Práve čítate

Svieži pohár plný krehkých pusiniek k popoludňajšej káve

4250  
Zdieľať: 

Svieži pohár plný krehkých pusiniek k popoludňajšej káve

Keď máme chuť na niečo sladké, ale zároveň naozaj svieže, rada pripravujem nadýchané poháre. Či už do nich pridám kyslasté ovocie, čerstvé bylinky alebo napríklad kvapku kávy, doslova sa rozplývajú na jazyku.

11. 5. 2020 3 min. čítania Erika Pilátová
Svieži pohár plný krehkých pusiniek k popoludňajšej káve

Kombinácia kávy a sladkého, to je u nás vždy stávka na istotu. A nemusí to byť nutne hrnček horúcej kávy a k nej koláč. Hlavne v letnom období často pripravujem studený dezert plný šľahačky, malín a piškót namáčaných práve v káve.

Pusinky vyšperkujú štruktúru a doplnia chuť

Môj vôbec najobľúbenejší trik je pridať do pohárov navyše pár chrumkavých pusiniek. Baví ma, že vďaka nim spracujem do dezertu bielky, ktoré občas zostanú nevyužité po inom pečení. Keď už sa do pusiniek pustím, pripravím si ich viac do zásoby a používam ich na zdobenie ďalších dezertov. Krásne sa vynímajú na cheesecaku, na tortách aj tartaletkách – malých košíčkoch z krehkého cesta. Niekedy ich jednoducho rozdrobím aj do misky s krémovou zmrzlinou. Najradšej ich máme s čerešňovou alebo jahodovou.

Farbenie pusiniek je hračka

Snehovo biele pusinky sú klasika, ale môžete na spestrenie počas šľahania pridať aj kvapku potravinárskeho farbiva. Stačí naozaj máličko a vykúzlite veselé pastelové odtiene. Na takéto farbenie je najlepšie použiť gélové potravinárske farbivo, ktoré sa do hmoty ľahko rovnomerne zamieša. Gélové farby kupujem v potrebách pre cukrárov a majú na výber celú farebnú paletu.

Kým dám hmotu na pusinky do zdobiaceho vrecka, často použijem zafarbenú aj bielu časť a len zľahka ich prepojím. Vďaka tomu potom vzniknú krásne melírované ozdoby.

Kávový pohár s pusinkami

Keď použijete pusinky z vopred pripravených zásob, dokážete poháre pripraviť naozaj rýchlo. Ja ich väčšinou mám do 30 minút hotové. Ak ale budete tvoriť aj samotné pusinky, počítajte, že čas prípravy sa o niečo predĺži – pusinky sa musia starostlivo vysušiť v rúre a to zaberie asi 2,5 hodiny.

Ingrediencie na pusinky:

  • 3 bielky
  • 280 g práškového cukru
  • 2 lyžice citrónovej šťavy

Postup:

  1. Bielky si vyberte z chladničky aspoň hodinu vopred, aby mali izbovú teplotu.
  2. Práškový cukor preosejte, aby v ňom neboli hrudky. Rúru vyhrejte na 70 °C.
  3. Pomocou šľahača alebo robota vyšľahajte bielky dotuha a postupne do nich zašľahávajte cukor.
  4. Nakoniec zašľahajte citrónovú šťavu. Vznikne lesklý a tuhý sneh, ktorý by mal po vytiahnutí šľahacej metličky tvoriť špičky.
  5. Sneh premiestnite do zdobiaceho vrecka a na plech vystlaný papierom na pečenie striekajte malé pusinky.
  6. Plech s pusinkami vložte do rúry vyhriatej na 70 °C a sušte ich asi 2 a pol hodiny. Pri takto nízkej teplote vám pusinky nezružovejú ani nepopraskajú.
  7. Po vytiahnutí ich nechajte vychladnúť a potom ich opatrne odlepte od papiera na pečenie.
  8. Odoberte tie, ktoré budete používať na prípravu pohára a zvyšné pusinky môžete uložiť napríklad do plechovej dózy.

Dá sa to aj bez zdobiaceho vrecka

Ak nemáte poruke cukrárske vrecko, môžete sneh pridávať na plech aj pomocou lyžičky. Pusinky nebudú mať taký dokonalý tvar, ale budú krásne rustikálne.

Ingrediencie na poháre (na 4 porcie):

  • 8 cukrárskych piškót
  • 1 vanička čerstvých malín
  • 1 šálka espressa (Tchibo Barista)
  • 250 ml smotany
  • Lístky medovky na zdobenie
  1. Vyšľahajte smotanu dotuha. Piškóty nalámte na kúsky a pokvapkajte ich kávou.
  2. Do každého pohára pridajte dve nalámané pusinky. Potom pridajte vrstvu malín a ďalšiu vrstvu piškót. Opäť ich pokvapkajte kávou, pridajte maliny a na ne navrstvite vyšľahanú smotanu.
  3. Nakoniec dozdobte pohár pusinkami, malinami a lístkami medovky.

Zázrak z cícerového nálevu – pusinky pre vegánov

Možno by vám to ani nenapadlo, ale nálev z cícera alebo bielych fazúľ, ktorý často končí v odpade, môžete tiež využiť na dezerty. Dá sa totiž z neho vyšľahať sneh, rovnako ako z vaječných bielkov. Nemusíte sa báť, že by tým utrpela chuť pusiniek. Pridaním cukru chutia rovnako dobre ako tie klasické.

Ingrediencie:

  • 110 g nálevu z cícera (zodpovedá nálevu z jednej konzervy sterilizovaného cícera)
  • 150 g práškového cukru

Postup:

  1. Nálev nalejte do misy a pomocou šľahača vyšľahajte tuhý sneh.
  2. Postupne doň zašľahajte cukor, kým bude sneh lesklý a bude tvoriť špičky.
  3. Pomocou cukrárskeho vrecka potom zo snehu nastriekajte pusinky na plech vystlaný papierom na pečenie.
  4. Vložte plech do rúry vyhriatej na 100 °C. Pusinky sušte asi hodinu a pol.
Farebné doplnky nielen do kuchyne

Farebné doplnky nielen do kuchyne

Vyberte si farebné doplnky a pomocníkov do kuchyne na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články