Práve čítate

Ušite bábätku ušaté hniezdočko, uľahčí vám uspávanie

12340  
Zdieľať: 

Ušite bábätku ušaté hniezdočko, uľahčí vám uspávanie

Hniezdočko pre bábätko je hitom a je na to dobrý dôvod. Ja sama som ho nášmu malému ušila ešte predtým, ako sa narodil a bola to azda tá najlepšia vec, ktorú mal.

16. 8. 2019 3 min. čítania Martina Chomátová
Ušite bábätku ušaté hniezdočko, uľahčí vám uspávanie

Malý spal v hniezdočku veľmi spokojný, kľudný, cítil sa tam v bezpečí. Vydržalo mu asi do jeho pol roka, kedy z neho vyrástol.

Najlepšie na hniezdočku bolo, že v ňom mohol ležať kdekoľvek v byte. Keď zaspal, mohla som ho (vďaka prišitým ušiam) jednoducho preniesť aj s hniezdočkom hneď do postieľky. Možno vám práve takéto ušaté hniezdočko uľahčí uspávanie, pokiaľ bábätko zaspí zásadne pri dojčení, ale keď ho potom preložíte do postieľky, vždy ho to prebudí. Keď zostane v hniezdočku, nemusí si to ani všimnúť, aj keď samozrejme to môže byť rôzne pri každom dieťatku.

Hniezdočko nie je vôbec ťažké ušiť a hodí sa aj ako milý darček pre kamarátku v očakávaní. Z rovnakej látky môžete vyrobiť aj ďalšie kúsky do výbavičky (mantinely, perinky alebo napríklad maznáčikov) a zladiť ho do celkového štýlu pripravovanej izbičky.

Rôzne bábätká ho využijú rôzne dlhý čas, jednak rastú rôzne rýchlo („model“, ktorý vyskúšal hniezdočko v tomto článku, má necelé štyri mesiace) a každé dieťa je tiež iná osobnosť. Niekomu sa spanie v tesnejšom priestore páči dlhšie, niekomu kratší čas. Na začiatku ale urobí radosť takmer každému dieťatku.

Čo budete potrebovať:

  • dve látky, (môžu byť rovnaké, mne sa viac páčia rozdielne, hniezdočko je potom zospodu iné ako zhora)
  • duté vlákno metráž 200 g v dĺžke 80 cm na vypodloženie
  • duté vlákno guľôčky 500 g na vyplnenie okrajov
  • pletená šnúra alebo stuha dlhá 3m na uťahovanie hniezdočka, pokiaľ je bábätko malé
  • 8 papierov formátu A4 na nakreslenie strihu
  • špendlíky, nožnice, meter, niť, šijací stroj a žehlička

Koľko stojí hniezdočko?


Koľko vás materiál vyjde, to záleží hlavne na výbere látok. Mňa vyšiel spolu so všetkým zhruba na 25 eur. Meter látky zoženiete zhruba od 4 eur, ale kľudne môže stáť aj viac ako 12 eur.

Strih si nakreslite na papiere

Najskôr si pripravíme strih. Zlepíme k sebe lepiacou páskou v dvoch radoch 4 a 4 papiere A4 a nakreslíme strih podľa rozmerov. Určite si nerobte starosti s nejakou geometrickou presnosťou napríklad pri hornom oblúku, zoberte to jednoducho od ruky.

Podľa nákresu vystrihnite látku

Ďalším krokom je príprava látky. Jednu z vybraných látok si prehneme lícom k sebe, priložíme strih, ktorý si prišpendlíme a obkreslíme na látku. Potom vystrihneme, ale pozor, počítame ešte so záševkami, takže strihajte cca 0,5 cm od nakresleného vzoru. Druhú látku si pripravíme na stôl lícom navrch, nijako ju neprekladáme. Už vystrihnutú látku si položíme lícom na líc na druhú, prišpendlíme a vystrihneme.

Druhú látku obstrihnite podľa prvej

Pridajte uši

Teraz si pripravíme tie kúzelné uši, vďaka ktorým hniezdo aj s bábätkom pohodlne prenesieme. Robím ich naschvál dlhé, ale konečnú dĺžku si môžete prispôsobiť, ako vám vyhovuje. Keď budete hniezdočko používať, v postieľke uši zastrčte dospodu.

Dlhé (metrové) uši znamenajú, že pre bežnú manipuláciu si ich budete musieť v ruke skrátiť, ale zase môžete s hniezdočkom napríklad húpať. A pozor pri praní – hniezdočko perte samostatne, aby sa vám do uší nič nezamotalo.

Z na šírku preloženej látky (lícom k sebe) si odstrihneme dva pruhy so šírkou 10 cm. Máme teda dva pruhy látky dlhé 1 meter a široké 20 cm, ktoré sú preložené na polovicu tou užšou stranou. Tie po obvode zašijeme, obrátime lícom nahor a zažehlíme. Nie je potrebné to nijako zložito začisťovať, obidva konce sa zašijú do hrany hniezda. Výsledné uši si vložíme medzi dve pripravené zošpendlené látky (na mojom hniezdočku teda medzi bodkovanú a vlnkovú) zhruba do každej tretiny jeden z koncov a na druhej strane zopakujeme rovnako.

Ušite základňu

Teraz začneme poriadne šiť! Pripravené zošpendlené látky s vloženými ušami obšijeme po obvode, neprešité necháme iba spodné časti dolných koncov. Celú konštrukciu potom obrátime lícom nahor a zažehlíme. Teraz sa vrátime k tým dolným koncom hniezda, ktoré si založíme smerom dovnútra, zašpendlíme a na stroji začistíme. Otvory dole zatiaľ zostávajú voľné, neskôr nimi hniezdočko vypcháme. (Možno sa vám to nezdá, ale sú dosť veľké, aby to šlo.)

Ako ďalší krok si urobíme tunel po obvode na šnúrku či stuhu, ktorú sme vybrali a ktorá nám potom celé hniezdočko bude držať uzavreté. Vonkajší obvod hniezda prešijeme od kraja vo vzdialenosti na šírku vybranej šnúrky. Tú si potom navlečieme na zatvárací špendlík a pekne postupne pretiahneme cez celý tunel. Ide to ľahko, ale chce to trpezlivosť, posúvať sa budete kúsok po kúsku až do úspešného konca.

 

Pridajte stred

Ďalšie v poradí je vypodloženie stredu hniezda. Z pripraveného strihu na papieri vystrihneme vnútornú časť, ktorá znázorňuje prostriedok hniezda, kde potom leží bábätko. Priložíme na duté vlákno, ktoré máme preložené na polovicu a tvar vystrihneme. Vložíme ho dovnútra hniezda cez spodné konce, ktorý zatiaľ nie sú zašité. Zarovnáme do stredu, zašpendlíme a celý jeho obvod prešijeme na šijacom stroji.

Nakoniec hniezdočko vyplňte

Predposledným krokom je naplnenie vonkajšieho obvodu hniezda. Pekne postupne ho naplníme guľôčkovým dutým vláknom podľa toho, ako veľmi chceme mať okraj hniezda pevný. Vkladáme ho postupne, po menších častiach, bude sa ľahšie rovnať a čechrať. Na úplný koniec si zašpendlíme a zašijeme spodné konce hniezda, aby nám duté vlákno neutekalo von.

A je to! Teraz sa už len pohrajte s nariasením vonkajšieho obvodu a uviazaním, prečnievajúce konce šnúrky odstrihnite.

Rybičková výbavička pre deti práve teraz na Tchibo.sk


Od podbradníka po ponožky, od hračiek po vybavenie izbičky… Od utorka 6. augusta 2019 nájdete na Tchibo.sk tie najroztomilejšie kúsky pre najmenších. Ponuka platí do 16. septembra alebo do vypredania zásob.

 

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články