Práve čítate

4 chyby, ktoré možno robíte, keď (ne)beháte v zime

8799  
Zdieľať: 

4 chyby, ktoré možno robíte, keď (ne)beháte v zime

Behať vie každý. Lenže aj behať sa dá nesprávne. V tom lepšom prípade vás to vďaka chybám prestane baviť, v tom horšom si niečo uženiete. A v zime je to všetko ešte zradnejšie.

5. 10. 2018 3 min. čítania Martin Pistulka
4 chyby, ktoré možno robíte, keď (ne)beháte v zime

Keď sa vždy raz za čas odhodlám, že so sebou budem niečo robiť, tak si vybehnem. Nemusím nič riešiť, hodím na seba tričko, trenky, topánky a letím. O nejakej príprave sa vôbec nedá hovoriť.

Možno práve preto mi ale odhodlanie nikdy veľmi dlho nevydržalo. Najdlhšie pár mesiacov. Potom sa to vždy nejako zvrtlo – chýbal čas, boleli nohy, hlava nechcela a do toho prišli vrtochy počasia. Až tento rok som k behaniu pristúpil poctivo od podlahy a behám. A tento rok plánujem behať aj v zime.

Práve preto som popátral, čo robiť a nerobiť, pokiaľ chcem behať v blate, vetre, daždi a napríklad aj na snehu. Poradil som sa s trénerom Nikolom Havlíkom z RunGo a prekvapivo som zistil, že už teraz toho robím nesprávne celkom dosť.

Ilustračné foto: Tchibo.sk

Keď to preženiem s rozcvičkou

Ja si ešte pred štartom dám taký ten klasický strečing. Nič extra, také to cvičenie, čo sa robilo na telocviku v škole.

Pri behaní je vlastne vôbec najlepšie sa na rozcvičku úplne vykašlať. Pokiaľ totiž nemáte zahriate svaly, čo logicky, pokiaľ ste ešte nezačali, nemáte, tak si ľahko niečo natiahnete. Alebo nedajbože natrhnete.

Pokiaľ veľmi chcete, malé pretiahnutie si kľudne dajte až po 5-10 minútach. To už je telo pripravené a svaly rozhýbané. Samotné pretiahnutie potom určite nechajte až na doma, pekne v teple. Napríklad po sprche.

Keď sa zle oblečiem

Keď padnú teploty pod desať nad nulou, beriem si na seba vetrovku a čiapku, lebo mi desne mrzne čelo. Väčšinou končím durchom prepotený …

Základné pravidlo znie: keď vyleziete von a je vám v oblečení teplo, tak si predstavte, ako veľké teplo vám bude, keď sa začnete hýbať. V tom horšom prípade vám bude vyložene horko a budete mokrí, čo v zime nie je nikdy dobre. Ideálne je navliecť sa tak, aby vám bolo sviežo, a postupne sa zahrejete. Len nezastavovať :-)

Druhá vec, ktorá s tým súvisí, je, že oblečenie musí vždy dýchať. VŽDY. Pokiaľ nedýcha, tak ste razom ako v saune, čo v kombinácii s chladným vzduchom nie je nikdy dobre. Len si tým koledujete o zápal pľúc.

Oblečte sa podľa pocitu. Každému bežcovi vyhovuje niečo iné. Dobré funkčné tričko je základ, bežecké legíny sú fajn. Vykašlite sa na príliš veľa fleecových vecí, ktoré nie sú na bežný beh veľmi vhodné.

Keď ťahám veľa vecí

Bežne behám s ľadvinkou, do ktorej sa vojde mobil, v lete voda, v zime bunda. Je pravda, že občas sa, hlavne na dlhšie vzdialenosti, celkom prenesie.

Na behanie toho naozaj veľa nepotrebujete. V lete alebo v zime, veľa ľudí napríklad neurobí ani krok bez vody. Fakt je ale ten, že voda je len záťaž. Pokiaľ nebežíte dvadsať kilometrov v extra horúčavách, v pohode sa bez nej zaobídete.

Tip Tchiba: pomôcky, ktoré vám pomôžu

Bez čoho by ste ale predovšetkým v zime nemali nikdy vyraziť, to je čelovka – pretože blúdiť v lese potme je nanič a len tak pokúšate osud s vyvrtnutím členka. Prípadne sa môže hodiť držiak s telefónom, aby vám niečo hralo do kroku. A keď prituhne, tak rozhodne nie je od veci mať pripravené rukavice alebo nákrčník. Zvyšok by už vás ale fakt pravdepodobne iba zdržoval.

Keď nebehám kvôli počasiu

Keď udrú mrazy, na behanie obvykle kašlem. Potím sa a potom mrznem, zle sa mi dýcha, mám strach, že sa šmyknem, je tma… z veľa dôvodov mi to nepríde fajn a nedonútim sa.

Behať sa vraj dá, pokiaľ vyložene neudrú mrazy. A aj vtedy sa to dá, pokiaľ máte správne vybavenie – najskôr využijete rukavice, v mrazoch aj niečo na hlavu (aby ste zakryli to čelo); záleží na každom, ako je mu čo pohodlné alebo ako sa potí.

Každopádne jeseň a zima sú na behanie ako stvorené, len vtedy úplne nepraje rýchlosti. Čo v praxi znamená: behať pozvoľna, kľudne pomalšie ako v lete, a na pohodu, žiadne veľké naháňanie sa za najlepšími časmi. Na to bude čas zase v lete.

Tri, dva, jedna… štart!

Žiadna rada ale nie je samospásna. Je mi jasné, že pokiaľ budem mať slabú vôľu, radšej sa zababuším do deky a zoberiem si knižku. Na druhej strane, každá maličkosť, ktorá mi behanie v zime pocitovo uľahčí, sa hodí. Tento rok do toho určite skočím. Stretneme sa vonku!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články