Práve čítate

Izbové kvety podľa feng šuej: Kde ich správne umiestniť, aby kvitli aj vaše nervy

574  
Zdieľať: 

Izbové kvety podľa feng šuej: Kde ich správne umiestniť, aby kvitli aj vaše nervy

Rastliny reagujú na svetlo, teplotu a dokonca aj na dotyk! Keď ich správne umiestnite, prinesú vám domov nielen čerstvý vzduch, ale aj poriadnu dávku pozitívnej energie. A ako na to? Stačí sa inšpirovať feng šuej.

15. 10. 2024 6 min. čítania Viola Černodrinská
Izbové kvety podľa feng šuej: Kde ich správne umiestniť, aby kvitli aj vaše nervy

Moja balkánska babička mala ku kvetom zvláštny vzťah. Nielenže ich starostlivo polievala, pravidelne presádzala aj hnojila, ale dokonca ich hladila a rozprávala sa s nimi. Hovorila: „Keď máš kvetinu rada a pristupuješ k nej s dobrými úmyslami, ani kaktus ťa nepichne.“  Znie to trochu zvláštne? Možno, ale veda jej dáva za pravdu.

V roku 2014 výskumníci z La Trobe University zistili, že rastliny dokážu vnímať dotyk a reagujú naň. Dokážu zaznamenať mechanické podnety, ako je pohladenie alebo vietor. Vtedy (a asi aj dnes) to bolo prekvapivým objavom. A v roku 2022 vedci z Lundskej univerzity vo Švédsku odhalili, že za touto reakciou stoja špecifické proteíny, ktoré umožňujú rastlinám tieto podnety vnímať.

Takže keď babička hladila svoje kaktusy, možno ich naozaj upokojovala viac, ako sme si kedy uvedomovali. Mimochodom, jej obľúbenou rastlinou bola tŕňová koruna. Keď babička zomrela, pár týždňov som sa o ten kvet poctivo starala. Chcela som babičke dokázať, že to zvládnem a aj keď už tu nie je, postarám sa o jej kvety. Nezvládla som to. Tá kvetina po pár týždňoch jednoducho zhnila. Možno som to prehnala so zálievkou, možno som kvet málo hladila a možno som ho jednoducho umiestnila na nesprávne miesto v našom byte.

A tu prichádza na scénu feng šuej. Nie som síce žiadny odborník, ale existujú princípy, ktoré vám ukážu, ako izbové kvety umiestniť tak, aby boli nielen zdravé, ale aby aj celá izba pôsobila harmonicky. Feng šuej totižto zohľadňuje prúdenie energie v priestore – kam dať kvet, aby pritiahol pozitívnu energiu, a naopak, ktorým miestam sa vyhnúť, aby sa vyhla stagnácii. Takže, ak vaša kvetina nevyzerá práve šťastne, možno to nie je len o tom, že má málo vody alebo zlé svetlo. Možno potrebuje presťahovať.

Trend s hlbokými koreňmi v histórii

Feng šuej, ktoré má korene pred viac ako 3000 rokmi, určite nie je len ďalšia trendy záležitosť. Je to umenie, ako pracovať s energiou (čchi) v priestore, aby nám priniesla harmóniu, pokoj, a dokonca aj prosperitu. Jeho princípy sú založené na pozorovaní prírody, toku riek a pohybu vetra. Ľudia zistili, že keď sa postaví dom alebo rozmiestnia veci určitým spôsobom, prúdi energia v priestore lepšie, čo má pozitívny dopad na ľudí, ktorí tam žijú. A to je ten základný princíp: keď kvetiny a ďalšie prvky v miestnosti rozmiestnite tak, aby podporovali voľný tok energie, budete sa doma cítiť lepšie. A rovnako aj vaše rastliny.

Prečo to funguje?

Kvetiny čistia vzduch a sú ideálnym nástrojom na harmonizáciu interiéru. Vo feng šuej totiž hrá obrovskú rolu živá energia, ktorú prirodzene prinášajú. A teraz si to predstavte: rastlina s mäkkými, zaoblenými listami vytvára jemnú, upokojujúcu energiu. Rastlina so špicatými listami zase pôsobí dynamicky a energicky. Týmto spôsobom môžete cielene ovplyvňovať atmosféru v miestnosti.


Vhodné pokojové květiny podle feng shui
Vhodné izbové kvety podľa feng šuej

A aj keď náhodou neveríte, že to všetko okolo energie funguje, výsledok vás prekvapí. Keď som sa rozhodla usporiadať kvetiny podľa feng šuej, môj byt naraz pôsobil útulnejšie a upravenejšie. Takže aj keby to „nefungovalo“, stále získate skvelý bonus – krajší priestor, kde vám bude jednoducho lepšie.

Ako rozmiestniť kvetiny podľa feng šuej (a ako som to urobila doma)

Začala som s tým, že som nechcela nakupovať žiadne nové kvety – doma ich mám viac ako dosť. Namiesto toho som sa pozrela na to, čo podľa feng šuej prináša pozitívnu energiu, a ako sú na tom moje izbové kvety. A tu je, ako som na to išla:

Obývačka: Miesto pre rodinu a priateľov

Chcem, aby tu prúdila priateľská a príjemná energia, takže podľa feng šuej sú ideálne orchideje alebo bambus – podporujú rast a prosperitu. Rastliny patria do rohov, kde energia stagnuje, aby sa zaistil voľný tok čchi.

Čo mám ja?

  • Ficus lyrata. Podľa feng šuej táto rastlina podporuje stabilitu a rast, čo je presne to, čo potrebujem v obývačke. Nakoniec som jej našla miesto blízko okna, kde má dosť svetla, a teraz rastie ako z vody (alebo skôr ako z okna?). Tiež som ju párkrát premiestňovala, kým som našla to pravé miesto.
  • Pilea (aka palacinková rastlinka): Máme doma veľa pileí, a to nielen preto, že sa jednoducho množí. Podľa feng šuej priťahuje prosperitu a hojnosť – jej okrúhle listy pripomínajú peniaze (škoda, že sa peniaze nemnožia rovnako ľahko). Pileu som umiestnila do juhovýchodného rohu miestnosti, ktorý podľa feng šuej podporuje finančný rast. Plus, je to perfektné miesto pri okne, kde sa jej darí.

Ďalšie vhodné kvetiny:

  • Areka palma – Skvelo zlepšuje kvalitu vzduchu a prináša pozitívnu, sviežu energiu do priestoru. Je to ideálna voľba do priestorov, kde trávite veľa času.
  • Zamioculcas – Je spájaný s rastom a odolnosťou, a navyše je veľmi nenáročný na starostlivosť. Skvelo sa hodí do miestnosti, kde chcete podporovať rast a stabilitu.
  • Orchideje – Symbolizujú hojnosť a prosperitu, a sú ideálne na podporu rastu a pozitívnej energie v obývačke.
  • Jazmín – Podporuje harmóniu a priťahuje pozitívne vzťahy. Je skvelý na vytvorenie príjemnej, upokojujúcej atmosféry.
  • Dracena – Dobre čistí vzduch a zároveň prináša stabilitu a vyrovnanosť do priestoru.

TIP: Ak máte doma pracovný kút, rastliny sú výborným spôsobom, ako podporiť produktivitu a kreativitu. Feng šuej odporúča umiestniť zelené rastliny, ktoré prirodzene čistia vzduch a zlepšujú koncentráciu, na stôl alebo do blízkosti vášho pracovného priestoru. Bambus či dracéna sú ideálne na podporu rastu a tvorivosti.

Spálňa: Pokojný prístav

Tu ide hlavne o relaxáciu a pokoj. Podľa feng šuej sú ideálne jemné rastliny ako levanduľa, ktoré podporujú pokojnú energiu. Ale pozor, nevhodné je mať rastliny blízko postele – môžu narúšať spánok.

Čo mám ja?

Mám v spálni dva stromy šťastia (Pachira aquatica). A tu som narazila. Stromy šťastia sú skvelé na priťahovanie bohatstva a rastu, ale v spálni podľa feng šuej pôsobia veľmi dynamicky. Presuniem ich teda do obývačky alebo pracovne, kde budú priťahovať šťastie a nebudú rušiť spánok. Takže bonus: pokojný spánok zostane pokojný, a šťastie bude naďalej prúdiť.

  • Aloe Vera – Okrem toho, že čistí vzduch, feng šuej jej prisudzuje ochranné vlastnosti proti negatívnej energii.
  • Svokrine jazyky (Sansevieria) – Majú silné schopnosti čistiť vzduch a prinášajú energiu, ktorá posilňuje zdravie a vitalitu.
  • Fialky – Tieto jemné kvietky symbolizujú mier a pokoj. Sú ideálne na podporu regenerácie tela počas spánku.
  • Brečtan (Ivy) – Skvelý čistič vzduchu, brečtan zároveň podporuje príjemnú a uvoľnenú atmosféru, čo je kľúčové pre zdravý spánok.

TIP: Nezabúdajte ani na kúpeľňu. Vo feng šuej je vnímaná ako priestor, kde dochádza k odtoku energie, preto je dôležité mať v kúpeľni rastliny, ktoré túto energiu čistia a revitalizujú. Ideálne sú rastliny, ktoré milujú vlhkosť, ako napríklad papraď alebo orchidea. Umiestnite ich blízko zrkadla alebo okien.

Kuchyňa: Srdce domova

Kuchyňa symbolizuje hojnosť a zdravie, takže sem patria bylinky ako bazalka alebo tymian, ale aj rastliny ako aloe vera, bambus alebo fikus. Tie podporujú rovnováhu medzi elementom vody (drez) a ohňom (sporák). A verte mi, keď je v kuchyni energia v rovnováhe, varenie ide samo. Skoro.

Čo mám ja?

Takže kuchyňa zdieľa miesto s jedným zo štyroch našich stromov šťastia a s niekoľkými kaktusmipileou. A čo na to feng šuej? No, pichľavé tŕne kaktusov vraj blokujú pozitívnu energiu a môžu narúšať harmóniu – hlavne tam, kde sa pripravuje jedlo, čo je symbol prosperity. Ak ich ale máte radi tak ako ja, môžete ich umiestniť do oblastí, ktoré nie sú centrálne alebo priamo pri kuchynskej linke. Ideálne je, aby neboli vo vašom priamom zornom poli, hlavne ak v kuchyni trávite veľa času.

Ďalšie vhodné kvetiny:

  • Bazalka – Podľa feng šuej prináša šťastie a zdravie, ideálna do kuchyne.
  • Tymian – Prináša rovnováhu medzi vodou a ohňom, harmonizuje kuchynský priestor.
  • Aloe Vera – Má čistiace a ochranné vlastnosti, hodí sa vedľa drezu alebo okna.
  • Rozmarín – Podporuje zdravie a pokojnú atmosféru, vhodný na okenný parapet.
  • Fikus benjamin – Harmonizuje priestor a zlepšuje kvalitu vzduchu.

Nakoniec ide hlavne o to, ako sa s kvetmi cítite vy. Ak vám prinášajú radosť a dobrú energiu, feng šuej to zvládne. Spokojnosť je totiž základom harmónie, nie nejaké prísne pravidlá.

Pre skvelý odpočinok

Pre skvelý odpočinok

Pohodlné oblečenie a bytové doplnky

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články