Práve čítate

S narodením dieťaťa som spoznala úplne nový druh strachu

2210  
Zdieľať: 

S narodením dieťaťa som spoznala úplne nový druh strachu

Byť rodičom, mamou, to človeku prinesie okrem obrovskej lásky a šťastia aj úplne nový druh strachu. Objavil sa hneď, ako sa narodil syn a je mi jasné, že nezmizne do konca života. Dôležité je ale žiť v prítomnosti a zbytočne sa nestresovať.

17. 6. 2020 2 min. čítania Zuzka Zusková
S narodením dieťaťa som spoznala úplne nový druh strachu

Celé sa to začalo už vtedy, keď som otehotnela. Obrovská vlna radosti a šťastia, nové pocity a uvedomenie si zodpovednosti, ktorú mám teraz nielen za seba, ale aj za toho malého tvora, ktorý čoskoro príde na svet. Na každú návštevu poradne som sa neskutočne tešila a zároveň som sa bála, aby bolo všetko v poriadku. A práve vtedy som si uvedomila, že strach má pre mňa úplne novú podobu.

V strehu od prvej sekundy

Je to tu, som mama a mám pri sebe ten najväčší poklad, ktorý musím strážiť. Počas prvej noci som azda miliónkrát kontrolovala, či je monitor dychu zapnutý a bola doslova ako strážny pes.

Zo začiatku bol strach naozaj veľký a postupom času sa zmenšoval a zmenšoval, a až teraz po roku môžem povedať, že sa v noci “v kľude vyspím“ (pravdupovediac celú noc som nespala ani nepamätám, to naše dieťa má stále hlad :-D).

Keď tieto obavy postupne odzneli, nabalili sa ďalšie – očkovanie, zdravý vývoj, aby syn niekde nespadol, nič ho nebolelo, nemal hlad a takto by som mohla menovať ešte veľmi dlho. Došlo mi, že toto nikdy neskončí a musím sa naučiť s týmto novým druhom strachu pracovať a mať zdravý rozum.

Báť sa môžeme, ale „zdravo“

Niekedy mám pocit, že ako matka som si vybudovala šiesty zmysel. Dokážem predvídať, odhadnúť situáciu a oči mám snáď všade.

Na druhej strane viem, že svoje dieťa nemôžem strážiť pred každým nebezpečenstvom, čo by som ani nechcela. Viem, že sa potrebuje “oťukať“ a naučiť sa riešiť aj nepriaznivé situácie vo svojom živote.

Súčasná doba nášmu rodičovskému strachu tiež neprospieva. Kde sú tie časy, kedy sme behali s kamarátmi po uliciach, chodili sami do školy alebo liezli po stromoch. Všetko nás učilo samostatnosti a zodpovednosti.

Je súčasná doba naozaj nebezpečnejšia, alebo sa o tom len viac hovorí v médiách? Túto otázku nechávam otvorenú. Za seba, ako mamu, ale môžem určite povedať, že niektoré veci ma dokážu zasiahnuť oveľa viac, ako keď som bola bezdetná. Veď už tu nejde len o mňa.

Mojich 5 tipov, ktoré mi pomáhajú vyrovnať sa so strachom o svoje dieťa

  • Myslieť pozitívne
  • Mať okolo seba ľudí, na ktorých sa môžem spoľahnúť
  • Žiť v prítomnosti a nehovoriť si “čo keby“
  • Overovať si informácie z odborných zdrojov a nenechať sa ovplyvňovať niektorými médiami, internetovými diskusiami atď.
  • Eliminovať vážne nebezpečenstvá, napr. zabezpečiť elektrické zásuvky poistkami

Strach o moje dieťa vo mne prirodzene je, ale vedome mu nedávam príliš veľa priestoru. Úplne najviac mi pomáha to, že si nepredstavujem katastrofické scenáre a nemaľujem čerta na stenu. A ako so svojimi materskými strachmi pracujete vy?

Pre domácu pohodu

Pre domácu pohodu

Vyberte si obliečky a ďalšie doplnky pre domácu pohodu na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články