Tieto darčeky zvládne pripraviť každý a sú veľmi variabilné – môžete zvoliť sladký aj slaný variant. Len myslite na skladbu ingrediencií a používajte trvanlivé, „suché“ ingrediencie (múka, sušené ovocie, oriešky, korenie), ktoré sa neskôr pri príprave len vysypú do misy a doplnia tými „mokrými“ (teda napríklad mliekom, vajcami či vodou).
Jedlý darček balený v skle
Nezabudnite ani na pekný pohár alebo dózu, do ktorej zmes naaranžujete. Predovšetkým vyberte jeho správnu veľkosť, zodpovedajúcu celkovému objemu suchých ingrediencií. Pohár dobre umyte horúcou vodou, pri plnení musí byť čistý a hlavne úplne suchý. A nakoniec sa uistite, že máte poruke vzduchotesný uzáver či viečko, vďaka ktorému bude môcť obdarovaný zmes skladovať a vytiahnuť zo špajze práve vtedy, keď dostane chuť na vami pripravené dobroty.
Pri balení finálneho výtvoru môžete popustiť uzdu svojej fantázii – samotné poháre ale podľa mňa vyzerajú najlepšie s pár vianočnými ozdobami a stužkami, vlastnoručne napísaným priloženým receptom a trebárs aj drobnou pozornosťou s ním súvisiacou – prihoďte napríklad cukrárske odmerky, drevenú lyžičku na naberanie hotovej dobroty alebo ozdobnú pečiatku na sušienky.
Chrumkavé žemličky
Tento recept je ideálny aj pre úplných nováčikov v pečení – cesto pripravíte večer, cez noc necháte vykysnúť a ráno ešte v pyžame hodíte na plech. Za pár minút máte luxusné chrumkavé žemličky!
Čo potrebujete na zmes (v poradí, v akom ju vrstvíte do pohára):
- 150 g ražnej chlebovej múky zmiešajte s 10 g soli a 5 g sušeného droždia
- 350 g hladkej múky
- 2 polievkové lyžice ľanových semienok
- 2 polievkové lyžice chia semienok
Postup pre obdarovaných:
- Večer predtým, než budete chcieť žemličky jesť, zmiešajte všetky ingrediencie vo veľkej mise s 380 g vlažnej vody, zakryte potravinovou fóliou a nechajte 15 minút odpočinúť.
- Potom cesto rukou niekoľkokrát prehneťte a preložte, opäť zakryte fóliou a dajte do chladničky cez noc vykysnúť.
- Ráno rozohrejte rúru na 250 °C (alebo na maximálnu možnú teplotu) a vložte na jej dno misku so studenou vodou. Tak vznikne v rúre para potrebná pre dokonalý výsledok.
- Kým sa rúra rozohreje, pripravte si plech s papierom na pečenie, vyberte z chladničky cesto a pomocou dvoch lyžíc vytvarujte z cesta priamo na plechu malé bochníčky vo veľkosti žemličiek (nemusia byť dokonalé, cesto sa bude lepiť, ale s tým si nelámte hlavu – výsledné žemličky majú mať tak trochu „rustikálny“ vzhľad :-).
- Žemličky posypte semienkami podľa vášho výberu, zľahka postriekajte studenou vodou a dajte piecť na cca 15 minút.
Sezamové sušienky
Skvelé sušienky, ktoré nemusíte jesť len samotné – stačí ich doplniť o domác dip alebo servírovať so syrmi podľa vášho výberu a zažiarite s nimi na každej párty.
Zmes (v poradí, v akom ju vrstvíte do pohára):
- 125 g hladkej múky zmiešanej s 15 g soli a jedným práškom do pečiva
- 125 g celozrnnej hladkej múky (prípadne môžete skúsiť špaldovú)
- 2 polievkové lyžice sezamových semienok (ideálne kombinácia bielych a čiernych)
Postup pre obdarovaných:
- V deň prípravy vyhrejte rúru na 180 °C.
- V mise zmiešajte vašu sypkú zmes so 65 g bieleho gréckeho jogurtu.
- Do cesta rýchlo zapracujte ľadovo vychladenú vodu (cca 150 ml) a umieste do kompaktného cesta (menej je viac – neprepracujte ho!).
- Cesto vyvaľkajte na plát hrubý cca 3-4 mm a pomocou okrúhlej formičky (ktoré používate trebárs na linecké pečivo) vykrajujte sušienky.
- Kolieska presuňte na plech pokrytý papierom na pečenie, ktorý ste zľahka potreli maslom, a každé z nich niekoľkokrát prepichnite vidličkou a posypte sezamovými semienkami.
- Pečte cca 10 minút, kým sušienky nezozlatnú.
Slaná granola
Variácia k jej sladkej „sestre“ – spestrí napríklad vaše šaláty, ktorým dodá chrumkavý element a tiež nutričnú hodnotu.
Zmes (v poradí, v akom ju vrstvíte do pohára):
- 3 veľké polievkové lyžice celého maku
- 1 kávová lyžička soli
- 100 g celozrnných ovsených vločiek
- 125 g nelúpaných mandlí
- 125 g kešu orieškov
- 150 gramov slnečnicových alebo tekvicových semienok
- hrsť sušených brusníc
- 2 polievkové lyžice byliniek (ideálna je zmes sušeného tymiánu a rozmarínu – ale môže byť aj čerstvý)
Postup pre obdarovaných:
- Vyhrejte rúru na 160 °C.
- V mise zmiešajte vašu sypkú zmes s 50 ml olivového oleja a 20 ml javorového sirupu alebo tekutého medu.
- Granolu rozprestrite na plech vyložený papierom na pečenie a pečte cca 20 – 25 minút, kým nebudú oriešky a vločky zlatisté.
- Približne v polovici pečenia zmes premiešajte.
- Po upečení nechajte granolu vychladnúť a presuňte do uzatvárateľnej nádoby, kde vám vydrží až 1 mesiac.
Návody už máte, teraz ich len vytlačiť alebo prepísať na pekný papier a kreatívne pridať k dóze so zmesou. Obdarovaný určite ocení aj tip na servírovanie alebo malý trik – napríklad že žemličky chutia najlepšie ešte teplé s maslom, sezamové sušienky sa skvelo hodia k syrom a slaná granola dodá chrumkavosť každému šalátu.
A ešte jedna rada na záver – pripravte si zmesí radšej viac. Stavíme sa, že až uvidíte, ako efektne v pohároch vyzerajú, budete chcieť obdarovať viac priateľov, než ste pôvodne plánovali.
Sviatočné stolovanie
Kuchynské doplnky a dekorácie