aj nepatrné množstvo vlákniny, ale fantastické sú aj z čisto bielej, hladkej verzie.

Kysnuté cesto môžete zarobiť klasicky za tepla, alebo deň až dva vopred nechať vykysnúť v chladničke a následne odoberať množstvo, ktoré potrebujete.

Čo budete potrebovať:

Na cesto:

  • 500 g hladkej pšeničnej múky
  • 230 g mlieka
  • 1 vajce (50 g)
  • 90 g cukru
  • 3 g soli
  • 100 g masla (studené na kocky)
  • 15 g droždia
  • štipku vanilky

Na náplň:

  • 100 g masla
  • 120 g cukru
  • 15 g škorice

Postup:

  1. Začnite prípravou kvásku. Zmiešajte droždie, mlieko, múku a cukor. Nechajte kvások 15 – 20 minút odpočívať, kým zdvojnásobí objem.
  2. Do misy robota pripravte všetky suroviny (vrátane vzídeného kvásku) okrem masla a začnite miesiť cesto polotuhej konzistencie.
  3. Nechajte cesto miesiť aspoň 15 minút, najskôr na prvú, v polovici miesenia na druhú rýchlosť – robot obvykle cesto pomerne dosť prehrieva, preto odporúčam tekutinu do cesta už neohrievať. Cesto by sa malo dostať do hladkej konzistencie, kedy sa dá krásne natiahnuť.
  4. Nechajte robot aj cesto 5 minút odpočinúť, následne pridajte maslo na kocky – robot ho trením krásne zapracuje.
  5. Mieste na druhú rýchlosť, aby ste cesto dostali opäť do hladkej konzistencie.
  6. Cesto nechajte v teple vykysnúť cca 45 – 60 minút, v polovici kysnutia môžete postláčať. Cesto ako také môžete cca 12 – 36 hodín nechať kysnúť v chladničke a upiecť postupne dva menšie plechy, vždy čerstvé.
  7. Medzitým, čo cesto kysne, rozotrite v miske stierkou maslo s cukrom a škoricou na homogénnu pastu.
  8. Vykysnuté cesto rozvaľkajte na linke na veľkosť, ako má približne celá doska (50×40 cm), následne potrite škoricovou pastou, zrolujte do rolády a následne ju ešte utiahnite miernym preváľaním celého hada do dĺžky.
  9. Naznačte si 18 dielikov – krájajte šikmo, ako na obrázku – a skladajte trojuholníkové rolky širšou základňou smerom dospodu.
  10. Nechajte na teplom a vlhkosť udržujúcom mieste ešte asi 25 – 30 minút nakysnúť (napr. zatvorená rúra rozohriata na 30 stupňov, po vložení plechov s rolkami ju vypnite).
  11. Po asi 20 minútach plechy s kysnúcimi tvarmi vyberte, rúru nechajte rozohriať na 180 stupňov a medzitým každú „pyramídu“ na vrchnom užšom konci stlačte prstom alebo rukoväťou varešky (ak by cesto lepilo, pomúčte si ruku).
  12. Potom potrite vajíčkom a posypte cukrom – toto je voliteľný krok:) Tak vznikne typický tvar.
  13. Pečte 20 minút alebo kým nie sú škoricové slimáky alebo “uši” krásne zlaté. Nechajte vychladnúť a servírujte.

Inšpirujte sa ďalšími vypečenými receptami

  • Recept na nadýchané croissanty z pľundrového cesta
  • „Počeštené“ škoricové slimáky
  • Recept na domáci trdelník. Vláčny, voňavý a za pár šupov

Jeseň v kuchyni

Jeseň v kuchyni

Kuchynské príslušenstvo a riad na prípravu a servírovanie v hrejivých tónoch

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články