Práve čítate

Ako fotiť mobilom na dovolenke

5823  
Zdieľať: 

Ako fotiť mobilom na dovolenke

Namiesto foťáku mnoho z nás na dovolenku vyráža už len s mobilom vo vrecku − zo zhonu všedných dní najčastejšie utiekame do prírody alebo do cudzích miest.  Mobil na dovolenke má mnoho výhod − je vždy poruke, zmestí sa do vrecka aj do malej kabelky, možno ho kedykoľvek nabiť, fotky ihneď zdieľať a podobne. Fotenie mobilom však vyžaduje viac ako len stlačenie tlačidla.

9. 5. 2016 5 min. čítania Redakce
Ako fotiť mobilom na dovolenke

Požiadali sme instagramerov, ktorí mobilom fotia pravidelne, Markétu Kučerovú a Vojtěcha Gawlasa, aby nám poradili, ako mať mobil plný pekných fotiek, ktoré budú závidieť aj susedky.

Markéta Kučerová
@maggie_wallflower

Markéta momentálne študuje na vysokej škole v Dánsku. Často a rada fotí architektúru a podelí sa s nami o svoje tipy. Inšpiráciu väčšinou hľadá u ďalších instagramerov alebo na jej obľúbenej stránke Townske.com, ktorá je plná užitočných tipov a rád, od architektúry až po múzeá a kaviarne.

IMG_3573

Pozerajte sa okolo seba

Pozorne sa pozerajte sa vôkol seba, aj v meste, ktoré dobre poznáte, tak narazíte na veci, ktoré vám prídu zaujímavé. Potom už len stačí z vrecka vytiahnuť mobil a fotka je na svete.

Denná doba ovplyvňuje výsledok

Hodina, v ktorú fotíte, významne ovplyvní výslednú fotku. Hlavne v lete si dávajte si pozor na ostré svetlo. Najlepšie sa fotí pri „mäkkom“ svetle,  teda podvečer alebo skoro ráno.

Fotenie architektúry

Fotenie architektúry vždy ozvláštni ľudská postava. Či už náhodný okoloidúci alebo presvedčíte vášho známeho, aby vám zapózoval. Rada sledujem pohyb ľudí v mestách a snažím sa zachytiť atmosféru. „Postavte sa do stredu“, to hovorím často, keď niekoho fotím pri pamiatkach. Existuje totiž známe nepísané pravidlo o kompozícii: čo je symetrické, vyzerá dobre. Pri architektúre je skvelé, ako reaguje na svetlo, snažte sa preto vnímať, kam dopadá tieň a čo vytvára. Vycvičené oko bude vnímať pôsobenie svetla a tieňa všade naokolo.

A rada naviac: keď cestujete na exponované turistické miesta a nechcete fotku preplnenú ľuďmi, privstaňte si. Jedine tak si budete môcť užiť pohľad na pamiatky v celej ich kráse.

Zjednoťte farvy v aplikácii VSCOCAM

Editácia fotiek je v mojom prípade len také doladenie. Asi ako väčšina aktívnych instagramerov na úpravu používam aplikáciu VSCOCAM, ktorá má podľa mňa najprirodzenejšie filtre a fotky dokáže prirodzene vylepšiť. Pri zlom svetle mám poruke aj snapseed, taký rýchly photoshop do mobilu.

V poslednom čase som začala viac vnímať, ako fotky v galérii farebne ladia. Veľký vplyv na to má aj úprava fotiek, preto odporúčam používať obľúbené filtre a efekty. Instagramový „feed“ potom pôsobí viac ako celok. Ja s tým však večne bojujem.

Processed with VSCO with a6 preset

Processed with VSCOcam with m5 preset

Processed with VSCOcam with m5 preset

Vojtěch Gawlas
@vojtechlinkgawlas

Vojtěch Gawlas je dvadsaťročný študent žurnalistiky na Univerzite Palackého v Olomouci. Na cesty si berie čo najmenej vecí, takže až doteraz fotil na mobil -Apple iPhone 5S- ktorého fotoaparát sa podľa neho  vyrovná väčšine kompaktov.

votechg

Buďte všímaví

Ďalšou dôležitou vlastnosťou fotografa, či už laika alebo profesionála, je všímavosť. Predovšetkým pri fotografovaní architektúry, historickej i modernej, je dobré mať oči stále otvorené a skúšať všetky možné uhly fotenia. Veľakrát nás práve preto prekvapia fotky profesionálov, ktorí vyfotia nám známu stavbu alebo miesto, ale úplne inak.

Dôležitosť správneho svetla

Pretože nie vždy sa počas ciest počasie vydarí, základom dobrého fotografa je umenie improvizovať a zachytiť správny moment. Všeobecne platí, že najlepší čas na fotenie je tesne pred a po východe slnka a tesne pred a po západe slnka. Svetlo je vtedy „najmäkšie“, preto sa môžeme s fotkou krásne pohrať a opraviť prípadné chyby. Dôležité je taktiež zdôrazniť hĺbku fotografie − teda to, čo je pre nás na fotke najdôležitejšie.

Fotenie krajiny

Pri fotografovaní krajiny sa na dolnej časti fotografie snažte zachytiť vám blízky predmet (kvety, postavu, zviera…), uprostred fotografie zachyťte panorámu hôr, more… a na hornej časti fotografie oblohu, najlepšie na západnej alebo východnej strane. Tak vaša fotografia získa „hĺbku“.

Na čo si dať pozor

Čo by som vypichol, je fotografovanie pri nízkom osvetlení − fotky s umeleckým zámerom  urobené mobilom sú z 99 % nepoužiteľné – z dôvodu zoomu (priblíženia), pretože pri každom stupni zoomu fotka stráca polovicu zo svojej kvality (teda už pri 2-násobnom zoome má fotka kvalitu 50 % z pôvodnej fotky).

Úprava fotiek

Predtým som svoje fotky upravoval v aplikáciách na mobile − Afterlight, VSCOcam, Snapseed − ale po zvládnutí práce v profesionálnych PC programoch už väčšinu fotiek upravujem na počítači, a to výhradne cez Lightroom.

Jednou z najdôležitejších vecí následného upravovania vyhotovenej fotografie je neprehnať to s úpravami. Fotografia sa má vždy snažiť o čo najrealistickejšie zachytenie skutočnosti s minimom úprav. V minulosti sa fotografie upravovali len pomocou kontrastu, jasu a ďalších základných vlastností. So vznikom sociálnych sietí − predovšetkým Instagramu − sa stalo zvykom každú fotku upraviť pomocou niekoľkých filtrov, aj keď ju nevylepšia, ale naopak, uškodia jej. Pri úpravách by sme sa preto mali snažiť upraviť na fotografii len hlavný bod, a to pomocou kontrastu, jasu, saturácie, tieňa, svetla, a keď sa nám celkový vzhľad nepáči a chceme do fotky pridať aj nejaký filter, je dobré sa snažiť o vierohodnosť prostredia a vyhnúť sa nadmernému kontrastovaniu, saturovaniu, filtrovaniu…

Processed with VSCOcam with a3 preset

IMG_4892

IMG_4886
Radi sledujeme aj zahraničný Instagram, ktorí zasa objavuje iné miesta. Pozrite sa na zopár našich obľúbencov z Ameriky, Francúzska, ale aj Indonézie a Poľska.


Bethany Marie @bethanymarieco

bethany
Bethany Marie je fotografka a módna blogerka z Los Angeles. Na Instagrame zdieľa svoje fotky z ciest, inak sa venuje reklamnému a portrétovému foteniu. Viac fotiek od nej možno nájsť na jej Instagrame.


Mike Madrid a Gabriel García @cupofcouple

cupofcouple

Mike a Gabriel spoločne fotia módu, točia videá, robia DJov a radi cestujú. Mnoho ďalších fotiek z ich ciest môžete vidieť na ich Instagrame.


Agnes @aggiewo

aggiewo

Angels pochádza z Poľska a fotí známe miesta z neobvyklých uhlov. Nechajte sa inšpirovať jej portfóliom na Instagrame.

 


Ilham Kamazka Btara Alam @Btara555

ilham

Ilham je fotograf z Indonézie, ktorý precestoval celý svet a založil server Journesia, kde môžete zdieľať fotky z návštevy Indonézie.


Alex Strohl @alexstrohl

alex

Alex je francúzsky fotograf, ktorý sa však narodil v Madride, cestovanie mu tak bolo súdené už od narodenia. Jeho fotky publikovali napríklad časopisy Forbes a Vanity Fair. Viac fotiek od neho nájdete na jeho osobnom Instagrame.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články