Práve čítate

Bojíte sa vonku za tmy? Lektor sebaobrany radí, ako striasť agresora a nebyť ľahkým cieľom

19008  
Zdieľať: 

Bojíte sa vonku za tmy? Lektor sebaobrany radí, ako striasť agresora a nebyť ľahkým cieľom

Čo robiť, keď sa na mňa v noci nalepí nejaký chlap, alebo ma začne obťažovať úchyl? Pomáha predstierať telefonát alebo použiť kľúče ako zbraň?

7. 7. 2022 4 min. čítania Pavel Houdek
Bojíte sa vonku za tmy? Lektor sebaobrany radí, ako striasť agresora a nebyť ľahkým cieľom

Za svoj život som sa rozprával s radom obetí násilných trestných činov. Každá si všimla, že niečo nie je v poriadku – to je ten „divný pocit“. Nie je na ňom nič mystické – takzvaný šiesty zmysel je dobre známa funkcia mozgu, ktorá neustále zaznamenáva odchýlky od normálu a varuje nás pred nimi. Od prírody sme vybavení dobrým čítaním emócií a zámerov iných ľudí. V dávnych časoch, keď žil človek v tlupách, to bola nutnosť. Kto nechápal emócie a zámery vodcu tlupy, bol vytlačený a sám v divokej prírode neprežil. Čítanie zámerov iných ľudí nám zostalo dodnes. Preto cítime, že ten, kto sa nám chystá ublížiť, je „čudný“.

Slušné správanie nabok, môžete sa zachrániť

Agresor zámer väčšinou skrýva. Potrebuje sa k vám dostať, rozprávať sa s vami a vmanipulovať vás do situácie, ktorá mu vyhovuje – napríklad ocitnúť sa s vami sám vo výťahu alebo na chodbe domu.

jak na sebeobranu

Zámer a nervozitu ale nedokáže skrývať dokonale. Preto je intuícia najdôležitejší nástroj sebaobrany. Keby som vám mal dať jednu univerzálnu radu, bolo by to práve počúvať intuíciu. Málokto to ale urobí. Dnes vás v tom možno brzdí rozsiahla sociálna vrstva a takzvaná „dobrá výchova“. Keď stojíte pred výťahom s mužom, ktorý sa vám nezdá, napadnú vám otázky, čo si o vás bude myslieť, keď s ním nenastúpite, alebo čo na to povedia ľudia okolo. Pritom sa nechystáte urobiť nič neslušné.

Odmietnuť s niekým nastúpiť do výťahu je úplne v poriadku. Nemusíte to neslušne komentovať, dokonca nemusíte nikomu nič vysvetľovať. Nikde nie je napísané, že to musíte urobiť. Jednoducho to neurobíte. Majte na pamäti, že vaša intuícia má pravdepodobne pravdu a tým, že ju počúvnete, si môžete ušetriť veľké problémy.

Hlas je najdôležitejšou zbraňou

Strach z reakcií okolia nám často bráni reagovať aj v situáciách, ktoré sú očividné. Nebojte sa v tej chvíli použiť svoj razantný hlas.

Stretávam sa s tým, že keď ženu napríklad v plnej električke niekto chytí za zadok, začne sa hanbiť a snaží sa v tichosti odísť. Napadne jej, že ak sa hlasno ohradí, bude to trapas. Pritom to je absurdné – to on robí niečo nesprávne. To on by mal mať trapas.

Hlas je vaša najdôležitejšia zbraň, používajte ho! Keď sa deje niečo, čo sa diať nemá, napríklad sa na vás niekto lepí, ozvite sa. Pripravte si univerzálnu núdzovú vetu, napríklad „nerobte to“, „choďte preč“ alebo obyčajné „nie“. Ako hovoríme v Modernej sebaobrane, „nie“ je celá veta.

Skúste si to nacvičiť – znie to absurdne, ale aj moderátori si svoj prejav trénujú. Urobte to tiež. Cvičte si NIE pred zrkadlom tak dlho, kým mu sama neuveríte, potom ste pripravená použiť ho aj v realite. Začnite v malom. Ohraďte sa v reštaurácii kvôli presolenému jedlu, alebo keď vám predavač vydá natrhnutú desaťeurovku. A pomaly sa naučte nie používať aj vo vážnejších situáciách – je jedno, či to je dotieravý kolega, strýko a jeho nevhodné vtipy, alebo niekto, kto vás obťažuje na ulici.

Odraďte násilníka hneď na začiatku

Väčšina násilia nezačína z ničoho nič. Vo väčšine prípadov (viac ako 90 %) si vás páchateľ chce najskôr otestovať.

Bude vás sledovať pohľadom, dotkne sa vás, bude vám šepkať vulgárnosti. A potom čaká, ako zareagujete. Keď sčervenáte, sklopíte zrak a robíte, že tam nie ste, je to pre neho zelená k ďalšiemu útoku: vie, že keď si necháte robiť toto, nebudete protestovať proti ničomu.

A naopak: keď sa pri tomto teste jasným a pevným hlasom ohradíte, máte vysokú šancu, že k žiadnemu útoku nepríde. Agresor uvidí, že ste pripravená a ochotná sa brániť a ak si jasne vymedzíte hranice aj pri maličkosti, tým dupľom to nebude inak, ani keby pokračoval. Radšej sa stiahne a útok si rozmyslí.

Ako sa (ne)správať, keď sa v noci vraciate domov?

To, že sa ženy vonku po zotmení boja, je fakt. A je to aj preto, že drvivá väčšina z nich nejakú formu obťažovania už zažila. Aké základy môžu pomôcť cítiť sa bezpečnejšie a čo nerobiť?

Najdôležitejšie je dávať pozor na svoje okolie. Keď zmysly nevidia nebezpečenstvo, nemôže vás pred ním intuícia varovať. Tri veci, ktoré vaše zmysly najviac blokujú, sú telefón (zízanie do displeja), telefonovanie a slúchadlá. Odporúčam ich nepoužívať.

Netelefonujte ani nepredstierajte hovor

Veľa žien sa cíti bezpečnejšie, keď po ceste predstiera, že telefonujú s priateľom. To určite neodporúčam. Násilník potrebuje obeť, ktorá nedáva pozor a nevšimne si, že sa blíži. Práve telefonujúci človek je pre neho ideálny – nestráži si okolie, je zaujatý hovorom a pravdepodobne si ho všimne až v poslednej chvíli. Násilník dobre vie, že aj keď na druhom konci niekto je, nič to neznamená. Ako dlho si myslíte, že trvá taký útok? Ako dlho trvá vás niekam odtiahnuť? Sú to sekundy, maximálne malé desiatky sekúnd. Za ten čas si človek na druhej strane linky, ktorý útok cez telefón počuje, ani neuvedomí, čo sa deje. Inými slovami, telefonát skôr skutočného násilníka pritiahne, ako odradí.

Kľúče nie sú zbraň, radšej sprej

Kľúče sú dobrá vec: na otváranie dverí. Určite nie ako zbraň. Keď si ich prepletiete medzi prstami, tak aj keby ste ich použili, skôr ako agresora poraníte seba. Na obranu odporúčam nosiť pri sebe korenistý sprej – určite sa aspoň základy ovládania naučte vopred!

Pes ako ochranár môže fungovať

Pes naopak funguje veľmi dobre a násilníkov skutočne odrádza. Aj malý pes začne štekať a to je pre agresora zbytočný problém navyše.

Funkčná rada, keď ide naozaj do tuhého


Keď už po vás niekto ide, nájdite blízko domov zaparkované auto a obehnite ho. Vytvoríte tak prekážku medzi vami a agresorom. Do strechy auta začnite hlasno búšiť dlaňami (nie tak, aby sa poškodilo). Už len to niekedy násilníka vyplaší, navyše pravdepodobne vykukne z okna niekto, aby vás ako vandala okríkol a vy tým získate možného záchrancu.

Pavel Houdek – certifikovaný inštruktor sebaobrany, venuje sa jej viac ako dvadsať rokov. Od roku 2008 je hlavným inštruktorom školy Moderní sebeobrana, ktorá sa podľa vlastnej originálnej metodiky sústreďuje hlavne na prevenciu napadnutia a konfliktnú komunikáciu, ale aj na samotnú fyzickú obranu.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články