Práve čítate

Veľký sprievodca zimnou dovolenkou: kam, ako, za koľko a v čom?

1397  
Zdieľať: 

Veľký sprievodca zimnou dovolenkou: kam, ako, za koľko a v čom?

Ešte asi chvíľu potrvá, kým napadne sneh. Ja som si ale nezalyžovala celé dva dlhé roky, takže už sa na bielu podušku trasiem ako drobci na Vianoce. Aj keď nakoniec pôjdem možno až v druhej polovici zimy, s plánovaním som začala už teraz. A vy by ste mali tiež. Prečo?

31. 10. 2018 7 min. čítania Zuzka Košutová
Veľký sprievodca zimnou dovolenkou: kam, ako, za koľko a v čom?

Nikdy som si nevedela veci vopred dostatočne nalinkovať, a to sa v prípade dovoleniek bohužiaľ často ukázalo ako kameň úrazu. Tento rok som sa preto rozhodla, že to zoberiem za opačný koniec: všetko si do detailu naplánujem s predstihom. Jednak je skraja sezóny väčší výber, po druhé sa dajú vychytať first minute ceny a po tretie sa už potom môžem namiesto stresovania iba tešiť na zážitky!

Keď neviem, kam to má byť, nechám rozhodnúť cenu

Vysoké Tatry, Alpy, Krkonoše … Skvelých kopcov je v Európe ako lyžiarov v Jasnej. Ako sa má človek v tom nekonečnom množstve vyznať? Na hory si idem hlavne pragmaticky zalyžovať, ale niekto iný by možno uprednostnil leňošenie v zapadnutom kútiku sveta s romantickým výhľadom na zasnežené kopčeky.

Povaha miesta, kam mierite, sa dá celkom ľahko zistiť podľa fotografií a nezávislých recenzií na webe. Najskôr je ale dobré určiť si cenové rozpätie, v ktorom sa človek môže pohybovať.

Ja to robím tak, že si najskôr vyfiltrujem miesta, ktoré si môžem dovoliť, a až potom s týmto výberom začnem zisťovať, či sú tie miesta v malých mestečkách alebo uprostred ohromných lyžiarskych stredísk.

Ako je to s cenami

Dovolenka v horách môže vyjsť na pár stoviek, ale tiež stáť pekný balík. Dnes už  však neplatí, že lyžovačka na Slovensku bude lacnejšia ako v susednom Rakúsku alebo ďalej v Taliansku. Ale určite je bližšie a budete si rozumieť vy aj vaše deti s personálom alebo lyžiarskymi inštruktormi. Len budete musieť prijať riziko, že snehové podmienky bývajú dosť neisté, takže sa oplatí počkať si na poslednú chvíľu.

Na omrknutie priemerných cien jednotlivých lyžiarskych areálov mi dosť pomáha systém vyhľadávania veľkých cestoviek (napríklad Invia), pri ktorých sa dá zadarmo zistiť približná úroveň cien v jednotlivých strediskách vo vybranom termíne, či už chce človek cestovať s pomocou kancelárie alebo na vlastnú päsť.

Vhodný termín? Bez turistov!

Niektoré miesta môžu vyzerať lákavo, ale v určitých obdobiach sa zmenia na preľudnenú nočnú moru. Aj to už sa mi, bohužiaľ, podarilo zažiť na vlastnej koži. Keď už si teda vyberiem zájazd a mám na výber z niekoľkých termínov, pre istotu ešte mrknem na internet, či tam náhodou nemieria tisíce talianskych detí na prázdninách. Aktuálny prehľad nájdete napríklad tu.

Cestovka, alebo na vlastnú päsť?

Cestovka máva lepšie ceny ubytovania aj zľavy na skipassy. Komornejšie ubytovanie a menej prefláknuté miesta navštívite skôr na vlastnú päsť.

Zájazdy cestovných kancelárií majú jednu nespornú výhodu: je to s nimi prosto v mnohom jednoduchšie. Stačí si vybrať miesto a termín, o všetko ostatné je postarané.

Často ponúkajú tie najlepšie ceny na trhu, a to vďaka zmluvám s hotelmi a penziónmi, čo radi zľavia aj niekoľko percent vplyvom zaručeného množstva zákazníkov, ktorí vďaka cestovkám do týchto miest prichádzajú. Lyžiari majú tiež z rovnakého dôvodu s cestovkou značné zľavy na skipasy, takže je úplne bežné, že za celý týždeň s ubytovaním aj skipasom utratíte v zahraničí napríklad 250 eur na osobu (čo môže byť, keď prižmúrime oko, takmer aj pôvodná cena skipasu v tejto oblasti).

Cestovné kancelárie ale ponúkajú len zazmluvnené hotely a penzióny, ktoré sú skôr turistickejšieho charakteru. Ak vás láka autentické susedstvo alebo komornejšie ubytovanie, väčšia šanca je, že ich nájdete sami cez Booking.com alebo Airbnb (kde sú navyše občas akčné ceny, keď budete mať šťastie). Samotné turistické centrály potom ponúkajú skipasy zo zľavami v určitých termínoch aj pre návštevníkov, ktorí sa vydajú na vlastnú päsť. Podstatne ušetriť sa teda dá aj bez cestovky, ale je nutné stráviť pár hodín na internete, kým sa ku svojej vysnívanej dovolenke preklikáte. Na druhej strane potom nemusíte robiť kompromisy a máte dovolenku na mieru a za cenu podobnú tej od cestovnej kancelárie.

Ja osobne volím cestu pohodlia. Pretože sa do ubytovania väčšinou prídem len vyspať a väčšinu času strávim na zjazdovke, oželiem, že nemám vlastný krb s praskajúcim drevom alebo výhľad na východ. Blúdiť internetom kvôli cenám zjazdoviek sa mi tiež nechce. Z predchádzajúcich skúseností viem, že aj „prefabrikovaná“ dovolenka s cestovkou – tým skôr, keď ide čisto o lyžovačku – môže byť celkom fajn, stačí ísť s tou správnou partiou ľudí.

Pozor na platby navyše


Na čo si dávam pozor, hlavne keď niekedy vyrážam bez cestovky, sú skryté príplatky. Tie totiž dokážu v konečnej fáze veľmi zamávať s celkovou cenou zájazdu. Môže ísť napríklad o záverečné upratovanie, ktoré nie je zahrnuté v konečnej cene a môže predstavovať aj niekoľko desiatok eur.

 

Časté pojmy v ponukách zimných dovoleniek a ako sa v nich vyznať

Pri hľadaní zájazdov som už párkrát narazila na niekoľko cudzích slovíčok. Mrknite, čo znamenajú!

  • BILO je jedna spálňa a obývačka s kuchynským kútom a vlastným sociálnym zariadením.
  • TRILO sú dve spálne s kuchynským s kuchynským kútom a vlastným sociálnym zariadením.
  • QUADRILO sú tri spálne s kuchynským kútom a vlastným sociálnym zariadením.
  • CHALET (nájdete vo Francúzsku) je ubytovanie v štýle horskej chaty, ktorá je skôr jednoduchšie vybavená a menších rozmerov. Niektoré ale môžu byť rozmernejšie, záleží na konkrétnej ponuke. Dom si často môžete prenajať napríklad s partiou kamarátov alebo po jednotlivých apartmánoch.
  • TYP A – 1 je spálňa/obývačka s vlastným sociálnym zariadením, plne vybavenou kuchyňou, väčšinou aj balkónom a terasou.
  • TYP B – 1 je spálňa + obývačka, s vlastným sociálnym zariadením, plne vybavenou kuchyňou, satelitnou TV a niekedy aj balkónom a terasou.
  • TYP C – 2 je spálňa + obývačka, s vlastným sociálnym zariadením, plne vybavenou kuchyňou, satelitnou TV a väčšinou (nie ale vždy) aj balkónom a terasou.

Pozor na hviezdičky! Nie v každej krajine podliehajú tým istým pravidlám, v Rakúsku sa navyše často niektoré typy ubytovania hviezdičkami vôbec neoznačujú. Preto si radšej čítam nezávislé recenzie na internete od hostí, ktorí tu priamo boli.

Hŕstka drobností, ktoré by vám mohli ušetriť zbytočné starosti

Za svoju krátku lyžiarsku históriu už sa mi podarilo párkrát si nevšimnúť zdanlivé maličkosti, čo viedlo k dosť bolestivým skúsenostiam. Na čo teda nezabudnúť, aby sa z dovolenky nestala nočná mora?

Skontrolujte prejazdnosť. Pokiaľ vyrážam vlastným autom do Álp, je možné, že na svojej trase narazím na uzatvorenú cestu. Niektoré sú v zime neprejazdné každoročne, iné podliehajú aktuálnym vrtochom počasia. Preto si cestu dôkladne naštudujem a každý horský priesmyk radšej vopred skontrolujem online, aby som sa neocitla pred červenou závorou a nemusela sa vracať stovky kilometrov späť.

Zabaľte si reťaze. A nielen to, pred cestou si skúste aspoň teoreticky naštudovať, ako si s nimi poradiť v akcii. Aj na slovenských horách sa môže počasie v momente obrátiť a premeniť cestu v klzisko. A zo svojej nepeknej skúsenosti viem, že to je potom o nervy aj o život.

Poistite sa. Lyžovanie aj snowboarding patria medzi extrémne športy, preto vám obyčajné cestovné poistenie stačiť nebude. Riziko úrazu je navyše podľa štatistík ERV Evropské pojišťovny pri zimných radovánkach ďaleko vyššie ako v lete, a európsky preukaz zdravotného poistenia na náklady za ošetrenie zďaleka nestačí. Navyše nejde len o vaše zranenie, môžete ľahko nabehnúť do niekoho iného. Lepšie byť pripravený, ako potom riešiť astronomické účty. Ja teda bez pripoistenia na dovolenke nesadnem ani na sánky! :-)

Dobrá výbava predovšetkým!

Dôležitá nie je značka ani cena, ale hlavne zostať v teple a ísť hladko. O to prvé sa skvelo postará kvalitná termobielizeň, ktorú napríklad ja ocením aj ako praktický darček pod stromček.

Jazdu ako blesk by zase mal priniesť včasný servis lyží, kde vám pekne obrúsia hrany a pripravia lyže na nezabudnuteľnú jazdu.

Kompletnú zimnú výbavu nielen na hory práve teraz máme v e-shope Tchibo.

 

Ako vybrať kvalitnú termobielizeň?

Vrstva prvá: funkčná spodná bielizeň

Funkčná spodná vrstva (ponožky, spodná bielizeň a spodná vrstva trička), má za cieľ odvádzať pot z pokožky smerom do ostatných vrstiev a udržovať tak pokožku v suchu. Funkčná vrstva zároveň udržuje telo v teple.

Vrstva druhá: termoizolácia 

Termoizolačná vrstva vás uchráni pred zimou. Jej úlohou je vytvoriť okolo tela malú vzduchovú vrstvu, ktorá neprepustí studený vzduch k telu a naopak zachová teplo, ktoré si sami vytvoríte. Zároveň pomáha odvádzať pot vo forme vodnej pary do vrchných vrstiev. Sú to väčšinou fleecové mikiny alebo roláky.

Vrstva tretia: proti vetru, dažďu

Tretia vrstva je bariérou, ktorá vás ochráni pred vrtošivým počasím. Medzi vrchné vrstvy patria bundy, vetrovky a nohavice, ideálne nepremokavé, aby nepustili vonkajšiu vlhkosť k telu, a zároveň priedušné, aby nimi mohol unikať pot od tela. Pri ich nákupe tiež skontrolujte vetruvzdornosť, aby vás takzvane neprefúklo. :-)

Kvalitnú termobielizeň nájdete v e-shope Tchibo.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články