Práve čítate

Ovocie aj huby môžete sušiť vo veľkom aj bez sušičky

27821  
Zdieľať: 

Ovocie aj huby môžete sušiť vo veľkom aj bez sušičky

Sušenie je skvelá forma uchovávania potravín. Okrem toho, že prevoňajú celý byt pri sušení, tak skvelo voňajú aj neskôr, keď s nimi varím alebo ich vytiahnem na stôl.

12. 8. 2019 2 min. čítania Martina Chomátová
Ovocie aj huby môžete sušiť vo veľkom aj bez sušičky

Huby aj jablká suším doma iba krátko, pretože kedysi som ich kupovala len na priamu konzumáciu, ale teraz, keď bývame na vidieku, je týchto surovín v sezóne veľa a okrem mrazenia prichádza na rad práve aj ich sušenie.

Vzhľadom k veľkosti mojej kuchyne nevlastním sušičku ovocia. Tá síce svoju funkciu plní dobre, ale s klasickou elektrickou rúrou si úplne vystačím a navyše je čas sušenia porovnateľný.

Sušiť sa dá aj úplne tradične bez rúry, kedy jablká navlečiem na šnúrku a zavesím na dobre vetrané miesto, kam nesvieti slniečko. Huby stačí rozložiť na utierku alebo papier a položiť na kúrenie a občas ich obrátiť, aby sa sušili rýchlejšie.

Na sušenie bez sušičky potrebujete:

  • samozrejme suroviny :-) v tomto prípade jablká/huby
  • citrón, pokiaľ sušíte jabĺčka
  • mriežku/rošt alebo papier na pečenie
  • nôž, dosku

Ako sušiť jablká

  1. Jablká krájam na cca 3mm plátky a opláchnem ich vo vode zmiešanej s polovicou vytlačeného citróna a potom ich zľahka usuším utierkou. Zamedzím tak hnednutiu jabĺk.
  2. Rovnomerne ich rozložím na mriežku či papier na pečenie. Mriežka má výhodu, že jablká na ničom neležia, nie je teda potrebné ich v priebehu sušenia otáčať. Pokiaľ použijete papier na pečenie, je potrebné ich zhruba v polovici procesu otočiť.
  3. Dám ich do rúry vyhriatej na 80 °C a zapnem režim horúceho vzduchu. Pokiaľ ho nemáte, nevadí. Dajte rúru na 50 °C a ľahko pootvorte dvierka rúry.

Takto jablká suším 3–5 hodín, podľa toho, ako veľmi ich chcem vysušené. Ja mám radšej sušené jablká mäkké, takže sú cca po 3 hodinách akurát.

Usušené jablká skladujem ideálne v látkovom sáčku na vetranom mieste, ale vydržia aj v zatvorenom pohári na tmavom mieste. U nás doma ale nikdy veľmi dlho nevydržia, pretože ich stále chodíme ochutnávať. :-)

Ako sušiť huby

Bohužiaľ, v čase písania článku boli huby v lese mimoriadnym prírodným úkazom (aj preto berte šampiňón na fotke ako ilustračný). Každopádne, pokiaľ nejaké predsa len nájdete, ich sušenie je o niečo málo jednoduchšie ako u jabĺk.

  1. Huby najskôr očistite.
  2. Následne ich nakrájajte na približne rovnaké plátky ako jablká, teda zhruba 3 mm.
  3. Rozmiestnite ich na mriežku a dajte sušiť do rúry na rovnaké nastavenie ako pri jabĺčkach.

Sušenie trvá 5-8 hodín podľa toho, aké tenké plátky nakrájate. Oproti jablkám je potrebné huby vysušiť naozaj dôkladne, aby vydržali a nekazili sa. Pravidlo s otáčaním je rovnaké. Ak budete sušiť na mriežke, nemusíte ich otáčať. Pokiaľ ale sušíte na plechu s papierom na pečenie, je potrebné sa na ne občas pozrieť a otočiť ich, aby sa sušili rovnomerne.

Mne sa osvedčilo dať usušené huby do látkového sáčka a na vetrané miesto. Samozrejme vám ale vydržia aj v zatvorenom pohári a uložené na nejakom tmavom mieste.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články