Práve čítate

Štyri spôsoby, ako zapliesť vianočku. Pre začiatočníkov aj skúsených pekárov!

24187  
Zdieľať: 

Štyri spôsoby, ako zapliesť vianočku. Pre začiatočníkov aj skúsených pekárov!

Máte z pletenia vianočky každoročne popletenú hlavu? Nemusíte. Cesto nemusí byť až také zákerné a vy si nemusíte pripadať ako zamotaná chobotnica – stačí si pamätať pár krokov a tie si v duchu pri pletení opakovať. Alebo mrknúť na obrázok.

6. 12. 2022 6 min. čítania Juliana, Maškrtnica.cz
Štyri spôsoby, ako zapliesť vianočku. Pre začiatočníkov aj skúsených pekárov!

Ja sama som dlho pletenie vianočiek nemala rada kvôli tomu pocitu, že nedokážem ruky a zároveň myseľ donútiť “prepnúť” a naraz všetko prirodzene chápať, ako keď sa rozbehnete na bicykli. Ale nakoniec som zistila, že obavy neboli potrebné. Ten najkomplikovanejší spôsob vianočky skladanej po poschodiach je zároveň v niečom najľahší. To najzložitejšie pletenie v jeho postupe je klasický cop. Ako keď sa zapletajú vlasy. :-)

Koľko prameňov a ako to všetko poskladať?

Poďme ale poporiadku, podľa počtu prameňov. Na obrázku máme jednu vianočku zo štyroch, jednu z piatich, jednu hneď z deviatich, a nakoniec skladanú klasiku, tiež z deviatich prameňov.

Pri tej skladanej má každé poschodie a každý prameň svoju symboliku – spodné štyri predstavujú zem, slnko, vodu a vzduch. Prostredné vôľu, cit a rozum a posledné dva lásku a vedenie. Nevýhodou skladania je ale to, že sa vianočka po poschodiach vie tiež zosunúť nabok – nie je preto od veci ju pred pečením poistiť špajľami. V pekárňach sa obvykle pletie zo štyroch alebo zo šiestich prameňov – je potom pekne napumpovaná a dobre drží pohromade.

Pramene si odvážte

Nech už si vyberiete akýkoľvek spôsob pletenia, odporúčam si cesto vydeliť počtom žiadaných prameňov a rozvážiť cesto na rovnaké porcie. Tie rozvaľkáte, scvaknete dokopy a potom už len pletiete.

1. Vianočka zo štyroch prameňov

Pre mňa osobne pri tomto type vianočky najlepšie fungovalo pletenie podľa pozícií pramienkov. Zľava doprava si ich pomyselne označím od 1 do 4 a pletiem.

  1. Pripravím si štyri pramene cesta.
  2. Štvrtý, teda pravý krajný preložím pred druhý (ten, čo je druhý zľava).
  3. Potom preložím prvý cez aktuálny tretí.
  4. Následne presuniem druhý cez ten, ktorý je aktuálne tretí.
  5. Takto stále dokola – štvorku cez dvojku, jednotku cez trojku, dvojku cez trojku.

Spletené konce môžete trochu rozvaľkať, tak ich zúžiť a nechať vianočku špicatú, alebo ich zastrčiť pod vianočku.

2. Vianočka z piatich prameňov

Opäť budeme pracovať hlavne s pozíciami prameňov, ale nemusíte si pamätať žiadne čísla.

  1. Zoberte krajný prameň (začínam pravým) a veďte ho ponad jedného suseda a následne popod druhého suseda. A položte.
  2. Potom zoberte druhý krajný prameň a zase cez jeden, pod jeden, položiť.
  3. A zase pravý – ponad suseda, popod ďalšieho suseda, položiť.
  4. Ľavý – cez najbližší prameň, pod nasledujúci prameň, položiť.
  5. Všetko opakujte až do konca.

Vianočku môžete nechať takto nízku, alebo ju môžete preložiť napol – a tak z nej urobiť vyššiu klasiku (je možné do bokov zapichnúť špajľu, ale nebýva to nutné, ak pramene nemáte veľmi pomúčené).

3. Vianočka z deviatich prameňov – skladaná

A sme pri treťom variante, tom skladanom. Budete pliesť jedno poschodie po druhom a postupne ich na seba pokladať.

jak na vánočku

  1. Začneme najjednoduchším druhým poschodím –  bude to klasický cop z 3 prameňov.
  2. Zoberte jeden krajný prameň a preložíte ho cez prostredný, položíte. Zoberiete krajný prameň z druhej strany, preložíte cez ten, ktorý je aktuálne uprostred, položíte.
  3. A zase pravý cez, ľavý cez…. Až do konca.
  4. Potom budeme plieť spodné poschodie zo 4 prameňov.
  5. Spletieme z nich 2 copy po dvoch.
  6. Jednoducho omotáte jeden prameň okolo druhého a spojíte ich dokopy.
  7. Spodné poschodie uprostred trochu stlačíte po celej dĺžke tak, aby vám v ňom vznikol jemný žliabok, pokvapkáte vodou a položíte naň prostredný cop, druhé poschodie, ktoré už je upletené.
  8. Ten zase uprostred chrbtom ruky trochu stlačíte a položíte naň posledné poschodie – cop z dvoch prameňov.
  9. Cípy zastrčíte zase pod celú vianočku a necháte kysnúť.

4. Vianočka z deviatich prameňov pletená ako plochý cop

Posledná vianočka je zase z deviatich prameňov, ale pletená dokopy. Pletie sa na spôsob tej z piatich.

jak na vánočku

  1. Zoberte krajný prameň a veďte ho ponad dva pramienky a potom popod dva.
  2. A z druhej strany zase rovnako.
  3. Pokračujte až do konca. Aj túto vianočku môžete čiastočne zvinúť do guľata, ale pekne vyzerá aj ako pletený cop.

Moje tipy na skvelú vianočku

Za ten čas, čo pečiem vianočky, už som si postup celkom vyladila. Toto sú moje postrehy, ktoré odporúčam tým, čo sa s vianočkami ešte trochu trápia.

Kúzlo kysnutia:

Ak chcete mať vianočku na raňajky vlažnú, skúste cesto nechať vykysnúť v chladničke alebo na vychladnutom balkóne – vydrží tam až deň. Ráno studené cesto vyvaľkáte, spletiete a necháte dokysnúť. Keď nechávate vianočku kysnúť v teple, odporúčam v polovici kysnutia tzv. „pretužiť“, teda nafúknuté cesto stlačiť späť do pôvodnej formy a nechať ešte raz nakysnúť.

Finálna vianočka sa nemusí zdvojnásobiť, ale približne o 70 – 80 percent by sa mala zväčšiť, aby potom príliš nepraskala. Prekysnutá vianočka je plochá.

Rovnomerné pletenie a zapletené kysnutie:

Ak vám pletenie nerobí problém, ale vždy máte na jednej strane vianočku užšiu a utiahnutejšiu a na druhej širokú, skúste pliesť od stredu, dopliesť do konca, potom vianočku otočiť ešte nezapletenými prameňmi k sebe  a dopliesť aj z druhej strany.

Ak už po kysnutí nechcete mať s pletením žiadne starosti, môžete vianočku nechať prikrytú (druhým hlbokým pekáčom) kysnúť aj v chladničke – veľa ale záleží na tom, aké aktívne  máte cesto a ako výkonnú chladničku. Niekedy môže prekysnúť, ale môže zostať aj skoro nezväčšená. Nedokysnutú môžete ešte nechať narásť pri izbovej teplote, prekysnutú znovu vytvarovať.


So studeným cestom sa naozaj dobre pracuje, správa sa ako plastelína.

Časté problémy pri pečení:

Keď vianočka exploduje, trhá sa a nie je dosť vatičková – môže ísť aj o zle vypracované cesto. Ak máte robot alebo domácu pekáreň, nebojte sa nechať cesto miesiť až 20 25 minút a maslo pridať nakrájané na kocky až v polovici vypracovávania.

Ak vám vadia hrozienka lezúce z vianočky, ale nechcete sa ich vzdať, zatlačte ich až medzi poschodia skladanej vianočky – alebo medzi pramene.

Ak má vaša rúra teplotnú sondu, môžete ju zapichnúť do najširšieho miesta vianočky cca po 20 minútach a počkať, kým teplota vystúpi na 90 stupňov – vtedy je hotová, ale vláčna, neprepečená.

Základné cesto na vianočku

Zapliesť cesto už teoreticky viete, tak si ho poďte aj pripraviť a techniku si vyskúšať na ostro. Z uvedených ingrediencií upečiete jednu veľkú, alebo dve menšie vianočky.

vánočka

Ingrediencie:

  • 600 g hladkej múky
  • 250 g mlieka
  • 7 g sušeného droždia (alebo 20 g čerstvého)
  • 100 g zmäknutého masla
  • 60 g krystalového cukru
  • 30 g vanilkového cukru
  • 1 vajce
  • 2 žĺtky
  • Bielok na potretie
  • 5 g soli
  • 100 g hrozienok a mandlí – posekaných

vánočka

Postup

  1. Do misy robota dajte múku, droždie, soľ. Premiešajte, pridajte zvyšné suroviny.

    Ako na čerstvé droždie?

    Ak máte poruke čerstvé droždie, z celkového množstva múky a mlieka odoberte 2 lyžice z každého, premiešajte s nadrobeným droždím na jednoliatu kašičku a nechajte na teplom mieste, kým sa zmes nerozbublá. Až potom zmiešajte so zvyškom surovín.

  2. Vložte hák na miesenie do robota a mieste asi 10 – 12 minút, kým nedosiahnete krásne pružné cesto konzistenciu podobnou plastelíne. Potom pridajte maslo a domieste.
  3. Nakoniec pridajte mandle a hrozienka či brusnice, ak ich máte radi.
  4. Cesto prikryte fóliou alebo vekom a nechajte kysnúť v teple asi 60 minút, alebo kým sa nezdvojnásobí – pretužte, teda znovu premieste, a nechajte zase nakysnúť. Možný je tiež variant kysnutia v chladničke – v tom prípade vynechajte kysnutie v teple.
  5. Rozdeľte cesto na potrebný počet kusov a pleťte podľa jedného z návodov vyššie.
  6. Vianočky dajte na plech s papierpm na pečenie, zakryte, oroste rozprašovačom a nechajte kysnúť v teple ešte asi 30 – 60 minút, alebo kým viditeľne nezväčší svoj objem (z cesta kysnutého v chlade kysnú pomalšie, v každom prípade sa riaďte vzhľadom, nie nutne časmi).
  7. Vianočky pomašlujte a posypte mandľami.
  8. Rúru nechajte vyhriať na 185 stupňov a vianočku potom pečte s postupným znižovaním teploty.   Vložte vianočku do rúry a na začiatok prilejte na plech umiestnený na dne rúry asi 100 ml horúcej vody, spravíte tzv. záparu ako pri pečení kváskového chleba. Tento plech cca po 10 – 15 minútach vyberiem a dopekám vianočku na 160 – 170 stupňov, kým vianočka nie je akurát. Veľká vianočka sa pečie cca 45 minút, malé asi pol hodiny.
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články