Práve čítate

Urobte psíkom dobre. Doprajte im svieži jarný strih, budú rady, že sa páčia

1820  
Zdieľať: 

Urobte psíkom dobre. Doprajte im svieži jarný strih, budú rady, že sa páčia

Vedeli ste, že so psou srsťou je to v mnohých ohľadoch podobné ako s vašimi vlasmi? Petra Kajuková chová toy a trpasličie pudle aj zlatých retrieverov, je tiež majiteľkou vyhláseného rodinného psieho Salóna Lilly v Struhařove pri Prahe. Prezradila nám, ako sa na jar dobre starať o psích miláčikov od labiek po chlpy. Podrobne preberieme, ako sa o psíka postarať doma a kedy je naopak fajn zveriť ho profesionálnemu salónu.

28. 3. 2023 6 min. čítania Jana Bohutínská
Urobte psíkom dobre. Doprajte im svieži jarný strih, budú rady, že sa páčia

Ako ste sa dostali k tomu, že vlastníte Chovateľskú stanicu Kajpeto, ste majiteľkou psieho salóna a psíky sú vašou profesiou?

A zároveň koníčkom! Keď som bola malá, mali sme doma psy, mačky, kačice, husi, sliepky, niekedy aj prasa. Pôvodne som ale pracovala ako asistentka v realitnej kancelárii. Keď som sa chcela vrátiť do práce po dvojitej rodičovskej, nemala som kam. So štvorročným a osemročným dieťaťom som premýšľala, čo budem robiť. A napadlo mi otvoriť si psiu umývačku pre veľké plemená psov, ktoré sú na záhradách často zanedbané, nekúpané, nečesané. Ľudia ich nechceli kúpať doma, zároveň to bolo obdobie asi pred pätnástimi rokmi, kedy ešte psích salónov toľko nebolo a tie, čo fungovali, sa špecializovali hlavne na malé plemená. Manžel a mamina mi povedali, že som sa zbláznila.

Napriek tomu to klaplo, čo teda bolo ďalej?

Manžel ma v podnikaní podporil. Ako úplný laik som si urobila rekvalifikáciu na strihanie psov. Svoj salón som otvorila v priestoroch našej bývalej kotolne, budovala som si klientelu a stále sa vzdelávala, čo platí dodnes. Každá srsť potrebuje inú starostlivosť, je toho naozaj veľa, v čom je potrebné sa stále zdokonaľovať. Som perfekcionistka, keď odo mňa pes odchádza, musím byť stopercentne presvedčená, že som urobila maximum pre to, aby vyzeral dobre, bol kvalitne ostrihaný, vykúpaný, rozčesaný. Salón sa postupne rozrastá, pomáhajú mi v ňom dcéry, rozšírila som ho o psí butik. Aj moja chovateľská stanica vlastne pôvodne vyrástla z toho, že som chcela mať doma psy, na ktorých sa môžem zdokonaľovať v strihaní.

Každá psia srsť potrebuje niečo iné, čo sa s ňou deje na jar a čo nezanedbať

So psou srsťou je to vlastne podobné ako s vlasmi. Po zime je vysušená, mrazom sa môže polámať, v zime sa viac strapatí. Srsť tiež elektrizuje vplyvom oblečkov, do ktorých niektorí majitelia psov v chlade obliekajú – a oblečok Petra odporúča,hlavne u malých plemien, ako je jorkšír, maltezák, pudel alebo havaňák, psy sú dnes chúlostivejšie.

  • Po vykúpaní je potrebné srsť ošetriť kondicionérom, aby sa chlpy zatvorili. Chlp je po šampónovaní otvorený, vyzerá ako vetvička smreku. Keď sa nezatvorí, budú sa vetvičky do seba zapichovať a srsť sa zaplstí. Psíka je po kúpaní potrebné vysušiť a rozčesať.
  • Na jar srsť vyžaduje zvýšenú starostlivosť, niektorá sa mastí, iná je veľmi vysušená a potrebuje hydratovať alebo zlepšiť elasticitu. Po zime je dobré dať psíkom pomocou špeciálnych šampónov výživu. Petra odporúča šampóny s biotínom alebo s aloe vera.
  •  Je dobré mať doma pripravený šampón, kondicionér, rozčesávací sprej, kefy a hrebene.
  • U malých plemien zákazníci chodia so psíkmi na strihanie každé dva alebo tri mesiace. Ale sú aj takí, ktorí chodia každých päť týždňov.

Veľké psy sú často počas zimy na záhrade alebo vo vonkajších kotercoch, či už je to napríklad vlčiak, salašnícky pes alebo zlatý retriever. Preto:

  • Na jara začnú pĺznuť, v salóne je dobré psíka zbaviť podsady profifénom, je to lepšie, ako ho doma ťahať rôznymi kefami.
  • Jar (napríklad apríl) a jeseň (prelom októbra a novembra) sú obdobia, kedy sa naozaj odporúča zobrať psíka do salóna. Tam srsť pripravia na zimu.

Aké zostrihy vo vašom salóne vládnu?

Väčšinou zvolíme strih, o ktorý sa majiteľ zvládne v domácich podmienkach postarať a udržiavať ho. Striháme aj podľa ročného obdobia – jarný strih, v lete skracujeme, na jeseň sa vraciame k jarnému strihu a na zimu sa srsť necháva o niečo dlhšia, aby psík neprechladol. Strih vyberáme aj podľa toho, ako psík vyzerá, akú má kostru. Niekedy majiteľ príde s fotkou strihu, ktorý by chcel, a ja mu to vyhovorím, pretože už na prvý pohľad viem, že jeho psík v ňom nebude vyzerať dobre.

Keď si kúpim svojho prvého psíka, budem sa postupne všetko učiť. Aké chyby začínajúci chovatelia robia?

Často ľudia volajú, že si kúpili šteniatko a nevedia, ako sa oň majú starať. Nikto ich pri kúpe nepoučil.

Úplný základ je šampón, kondicionér, rozčesávací sprej, kefa, hrebeň. To by mal mať doma každý majiteľ psíka vo chvíli, kedy sa do kúpania púšťa sám.

Najskôr je potrebné použiť šampón, potom srsť opláchnuť, následne použiť kondicionér a zase ho opláchnuť. V ďalšom kroku psíka vysušte uterákom, s pomocou rozčesávacieho spreja srsť rozčešte a nakonec ho vyfénujte. Veľa majiteľov robí chybu, že síce psíka vysušia uterákom, ale už ho nerozčešú a nevyfénujú. Potom sa čudujú, že je srsť strapatá. Je to podobné, ako keď si umyjete vlasy. Tiež si ich vysušíte uterákom a rozčešete.

Kedy mám so šteňaťom zamieriť do salóna?

Odporúčam prísť už so štvor, päťmesačným šteňaťom. Napríklad ho len vykúpeme, ale zároveň si salón oňuchá, zvykne si na zvuk nožničiek a fénu. Potom je všetko jednoduchšie a pre psíka to nie je stres, keď príde na strihanie srsti a pazúrikov alebo na vytrhanie chĺpkov z uší. Pravidelnou starostlivosťou sa vyhnete tomu, že bude potrebné raz za rok ostrihať psíka úplne nakrátko, pretože to so zachlpenou srsťou inak nepôjde. Aj psíkovi sa uľaví, keď z neho spadne ťažoba chlpov a je voňavý. Pes to vníma a chápe, robí mu dobre, že sa páči. Keď si umyjete vlasy, budete sa cítiť ľahko, príjemne, ako nová. Psík to vníma rovnako.

Síce sa venujete širokej škále plemien, ale ktoré k vám chodia najčastejšie, aká je teraz móda?

Prevažujú jorkšíry, tých je veľa. Či už je to klasický jorkšír, alebo teraz módny biewer a tiež čokoládový jorkšír. Veľa chodia aj maltezáci, v móde je pudel, éra pudlov sa vracia, do módy idú aj bišóniky a boloňáky. Zase veľa chodia havanské psíky, čo je obľúbené plemeno do rodiny, pretože je stredného vzrastu a má dobrú povahu. Obľúbené sú aj hrubosrsté psy, ako je napríklad Jack Russell teriér. Ich srsť je ale tvrdá, zapichuje sa ľuďom doma do sedačiek a do kobercov, takže je potrebné psíka trimovať, aby sa zbavil odumretých chlupov. A v obľube sa drží aj border kólia.

A väčšie psíky?

Po covidovej dobe sa dosť rozmohol zlatý retriever, ale majitelia niekedy bývajú prekvapení, že pĺzne. Mieria preto do salóna, pretože keď majú retrievera v byte, je pĺznutie problém. Radšej navštívia salón možno aj štyrikrát za rok, aby nemali chlpy po celom byte.

Aké trendy sledujete v oblasti strihov?

Začínajú frčať kreatívne ázijské strihy, napríklad u jorkšíra, pudla alebo u bišona. A tiež farbenie srsti. Je to páčivé, len už potom nemáte doma klasického pudla, ale takého chlpatého zarasteného medvedíka a ešte niekedy na ružovo. Absolvovala som seminár ázijských strihov a bola som prekvapená, koľko strihov existuje, je to strašne široká škála. Niektorí zákazníci tieto módne strihy u svojich psov chcú. Nebránim sa tomu, len farbenie už mi ide trochu proti srsti.

Ako sa starať o pazúriky a depilácia chlpov v ušiach?

Keď psíka striháme, automaticky mu kontrolujeme pazúriky a ostriháme ich, ak je to potrebné, a depilujeme uši. To je v starostlivosti o psov klasika. Veľké psie plemená si často pazúry obrúsia vonku. Viac je potrebné strážiť pazúriky u malých psov, ktoré cez zimu na prechádzky toľko nechodia. A nezabúdajte ani na starostlivosť o celé labky. V zime alebo aj skoro na jar, keď sa vonku solí, je dôležité labky po každej prechádzke umyť, soľ totiž dráždi, svrbí, môžu sa objaviť aj prasklinky. Kúpte si balzam na labky alebo stačí obyčajná modrá indulona, ktorá je mastná a môžete s ňou labky pred prechádzkou premastiť. Labky je potrebné strážiť aj v lete, kedy je rozpálený asfalt. Koľkokrát sa stane, že si ich psík o asfalt popáli.

Je teda potrebné premýšľať o tom, v akom prostredí sa psíky pohybujú a starostlivosť tomu prispôsobiť?

Áno. A platí to aj pri srsti. Ak chodíte so psíkom len do nejakého mestského parku, môžete si dovoliť nechať mu ju dlhšiu, pretože po mestskej prechádzke nebude vyžadovať až takú veľkú údržbu. Keď ale so psom beháte každý deň v lese, vyberte kratší strih, pretože dostávať z dlhej srsti ihličie, nie je nič moc.

Spomínali ste základnú sadu psej kozmetiky. Ako ju správne vybrať, napríklad práve na jar?

Každé plemeno má inú srsť a potrebuje inú starostlivosť a inú kozmetiku. Hovorím zákazníkom, aby sa pozerali na to, koľko produkt stojí a aké je jeho zloženie. Sama používam a predávam veterinárnu kozmetiku na prírodnej báze, vyladenú presne na pH pokožky psov. Keď kozmetiku vyberiete zle, odrazí sa to na srsti aj na pokožke psa, bude sa škrabať, pretože ho bude pokožka svrbieť a štípať.

Radšej kúpte kozmetiku trochu drahšiu a kvalitnejšiu. Je to podobné ako s jedlom, ani od najlacnejších granúl nemôžete čakať nič dobré.

Výživa sa tiež na srsti prejaví, však?

Jasné. Keď chcete mať naozaj kvalitnú srsť u výstavného psa, pridajte mu do jedla biotín a rôzne oleje, aby sa chlp vyživil zvnútra. Keď psíkovi kúpite kvalitné granule, ktoré mu sadnú na mieru, sú v nich aj rôzne výživové doplnky, ktoré prispievajú k zdravému rastu chlpov. Potom máte cestu k starostlivosti o srsť uľahčenú. Podľa srsti poznám, keď príde do salóna psík, ktorý žije na lacných granuliach. Niekedy sa stane, že podľa srsti a stavu pokožky posielam psov aj na veterinu, keď sa mi niečo nezdá a zmena stravy nepomohla. Potom sa ukáže, či ide o genetickú záležitosť, chýbajú mu nejaké vitamíny a minerály, alebo je tam iný zdravotný problém.

Psích salónov je veľa, ako môžem spoznať, v ktorom z nich môj pes dostane kvalitnú starostlivosť?

Sledovala by som pár vecí, ktoré sama robím. Pri strihaní posielam majiteľa preč. Potrebujem, aby sa psík sústredil na mňa, bez majiteľa je pre mňa komunikácia s ním lepšia. Už pri príchode sa snažím so psíkom zoznámiť. Majiteľ ho pustí na zem, nech si v salóne všetko oňuchá, a medzitým sa dohodneme na strihu. Všímala by som si to, či to v salóne pôsobí pekne, či je strihač príjemný a nie je na psíka hrubý, ako so mnou komunikuje. Pýtala by som sa na to, akú kozmetiku salón používa a čo všetko sa so psom bude diať. Radšej by som išla do salóna, ktorý mi niekto odporučí, zaujímala by som sa o referencie a recenzie. Ku mne vlastne prichádzajú zákazníci už len na odporúčanie.

Keď vás tak počúvam, nedá mi to: Čo je pre vás pri práci najväčšia odmena?

Práca je zároveň mojím koníčkom, teda teraz už je to skôr kôň. Bez ústretovosti, podpory a pomoci svojej rodiny, manžela, dcér a mamičky, by som ju robiť nemohla. Najväčšou odmenou je, keď sa zákazník vráti, je spokojný, poďakuje. Odmenou je, keď pripravujem psíka na výstavu a on sa umiestni. Alebo keď mi zákazníci prajú do nového roka zdravie, nech pri práci dlho vydržím, pretože k nám chcú so svojimi miláčikmi chodiť. Koľkokrát som z práce unavená, je fyzicky náročná. Ale potom ráno vstanem, pohladkám nového psieho zákazníka a som zase pri sile. Canisterapia funguje!

Urobte svojim domácim maznáčikom radosť

Urobte svojim domácim maznáčikom radosť

Zaobstarajte svojmu psíkovi zábavné hračky i výbavu na dlhé prechádzky.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články