Práve čítate

Test alternatívnych mliek: Z ktorých si vyšľaháte božskú penu na cappuccino?

2748  
Zdieľať: 

Test alternatívnych mliek: Z ktorých si vyšľaháte božskú penu na cappuccino?

Sedem druhov rastlinných mliek priamo v akcii! Vyskúšala som, ktoré sa dajú dobre vyšľahať a najlepšie ladia s chuťou kávy.

2. 7. 2021 2 min. čítania Veronika Bednářová
Test alternatívnych mliek: Z ktorých si vyšľaháte božskú penu na cappuccino?

Tiež ste si všimli, že v menu kaviarní sa čoraz častejšie udomácňujú alternatívne mlieka? Za seba, a hlavne za svojich blízkych, ktorí majú alergiu na laktózu alebo sa mliečnym výrobkom vyhýbajú z presvedčenia, dávam palec nahor. A keďže medzi alternatívnymi mliekami už dávno nekraľuje iba sójové, rozhodla som sa pre vás otestovať hneď sedem rôznych druhov. Ako obstáli v šľahaní a v chuti?


V súboji o najlepšie „domáce“ cappuccino sa stretli tieto alternatívne mlieka: Hrachové, lieskovcové, ryžové, sójové, kokosové, ovsené, mandľové.

Sláva víťazom, česť porazeným. Ako ktoré mlieko obstálo?

Testovala som šľahanie parnou tryskou domáceho kávovaru, v špirálovom šľahači a elektrickom šľahači a stanovila som si tri hodnotiace kritériá: Ľahkosť šľahania – vyskúšané všetkými tromi metódami, výsledok šľahania – množstvo a jemnosť peny, a chuť – ako ktoré mlieko ladilo s espressom.

Hrachové

  • Ľahkosť šľahania 3/4
  • Výsledok šľahania 3/4
  • Chuť 2/4

Hneď prvé šľahanie prekvapilo – išlo to skoro samo. Možno trochu lepšie tryskou ako špirálovým šľahačom. V cappuccine mlieko chuťovo nevybočuje, podobá sa ovsenému. Je mierne sladkasté s trošku trpkým koncom. Ten je ale vlastný väčšine alternatívnych mliek.

Lieskovcové

  • Snadnost šlehání 2/4
  • Výsledok šľahania 2/4
  • Chuť 3/4

Toto bolo veľké prekvapenie. Podľa konzistencie som tipovala, že nenašľahám ani milimeter. Nakoniec vyšla trochu bublinkatá, ale aj tak slušná pena. A chuť hodnotím kladne, vyšla z toho taká cappuccino Nutela. Ale ak máte radšej, keď prevláda kávová chuť, tak pre vás lieskovcové mlieko nie je to pravé orechové. :-)

Ryžové

  • Ľahkosť šľahania  0/4
  • Výsledok šľahania 0/4
  • Chuť 1/4

Ryžové mlieko je naozaj veľmi vodové, preto šľahanie nevyšlo. A to ani jedným spôsobom. Vodovosť je tiež hlavným chuťovým znakom, takže v kombinácii s kávou vychádza celkom mdlo s ľahkou sladkosťou. Na cappuccino teda skôr neodporúčam, ale do espressa, keď nevyžadujete penu, môže byť.

Sójové

  • Ľahkosť šľahania  4/4
  • Výsledok šľahania 4/4
  • Chuť 3/4

Sójové mlieko bolo svojím spôsobom pionierom v ponuke kaviarní. Pekne sa šľahá, s trochou šikovnosti tryskou vyčarujete aj mikropenu, ktorá sa hodí aj na latte art. Chuťovo nie je veľmi výrazné, neprebije chuť kávy. V závere je cítiť charakteristickú jemnú trpkosť.

Kokosové

  • Ľahkosť šľahania  4/4
  • Výsledok šľahania 4/4
  • Chuť 4/4

Môj favorit, ale hlavne preto, že milujem kokos. Toto mlieko môžem piť aj samotné, je jemne sladkasté a pena z neho sa šľahá skoro sama. Je krásne nadýchaná, sladkastá a voňavá. Chuťovo tak trochu útočí na kávu, ale za mňa to nie je na škodu. Káve a kokosu to totiž spolu skvelo ladí.

Ovsené

  • Ľahkosť šľahania  4/4
  • Výsledok šľahania 4/4
  • Chuť 3/4

Ovsené mlieko a tryska aj špirálový šľahač spolu skutočne dobre vychádzajú. Za malú chvíľku vyčarujete poriadnu perinu peny, ktorá je krásne jemná a chuťovo neutrálna. Preto toto mlieko odporúčam všetkým, čo si v cappuccine chcú vychutnať hlavne kávu.

test rostlinných mlék pěna

Mandľové

  • Ľahkosť šľahania  2/4
  • Výsledok šľahania 3/4
  • Chuť 2/4

Mandľové mlieko robí česť svojmu pôvodu. Krásne vonia aj chutí po orieškoch. Pena sa šľahá celkom dobre, ale v porovnaní s ostatnými je to skôr priemer. Chuťovo je naozaj veľmi výrazná, kávu skoro až prebíja. Ale kto nedá dopustiť na mandle, ten bude nadšený.

test rostlinných mlék pěna

Záruka kvalitnej peny? Hľadajte označenie „barista“! Výrobcovia alternatívnych mliek si už veľmi dobre všimli obľubu svojich produktov u milovníkov kávy. Preto prišli s verziou pre baristov, ktorá zaručuje ľahšie šľahanie.

Teraz už sa nemusíte báť doma vyskúšať alternatívne mlieka. S trochou trpezlivosti z väčšiny vyšľaháte slušnú penu a tiež si pochutíte. Nebojte sa experimentovať. A keby ste predsa len s výberom stúpili vedľa, upečte z mlieka koláč, alebo ho použite do kaše. :-) Prajem príjemné objavovanie chutí.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články