Práve čítate

Moje obľúbené tipy, ako pripraviť kuskus. Robím ho naslano aj nasladko!

23661  
Zdieľať: 

Moje obľúbené tipy, ako pripraviť kuskus. Robím ho naslano aj nasladko!

Kúzlu rýchlej prípravy kuskusu som úplne podľahla a rovnako aj jeho variabilite. Bez preháňania sa dá povedať, že kuskus sa dá pripraviť na tisíc spôsobov. A to kľudne aj do desiatich minút!

27. 5. 2020 4 min. čítania Inspired Kitchen
Moje obľúbené tipy, ako pripraviť kuskus. Robím ho naslano aj nasladko!

Asi nie je týždeň, kedy by som si nepripravila kuskus. Najčastejšie ako rýchly šalát na večeru alebo do krabičky ako záchranný obed do práce. Navyše, dosť často s ním zužitkujem aj zvyšné kúsky zeleniny, syra alebo otvorenú plechovku cíceru, ktorú práve nájdem v chladničke.

Čo to je kuskus?

Kuskus je cestovina. Sú to maličké guľôčky pšeničnej múky s vodou, ktorá je rozdrobená a usušená na malé kúsky. Pri porovnaní s cestovinami sa kuskus líši prípravou. Nie je nutné ho variť vo veľkom množstve vody, ale stačí ho zaliať horúcou tekutinou, ktorá sa doň všetka vsiakne. Keďže na jeho prípravu nie je potrebný sporák (postačí aj rýchlovarná kanvica), je to pre mňa ideálne jedlo na trek, dovolenku alebo situácie, keď som v časovom strese.

Ako pripravujem kuskus?

Záleží na tom, ako veľmi chcem kuskus ochutiť a koľko mám času. Keď sa ponáhľam a mám chuť na niečo obyčajnejšie, jednoducho dám kuskus do misky, osolím, zalejem horúcou vodou, potom misku zakryjem pokrievkou alebo tanierom a nechám odpočinúť zhruba 5 minút. Za ten čas vsiakne všetka tekutina a vznikne para, vďaka ktorej sa kuskus pekne nakyprí. Potom kuskus premiešam a pridám ďalšie suroviny.

kuskus


Kuskus vždy zalievam v pomere 1:1,2, teda na jeden hrnček kuskusu o niečo väčší hrnček horúcej tekutiny

Ochucujte už na začiatku

Keď chcem kuskus použiť samostatne ako prílohu a zároveň mám čas, pohrám sa s ním oveľa viac. Namiesto vody použijem horúci zeleninový vývar, pridám sušené bylinky alebo nejaké korenie. Nech už kuskus pripravím akokoľvek, snažím sa nezabudnúť na olivový olej, ktorý mu dodá vláčnosť a bohatšiu chuť. V prípade, že chcem kuskus pripraviť nasladko, nepoužijem vodu, ale ohriate mlieko. Potom ochutím medom, doplním lyžicu tvarohu, orieška a sušené alebo čerstvé ovocie, ktoré práve doma je.

Jeden kuskus, niekoľko druhov!

Kuskus nemá iba jeden druh. V regáloch supermarketov najčastejšie narazíte na kuskus pšeničný biely, ale už je dosť rozšírený aj jeho celozrnný variant. Má oproti klasickému väčšie množstvo vlákniny, tmavšiu farbu a tiež orieškovejšiu chuť. V špeciálnych obchodoch so zdravou výživou zoženiete aj kuskus špaldový alebo jeho bezlepkovú verziu, kuskus kukuričný a ryžový. Úprimne mám najradšej pšeničnú klasiku v celozrnnom variante. To kvôli tej jeho orieškovosti a výživovej hodnote. Vďaka vyššiemu množstvu vlákniny ma totiž zasýti na dlhší čas.

Naslano aj nasladko

Kuskus je veľmi neutrálny v chuti, takže sa dá pripraviť naozaj rôzne. Ja ho robím naslano aj nasladko, je skvelý studený, napríklad do šalátov, aj teplý ako príloha. Môže sa zapekať, uvariť na kašu, použiť ako závarka do polievok alebo ako náplň do pečených paprík či kapustových závitkov. Jednoducho, pri jeho príprave je možností naozaj veľa a dá sa povedať, že keď k nemu zvolíte k sebe pasujúce suroviny, nikdy neurobíte chybu. Aby som vám to uľahčila, nižšie nájdete môj obľúbený recept a tiež pár tipov na kombinácie, ktoré mám s kuskusom najradšej. :-)

6 chuťových kombinácií, ktoré mi fungujú

1. Teplý šalát s grilovanou zeleninou: Orestujem na kocky nakrájané kuracie prsia, cuketu, červenú a žltú papriku a baklažán. Grilovanú zeleninu potom zmiešam s vopred pripraveným kuskusom a mojimi obľúbenými bylinkami, najviac sa hodia provensálske. Ako teplý je ideálny do studených zimných dní, ale výborný je aj studený.

2. Kuskus ako príloha: Kuskus zalejem horúcim zeleninovým vývarom, pridám kari korenie, soľ a čierne korenie. Perfektne tak nahradím ryžu alebo cestoviny.

3. Studený šalát: Kuskus je perfektnou surovinou do šalátu. Pripravte si ho deň vopred napríklad do krabičky alebo do pohára a máte vyriešený obed do školy či do práce.

4. Kuskus ako náplň: Kuskus používam aj ako náplň do závitkov, plnených paprík alebo paradajok. Do zmesi vždy pridávam kúsok rozdrobeného syra, ktorý sa pri pečení pekne rozpustí a náplň ochutí.

5. Sladké raňajky: Kuskus zalejem horúcim mliekom, potom pridám jogurt, naše obľúbené ovocie a oriešky. Za chvíľku mám výživnú a zdravú raňajkovú kašu.

6. Zapečený kuskus ako dezert: Kuskus občas tiež zapekám. Mne osobne zapečený najviac chutí s tvarohom, škoricou a strúhanými jablkami, trochu tak pripomína ryžový nákyp. Kuskus zalejem horúcim mliekom, ochutím cukrom a škoricou, dám do pekáča vymasteného maslom. Pridám tvaroh rozmiešaný s vajíčkom a trochou cukru, nastrúhané jabĺčka a pečie 40 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.

Zapečené paradajky s kuskusom, bylinkami a syrom feta

Tento recept mám rada pre jeho jednoduchosť a ľahkosť, skvelo sa hodí ako zdravá, ale pritom chutná večera do teplých dní. Namiesto syra feta je tiež možné použiť nastrúhanú mozzarellu. Z ingrediencií v mojom recepte pripravíte jedlo pre 2 osoby. Príprava zaberie asi 20 minút a potom už len vydržať, kým sa všetko upečie. :-)

Suroviny:

  • 100 g bieleho kuskusu
  • ½ lyžičky soli
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 6 veľkých paradajok
  • 1 lyžička sušenej bazalky
  • 1 lyžička sušeného tymianu
  • ½ lyžičky čierneho mletého korenia
  • 50 g syra feta
  • 2 lyžice olivového oleja + na vymastenie pekáča

Postup:

  1. Kuskus dajte do misy, osoľte a zalejte horúcim zeleninovým vývarom. Zakryte pokrievkou alebo tanierom a nechajte 5 minút napučať.
  2. Paradajky umyte, odkrojte im vršky a stredy vydlabte.
  3. Dužinu z paradajok pokrájajte na malé kúsky a potom premiešajte s kuskusom, bylinkami, čiernym korením, nadrobeným syrom feta a olivovým olejom. Zmesou naplňte vydlabané paradajky.
  4. Pekáč vymastite olivovým olejom. V prípade, že vám nejaká kuskusová zmes zostala, rozložte ju po dno pekáča.
  5. Potom vložte paradajky, ktoré priklopíte ich odrezanými vrškami. Pečte 30-35 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.

Zapečené paradajky skvelo chutia aj studené, takže si ich niekedy balíme aj do krabičky so sebou na výlety. Pre dospelých tiež môžete pridať čerstvo nasekané chilli a ďalšie pikantnejšie korenie.

Výbava do kuchyne

Výbava do kuchyne

Vyberte si pomocníkov do kuchyne na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články