Práve čítate

Vyrábam si sliz! Je to zábava, ktorá mi pomáha aj v škole

9047  
Zdieľať: 

Vyrábam si sliz! Je to zábava, ktorá mi pomáha aj v škole

Mama s tatom to síce veľmi nechápu, ale vyrábať sliz ma vážne baví. Navyše si myslím, že sú naši radi, že robím niečo kreatívne. A mimochodom, v niečom je to fajn aj do školy. :-)

13. 3. 2020 2 min. čítania Rosálie Kakosová
Vyrábam si sliz! Je to zábava, ktorá mi pomáha aj v škole

Vďaka slizu ma začala viac baviť chémia, pretože ma zaujíma, ako to všetko funguje a tiež, či by som nevymyslela nejaké iné prísady, ktoré by sliz urobili ešte lepší. Návody často hľadám na YouTube a vďaka tomu si aj dobre precvičím angličtinu.

Ako si doma vyrábam sliz?

Kedysi som slizy vyrábala z lepidla „Herkules“ a jedlej sódy. Táto kombinácia funguje a môžete ju vyskúšať, ale odporučila by som vám skôr môj vylepšený recept, vďaka ktorému sliz vydrží dlhšie a tiež je oveľa viac „slizovatejší“.

Existuje veľa rôznych druhov slizu. Napríklad trblietkavé, neónové, dúhové, rôzne farebné, s guľôčkami (praskacie), voňavé, nadýchané… ale dnes si ukážeme, ako si urobiť obyčajný farebný základ a trblietkavý sliz s guľôčkami (praskací).

Čo na to hovorí tato?


„Ten, kto vymyslel trblietkavý variant slizu bol blázon. Pretože čím viac trblietok, tým väčší neporiadok. Keď už sliz, tak ako rodič jednoznačne hlasujem za obyčajný variant!“

O názor sme poprosili redaktora Martina, ktorý má doma dievčatko v podobnom veku, ako je Rosálka, takže je i u nich výroba slizu na dennom poriadku.

Čo používam na výrobu slizu?

  • Slizové lepidlo
  • Slizový aktivátor
  • Najdôležitejšiu a najzábavnejšiu časť – trblietky, farby, farebné guľôčky a vône
  • Krabičku, v ktorej môžem hotový sliz skladovať (v tej tiež aj miešam)
Kde nakupujem prísady?

V minulosti som musela zháňať jednotlivé prísady v rôznych obchodoch a na internete, ale dnes všetko zoženiete v bežnom papiernictve.

Ako sa sliz vyrába?

  1. Najskôr si zoberiete slizové lepidlo a nalejete ho do krabičky. Výsledného slizu bude asi dvojnásobok toho, koľko lepidla použijete.
  1. Potom pridáte všetky ozdoby. Množstvo záleží na tom, koľko ich sami chcete v slize mať.
  1. Všetko zamiešajte a pridajte aktivátor. Ten pridávajte postupne po jednej polievkovej lyžici a pritom sliz premiešavajte.
  1. Keď sa prestane sliz lepiť na steny alebo na lyžicu, je to znamenie, že viac aktivátora už netreba.
  1. Vyberte sliz z misky a stláčajte ho rukami, pokiaľ sa na ne sliz neprestane lepiť.

So slizom si užijete veľa zábavy. Môžete ho rôzne stláčať, naťahovať alebo z neho robiť bubliny. Často ho vyrábam spoločne s kamarátkami a vydržíme pri tom aj celé popoludnie.

Čo na to hovorí tato?


„Súhlasím! So slizom si iste užijete veľa zábavy a môžete s ním stráviť kľudne aj celé popoludnie. Predovšetkým tým, že budete všetko upratovať. :-)“

Martin

Výsledok závisí od toho, čím sliz „dozdobíte“

Postup je úplne rovnaký: slizové lepidlo (objem výsledného slizu = množstvo lepidla × 2), slizový aktivátor a ozdoby. Tentokrát som nepoužila lepidlo farebné, ale priehľadné. Farbu môžete dodať temperkami.

Začnite klasicky lepidlom.
Pridajte farbu, prípadne iné ozdoby (ja som pridala trblietky), a poriadne premiešajte.
Potom opäť  po jednej lyžici pridávajte aktivátor, pokiaľ sa sliz neprestane lepiť na steny krabičky.
A výsledok opäť dobre postláčajte.
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články