Práve čítate

Jedna krieda, desať tipov na zábavu

6974  
Zdieľať: 

Jedna krieda, desať tipov na zábavu

Čo vám napadne, keď zoberiete do ruky kriedu? Ak vo vás zostal ešte kúsok dieťaťa, asi teraz myslíme na to isté.

6. 5. 2020 5 min. čítania Redakce
Jedna krieda, desať tipov na zábavu

Kto má vo vrecku kúsok kriedy a pred sebou voľný chodník, ten sa nikdy nudiť nebude – to platilo v našom detstve rovnako ako dnes. Pamätáte si ešte, čo všetko sa s ňou dá zažiť?

Skoč iba na… modrú!

Kôpka farebných kried premení kúsok betónu na skvelé ihrisko. Čím dlhší úsek pomaľujete, tým bude hra náročnejšia. Ako na to? Je to ľahké a s maľovaním vám môžu  pomôcť aj deti:

  • Pomaľujte chodník rôznymi tvarmi (štvorce, kruhy, trojuholníky…)
  • Tvary robte rôznymi farbami
  • Niektoré vyfarbite a iné zase nechajte prázdne

A potom už len stačí vyhlásiť, že teraz sa môže skákať iba na jeden tvar alebo jednu farbu. Kto sa dostane na druhý koniec ako prvý? Obmenou a ešte napínavejším dobrodružstvom môže byť, keď každý ďalší krok vyhlasujete samostatne.

Cesta z bludiska

V malom bludisku sa môžu hrať bábiky, vo veľkom aj deti a vy kľudne s nimi. Vymyslieť vlastné bludisko zaberie najmenej štvrť hodinu, niekedy aj hodinu – ak sa vám do toho práve dnes nechce, stiahnite si vzorové plániky na internete a hurá do maľovania! Ak máte staršie deti, kľudne situáciu otočte – nechajte ich pripraviť poriadne bludisko iba pre vás alebo ich kamarátov.

Hádzanie na terč

Zoberte si niečo, čo sa vám len tak neodkotúľa (ideálne sú napríklad hakysáky, namaľujte terč a môžete začať súťažiť. Kam si zapisovať body? Samozrejme zase kriedou na chodník! :-)

  • Jednoduchý terč: vonkajšie kruhy sú za menej bodov, vnútorné za viac.
  • Nakreslite aspoň 4 vrstvy: za 10, 25, 50 a 100 bodov.
  • Zložitejší terč: kruhy si rozdeľte lúčovito na ďalšie zóny, a obodujte ich tak, ako odhadnete náročnosť.

Trochu matematiky

Príklady podľa náročnosti, ktorá je pre nich práve aktuálna, môžete s deťmi precvičovať aj na namaľovanej dráhe(a na jej konci skryť odmenu). Spomínate si, ako ste ako deti hrali stolovú hru, kde ste sa z jedného políčka dostali na ďalšie „skratkou“ v podobe rebríka? Namaľujte ho aj na matematickú dráhu! Vstupenkou na rebrík je výsledok náročnejšieho príkladu.

Hra s písmenami

Zadanie je jednoduché: skoč na písmenko a vymenuj veci, ktoré naň začínajú! Hra je zložitá presne tak, ako si ju urobíte, a môžete ju opakovať veľakrát, vždy s iným zadaním. Lámete si hlavu, aké zadanie deťom pripraviť? Máme pre vás pár príkladov:

  • Mestá (aspoň 3)
  • Podstatné mená (aspoň 10 alebo 15)
  • Aktivity/športy (aspoň 1)
  • Vlastnosti (aspoň 3)
  • Veci zo sveta okolo nás (aspoň 5)

Zahrajte si dámu

Zahrať si stolovú hru na čerstvom vzduchu teraz láka aj veľa dospelých. S kriedou si môžete vytvoriť improvizovanú hraciu dosku a stráviť tak príjemných pár minút. Figúrkam v dáme sa hovorí kamene. A v tomto prípade najpravdepodobnejšie budete hrať s kameňmi naozajstnými. Aby ste odlíšili svoje kamene od protihráčových, každému tímu prideľte jednu farbu a kamene potom nafarbite kriedami. Alebo, rovnako ako my, môžete hrať so šiškami, listami a ďalšími pokladmi, ktoré nájdete okolo seba.

Osviežte si základné pravidlá hry dáma

  • Každý hráč má 8 pešiakov, vo vonkajších podmienkach kľudne aj kameňov,a rozostaví ich do dvoch radov, vždy na čierne (vyfarbené) políčko. Začína vždy biely.
  • Ťahá sa po diagonále (šikmým pohybom), vždy o jedno pole. Tzn. hra prebieha len na čiernych políčkach.
  • Ak hráčovi „stojí v ceste“ kameň protihráča a za ním je voľné pole, musí hráč kameň preskočiť. Tým „zruší“ figúrku protihráča a odstráni ju zo šachovnice.Hráč v jednom ťahu môže preskočiť viac figúrok protihráča, ale vždy len po jednej v jednom skoku.
  • Vlastné figúrky sa preskakovať nesmú.
  • Ak hráč nevyužije možnosť preskočiť, vyhodiť súpera, protihráč mu môže tú figúrku zobrať. Ak môže v jednom ťahu skákať a vyradiť súperovu figúrku dáma aj pešiak, dáma má vždy prednosť.
  • Cieľom je dostať sa na protiľahlú stranu na základňu, prvý rad protihráča. Tu sa pešiak mení na dámu.Pri hre vonku môžete dať dva kamenena seba, alebo kameň označiť farebne. – áno, aj na to sa krieda hodí. :-)
  • Obyčajný kameň môže ísť iba dopredu, dáma aj dozadu. Dáma navyše môže skákať neobmedzene ďaleko, obyčajný kameň len o jedno pole.
  • Cieľom hry je vyradiť všetky súperove figúrky.
  • Hra môže skončiť tiež vo chvíli, kedy hráč nemá žiadnu možnosť pohybu – a tým prehral.

Klasický panák alebo škôlka

Pamätáte si ešte, ako sa skáče? Niekto skákal len tak, z políčka na políčko, ako takú rozcvičku. Podľa pravidiel, ktoré platia už od 19. storočia, k tomu ale ešte potrebujete kamienok alebo kriedu, a niektoré polia sa potom preskakujú.

  1. Nakreslite štartovaciu čiaru mimo panáka, odkiaľ sa bude skákať a hádzať.
  2. Hoďte kamienok/kúsok kriedy na prvé políčko. Ak trafíte, môžete pokračovať, ak nie, prehrali ste! :-)
  3. Pole s kamienkom sa preskakuje (takže v prvom kole začínate od dvojky), zvyšok panáka sa klasicky doskáče tam a potom späť. Cestou späť kamienok zdvihnite a na pole už skočte.
  4. Máte? Hoďte kamienok na druhé pole – opäť sa musíte trafiť! A potom zase tam a späť, pri prvej ceste sa pole s kamienkom preskakuje, cestou späť sa kamienok zdvihne a na pole sa skáče.
  5. Cieľom je bezchybne hádzať kamienky postupne na všetky polia a potom vždy preskákať panáka oboma smermi.

skákání panáka

Ako ďaleko skočíš?

Ak toho ešte nemáte dosť, kriedy poslúžia aj na namaľovanie dráhy, kde sa môžete vzájomne pretekať v dĺžke skoku. Môže byť meraná po metroch, alebo tiež napríklad čo tri kroky nový zárez a podobne. Ako základ stačí dráhu označiť čiarami, ale keď sa s ňou pohráte, skáčete do farebných polí.

Dráha s úlohami

Už len jej namaľovanie môže byť návodom, ako zabaviť dieťa na poriadnu chvíľu. ;-) Nechajte mu sadu pekne farebných kried a počkajte si, čo vymyslí. Aké úlohy do dráhy schovať? Inšpirujte sa:

  • Skok na jednej nohe
  • Na oboch nohách
  • Otočiť sa
  • Zatlieskať
  • Zaspievať
  • Urobiť zvuk ako… (niekto/niečo)
  • Tlesknúť pod kolenom
  • Poťahať sa za nos
  • Predviesť „kačací tanec“

Rozbaliť

Zbaliť

Kreatívne fotky

A na záver ešte jedna aktivita, ktorá deti zabaví v prvom rade svojou prípravou: obrázky, ktoré potom sami dotvoria!Nechajte ich namaľovať napríklad motýlie krídla, lúku plnú kvetín, lietajúci balón na nebi, pirátsku loď na rozbúrenom mori… a potom si „vliezť do obrazu“ a nechať sa v ňom zvečniť.

Tento nápad bude určite vyžadovať staré oblečenie na donosenie a pravdepodobne potom nepôjdete hneď na zmrzlinu, ale skôr si umyť ruky – ale tie výsledné fotky za to stoja. Ak ale nechcete, aby sa ktokoľvek váľal po zemi, podobná fotka môže vzniknúť napríklad aj so psíkom alebo bábikou. :-)

Kriedy sú jednoducho univerzálnym kľúčom k popoludniu, alebo azda aj celému dňu, plnému zábavy. Zabavíte nimi jedno dieťa, ale aj celú partiu. Jednotlivé hry si navyše môžete upravovať podľa toho, aké staré sú vaše deti a robiť ich ešte náročnejšie, alebo naopak jednoduchšie.

Zaspomínali ste si s kriedami na svoje detstvo? A pri ktorej zo všetkých hier najviac? Okrem kried sa vonku môžete s deťmi zabaviť aj ďalšími aktivitami, ktoré ste možno v nejakej obmene hrali ako deti.

Čo takto hádzanie kruhov na špalíčky, sťažené o to, že musíte trafiť správnu farbu kruhu na správnu farbu špalíčka? Alebo také piškvorky, ktoré sa dajú zbaliť na cesty a môžete ich hrať stále dookola aj bez papiera a ceruzky? A tiež ste si ako deti kopali hakysák? Možno sami seba prekvapíte, ako ľahko sa zase vrátite do detských čias.

Voľnočasové oblečenie pre deti

Voľnočasové oblečenie pre deti

Nové kúsky, nielen na von, nájdete na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články