Práve čítate

Kávový dezert s príchuťou jesene: Kávový chlebíček s pekanovými orechmi

549  
Zdieľať: 

Kávový dezert s príchuťou jesene: Kávový chlebíček s pekanovými orechmi

Vôňa a chuť kávy je presne to, čo ma každý deň postaví na nohy a aspoň na chvíľu ma naladí na „relaxačnú nôtu“. Jej účinky si môžete užiť nielen v tekutej forme. Vyskúšajte kávový dezert, ktorý vás počas jesenných dní dokonale povzbudí a spríjemní vám dlhé chvíle doma.

4. 10. 2024 4 min. čítania Romana Böhmová
Kávový dezert s príchuťou jesene: Kávový chlebíček s pekanovými orechmi

Multifunkčný kávový korpus

Káva je úžasná v tom, že dokonale ochutí a prevonia každý dezert. A ak ste milovníkmi tohto tmavého moku, určite si uložte recept na kávový korpus, ktorý nájdete o pár odstavcov nižšie. Môžete ho totižto použiť na akúkoľvek formu, nielen na kávový chlebíček. Upečiete s ním dokonalú narodeninovú tortu, kávové rezy, muffiny alebo napríklad aj jesenný perník pridaním perníkového korenia.

Akú kávu vybrať?

Čím kvalitnejšiu a silnejšiu kávu použijete, tým intenzívnejšiu chuť a vôňu bude dezert mať. Na dosiahnutie zaujímavejšej arómy vyskúšajte kávu s príchuťou, ktorú si môžete vybrať podľa svojich preferencií.

Tip: Aj do krému môžete pridať kávu, stačia 2 – 3 lyžičky, aby nebol príliš horký.

Zdobenie a tie najlepšie kombinácie

Navrch kávových dezertov sa ako zdobenie dokonale hodia kávové zrná, ale tiež napríklad oriešková granola, hoblinky čokolády alebo snehové pusinky. Kávová chuť sa dokonale snúbi so škoricou, kakaom, karamelovým krémom, ktoré do korpusu môžete pridať podľa chuti.

Ako krém na kávový korpus alebo na potretie dvoch korpusov v prípade torty je možné použiť maslový krém, lahodný mandľový krém s bielou čokoládou alebo môj obľúbený z mascarpone, tvarohu a šľahačky, ktorý nájdete v recepte.

Recept na kávový chlebíček s pekanovými orechmi

Čo potrebujeme na korpus:

  • 180 g hladkej múky
  • 40 g kvalitného kakaa
  • 5 g prášku do pečiva
  • 10 g jedlej sódy
  • 50 g masla
  • 2 malé vajíčka
  • 200 g kryštálového cukru
  • 140 ml mlieka
  • 100 ml silnej kávy (odporúčam Tchibo Barista)

Čo potrebujeme na krém:

  • 100 g mascarpone
  • 100 g tvarohu
  • 40 ml smotany na šľahanie
  • 1 lyžica práškového cukru

Čo potrebujeme na pekanové orechy:

  • 100 g trstinového cukru
  • 1 lyžica vody
  • 30 g masla
  • 30 ml smotany na šľahanie
  • 30 ml espressa
  • 60 g pekanových orechov

Postup:

  1. Rúru si vyhrejeme na 170 stupňov. Formu na chlebíček si zľahka vytrieme maslom a dno aj boky vyložíme papierom na pečenie (prípadne vysypeme hrubou múkou).
  2. V kastróliku si rozohrejeme maslo a necháme ho vychladnúť.
  3. Do misky si preosejeme múku, kakao, prášok do pečiva a jedlú sódu. Celú zmes premiešame.
  4. Do suchej zmesi postupne pridávame cukor, vajcia, mlieko, kávu a maslo. Všetko opäť dôkladne premiešame.
  5. Cesto nalejeme do formy a pečieme cca 25 minút. Potom chlebíček z formy vyklopíme a necháme na mriežke vychladnúť.
  6. Medzitým si pripravíme krém. Do misy dáme mascarpone, tvaroh, smotanu na šľahanie a práškový cukor. Všetko šľaháme tak dlho, kým nám nevznikne hustý krém.
  7. Krém navrstvíme na vychladnutý chlebíček a dáme na chvíľu do chladničky.
  8. Medzitým si pripravíme pekanové orechy v karameli. Na panvicu si dáme trstinový cukor a vodu. Všetko necháme zahrievať tak dlho, kým nám vznikne hladký karamel. Potom pridáme maslo, espresso a smotanu na šľahanie. Necháme minútku prehriať a ľahko prevariť a v tento moment pridáme pekanové oriešky. Ak chcete, aby sa vám chlebíček jednoduchšie krájal, pokojne si pekanové orechy nakrájajte na väčšie kúsky.
  9. Hotový karamel s orechmi necháme chvíľku vychladnúť (pozor, aby vám nestuhol) a nalejeme ho na krém.

A máme to. Chlebíček servírujem, samozrejme, ku káve, pretože vône a chuti kávy u nás doma nie je nikdy dosť. Ja odporúčam na zjemnenie a pozdvihnutie chuťového zážitku cappuccino. Tak dobrú chuť!

Oslávte Festival kávy v Tchibo

Oslávte Festival kávy v Tchibo

Navštivte Tchibo v termíne od 30. 9. do 20. 10. 2024 a objavte výhodne ponuky.

To chcem
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články