Práve čítate

12 skvelých spôsobov, ako si Deň matiek užijete vy aj vaša mamička

22627  
Zdieľať: 

12 skvelých spôsobov, ako si Deň matiek užijete vy aj vaša mamička

V redakcii sme sa rozhodli pristúpiť k tomuto sviatku tento rok poriadne a poradili sa aj s vami, čitateľkami.

11. 5. 2018 6 min. čítania Marie Háková
12 skvelých spôsobov, ako si Deň matiek užijete vy aj vaša mamička

Keď som bola ešte na základke, Deň matiek bol jasný: týždeň predtým sme na výtvarke vždy kreslili priania, potom sa ešte kúpila alebo natrhala kytička, zarecitovalo sa blahoželanie, pusa sem, pusa tam, a mohla sa podávať nanuková torta. Na tú som sa ja tešila najviac a myslím, že mame ani veľmi nechutila.

O desať a viac rokov neskôr by sme to spolu mohli a hlavne mali osláviť oveľa lepšie. Keď sme obe dospelé, rozumieme si v mnohých veciach, a tiež až teraz vidím, koľko síl ju moje detstvo muselo stáť (a to ešte vlastné deti nemám). Jednoducho si myslím, že dospelá žena svoju mamu oceňuje oveľa viac ako mladá žaba. Ale aj tak okolo seba vidím veľa dievčat, ktoré Deň matiek vybavia jednou smskou.

Nejcennější je společný čas: 10 tipů od čtenářek

Na českom aj slovenskom Facebooku sme sa vás nedávno spýtali, ako by ste ideálne strávili deň s maminou. Zišlo sa nám veľa tipov. Napríklad:

Navarte jej, čo má najradšej

„Veľmi rada má preberanie albumov a fotografií. A ešte by som jej navarila jej obľúbené menu: vajíčkovú polievku a palacinky, mäsko už nemá rada. ”

(Raj Habalovcikn)

Naše maminy asi ani nedokážu spočítať počet obedov, ktoré nám pripravili. Potešte tú svoju dobrotami, ktoré má najradšej. A samozrejme, nenahnevajte sa, ak vám do varenia bude radiť. Ona to vždy myslí dobre. ;)

Spoločný čas v záhradke

„Tešíme sa z každého dňa, keď sme spolu. Zajtra budeme spolu sadiť cibuľku, hrášok, mrkvu, petržlen, dúfam, že bude aj pekné počasie.”

(Zlata Koškárová)

Pomôžte mamine v záhradke a čas aj práca vám spolu ubehnú veľmi rýchlo a potom sa odmeňte príjemným oddychom.

Nezabudnite na prechádzku

„Ja som rada, keď sa s mamičkou aspoň okolo domu prejdeme a trošku posedíme v záhradke na čerstvom vzduchu. Bude mať o dva dni 85, som šťastná, že je na tom aspoň tak, ako je. Budúci týždeň chystáme spoločný slávnostný obed – jej 3 dcéry s partnermi, deti a jedna pravnučka ”

(Viera Zoreníková)

Venujte jej príjemnú prechádzku, alebo poriadnu túru, podľa toho, čo má radšej. Pohyb na vzduchu vás obe poteší.

Spíšte váš rodokmeň

„Máme v pláne spísať rodokmeň z maminej strany. Zatiaľ nám to ešte nevyšlo, ale určite sa na to vrhneme, keď budeme mať chvíľu.“

(Lena Hejduk Kovandová)

Mamina pozná veľa rodinných príbehov z doby, keď ste ešte neboli na svete. Určite stojí za to urobiť si čas na rozhovor o jej detstve, rodičoch a prarodičoch, prechádzanie starých fotiek a spomínanie.

Hlavne spolu a z lásky

„Je veľa aktivít, ktoré môžu matky a dcéry robiť, záleží len od vzťahu navzájom, v každom veku je vždy iná aktivita a iné vzájomné chápanie potrieb. Najdôležitejšia je potreba byť spolu a je jedno čo robia, či športujú alebo sedia len vedľa seba na sedačke v obývačke. Vzájomné odovzdávanie pocitu blízkosti a súdržnosti je najväčšia spoločná aktivita.”

(Viera Aacc)

Skúsme vrátiť mamine lásku, ktorú nám dáva celý život. Úprimne si ju pritúliť, pohladiť alebo vybozkávať, aby cítila našu blízkosť

Zapojte maminu do každodenných radostí

„Rada s ňou trávim čas akokoľvek, najčastejšie pri rozprávaní sledujeme každá jedným okom deti. :-)“

(Tereza Cimburková)

To, že máte niekoho radi koniec koncov prejavíte najlepšie práve tým, že mu venujete svoj čas, nemyslíte?

Dajte si rande

„Pustíme si s maminkou a mojou dcérou pekný film – náš spoločný ’babský’ najobľúbenejší je Mamma Mia – a k tomu si dáme dobré červené vínko.“

(Zdeňka Váhalová)

Filmový večer v príjemnej spoločnosti nás naozaj nadchol!

Zoberte maminu von

„Maminku beriem často do spoločnosti, kde sa len dá. Ideme do reštaurácie, do kina, divadla…“

(Martina Vaňková)

Spomínate si, keď vás mamina prvýkrát zobrala niekam za kultúrou? Dnes jej to môžete vrátiť.

Vytvorte si rituál

„S mojou maminkou máme vždy rovnaký rituál. Chodíme si vychutnať horúce maliny s vanilkovou zmrzlinou.“

(Petra Hejdová)

Niekedy je tradícia krajšia ako stovka prekvapení.

Majte ju jednoducho radi

„Predsa všetko! Pretože mamina a dcéra (dieťa) je ten najbližší možný vzťah medzi dvoma ľuďmi.“

(Petra Wrzecionková)

A týmto krásnym komentárom tipy čitateliek uzatvoríme. :-)

Dievčatá z redakcie pridali dva skvelé tipy: recept na niečo dobré a krásny darček, ktorý sa nebudete hanbiť vyrobiť sama.

Sladké prianie: pozvite mamu domov na kávu a niečo jej upečte

Tereza skvelo pečie a pre maminu vymyslela ovocnú galetku v tvare srdca. Pokiaľ láska prechádza žalúdkom, tak prečo by nemohla aj tá medzi mamou a dcérou?

Na dezert nepotrebujete veľa surovín ani žiadne špeciálne formy. Srdce vytvarujete jednoducho rukou. Bude tak navyše vaše, originálne, ručne vyrobené.

Na 1 srdce (4 porcie) potrebujete:

Na cesto:

  • 160 g špaldovej hladkej múky
  • 120 g masla
  • 50 g plnotučného jogurtu
  • štipku soli a cukru

Na náplň:

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 1 žĺtok
  • 2 lyžice práškového cukru s vanilkovým luskom
  • 500 g ringlót alebo sliviek (môžete ich namixovať)

Na lesk:

  • 30 g masla
  • 5 lyžíc rumu

Postup:

Vypracujte cesto z múky, na kocky nakrájaného masla a jogurtu. Najskôr vznikne mrvenička, potom z nej na doske spracujte hladké cesto. Nebojte sa, pôjde to, ako vám bude mäknúť maslo pod rukami. Hladké cesto dajte zabalené do fólie chladiť do chladničky ideálne na deň, minimálne ale na 4 hodiny.

Na  druhý deň cesto vyklopte hneď na plech s papierom na pečenie. Valčekom vyváľajte a vytvarujte zatiaľ také  písmeno V (najlepšie tak, že od stredu/od seba vaľkajte šikmo nahor vľavo a potom vpravo).

Tvaroh so žĺtkom a cukrom rozmiešajte metličkou a rovnomerne rozotrite na cesto (asi 2-3 cm od okrajov). Dostatočne pokryte ovocím. Teraz kraje zľahka prehnite, dotvarujte svoje srdce.

Z rozpusteného masla a rumu si rozmiešajte „lesk“ a pierkom potrite kraje cesta.

Pečte vo vyhriatej rúre pri 200 stupňoch asi 30 minút.

Krásny darček: vlastnoručne vyrobená ozdoba

Denisa rada vyrába krásne veci a vymyslela darček, aký si mamička rada vystaví, aj keď už dávno nemáte 10, ale o pár dekád viac.

Potrebujete:

  • Sklenenú visiacu dekoračnú guľu (alebo akýkoľvek iný ľubovoľný tvar – použila som kvapku), ktorú nájdete v obchode s ozdobnou galantériou alebo dekoráciami
  • Kúsok prírody alebo sukulent
  • Povrázok

Výroba je úžasne jednoduchá:

Na prechádzke pozbierajte kúsky prírody, ktoré vám padnú do oka a vojdú sa do vašej pripravenej gule.  Sama som si nazbierala rôzne malé kamienky, okruhliaky, kúsok kôry a machu a odtrhla malý choroš alebo trúdnik. Pokiaľ máte s maminou obľúbené miesto, vyberte sa zbierať tam.

Ak nemáte čas vydať sa do lesa, dajte do gule napríklad malé kamienky a mini sukulent.

Kamienky vkladajte od najmenších po najväčšie. Na ne, podľa toho, ako sa vám to bude páčiť, naaranžujte mach, kôru, choroš a väčšie okruhliaky.

Na záver prevlečte očkom na guli povrázok. Použila som prírodný, aby nerušil les vnútri gule. Pokiaľ ale chcete mať ozdobu veselšiu, nebojte sa použiť farebnú stužku.

Inšpirovali ste sa pre tohtoročný Deň matiek, alebo máte svoj vlastný tip? Budeme veľmi radi, ak sa podelíte v komentároch.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články