Práve čítate

„Keď budeš mať 15, pôjdeš na brigádu.“ Ako sa toto ľahšie hovorí, ako robí

6287  
Zdieľať: 

„Keď budeš mať 15, pôjdeš na brigádu.“ Ako sa toto ľahšie hovorí, ako robí

V pätnástich zažije mládež veľa vecí prvýkrát. Prvou veľkou zmenou je prechod zo základky na strednú, prvé preukázanie sa s občiankou a tiež prvú naozajstnú platenú prácu. Letná brigáda znie skvelo a ešte pred mesiacom by som povedala, že jej hľadanie bude hračka. ANI OMYLOM, je to hrozné a frustrujúce pre dieťa aj rodičov, ale aspoň vám sem hodím pár bodov, čo nerobiť, aby to hračka bola, a na čo sa pripraviť.

3. 7. 2022 6 min. čítania Helena Suchá
„Keď budeš mať 15, pôjdeš na brigádu.“ Ako sa toto ľahšie hovorí, ako robí

Tiež si spomínate, ako ste v lete ako 15-roční pubertiaci objavovali „dospelý“ svet a striedali jednu brigádu za druhou? Raz to bolo roznášanie letákov, potom napríklad nafukovanie balónikov na fesťáků… Práca ako každá iná, nejako platená a hlavne absolútne nedôležitá, aj keď vtedy nám to tak neprišlo. Zato tie brigády nám chodili samotné naproti, ak teda nemám selektívnu pamäť a nepamätám si len to dobré.

Práca je. Len to chce čas, trpezlivosť, známych…

Pozitívne naladená spomienkami na úspešné brigádničenie počas mojich stredoškolských rokov som sa rozhodla pomôcť synovi môjho partnera.

Práve končí deviatku, ale už má 16 a je vysoký ako otec, čo som brala ako plusové body – vysoký chlapec vysoko dočiahne, nie? Začali sme takými tými cool a na prvý pohľad pre pubertiaka nenáročnými brigádami, ako je trhanie lístkov a upratovanie v kine alebo asistencia v Laser game centre. Všade v inzerátoch píšu, že to je pre decká 15+, takže skvelé…

Rada č. 1: Hneď na začiatku hľadania nie je dobré svojho adolescenta nechať nadchnúť sa pre prvú peknú prácu, ktorá sa objaví. Sklamanie z toho, že to nevyšlo, zníži motiváciu hľadať ďalej

Na to sa hneď viaže…

Rada č. 2: Dva mesiace pred letom je neskoro. Možno narazíte na inzeráty, často ale neaktuálne. Alebo je zamestnávateľ natoľko prieberčivý, že si ťažko zoberie pod krídla 16-ročného chalana, doteraz prácou nepoškvrneného. Napríklad také kino majú ľudia dohodnuté mesiace vopred a často aj po známosti.

Takže je dobré začať hľadať pokojne už v zime – vidíte, máte ešte pol roka čas. Alebo až do prázdnin každý deň listovať v inzerátoch. Určite nájdete niečo na pracovných portáloch, existujú aj také, ktoré sa venujú brigádam aj pre neplnoletých, tam sme ale nikdy moc úspešní neboli. Navyše, aj keď píšu, že berú ľudí od 15, často chcú starších pracantov s nejakými skúsenosťami, ktorí si z toho nechcú urobiť len mesačný kšeftík, ale budú potom u nich pokračovať aj na jeseň.

Rada č. 3: Mladý uchádzač by v motivačnom liste, e-maile alebo na pohovore nemal nikdy priznať, že si chce len na pár týždňov privoňať k práci. Jednoducho toto zamestnanie je výzva, vždy si to prial robiť a ak by to vyšlo, rád by sa raz v rámci kina od vysávania popcornu posunul ďalej k jeho príprave.

Samozrejme najlepší scenár je, keď nemusíte vôbec pozerať do inzercie a dohodnete sa s nejakým známym, ktorý v lete potrebuje pomoc s triedením šanónov, vozením malty na stavbe alebo prelievaním farieb niekde v tlačiarni. Jednoducho s drobnou prácou, pri ktorej dopredu viete, čo to predstavuje, môžete informovať známeho, čím vaše dieťa disponuje a čím naopak nie, takže nemusí na strane zamestnávateľa prísť k sklamaniu. Najdôležitejšie ale je, že sa ľahšie dohadujú podmienky aj dĺžka brigády a novopečený pracant má vo svojej prvej práci niekoho, koho aspoň trošku pozná a môže sa na neho prípadne obrátiť.

Ak ani známi nepomôžu, potom prichádza na rad PP – prechádzková proaktivita. Presondujte, kde by sa vášmu teenagerovi páčilo (stánok, organizácia, obchod) a choďte sa tým smerom prejsť. Za opýtanie v obchode alebo reštaurácii, či nepotrebujú výpomoc, nič nedáte. A často vo výklade natrafíte na ponuky práce. Funguje to, ale chce to pevné nervy a dobrú obuv!

Čo sa ešte hodí vedieť o pravidlách brigád pre násťročných

Pracovnú zmluvu a dohody o vykonaní práce alebo pracovnej činnosti je u nás na Slovensku legálne podpísať až po dosiahnutí 15. rokov, a to so súhlasom zákonného zástupcu.

deti a brigády

Ale pozor, nastúpiť do práce váš teenager môže až po ukončení povinnej školskej dochádzky. My sme teda síce mali ešte o rok staršieho uchádzača o prácu, ale ak nepríde domov s vysvedčením z deviny, môže maximálne umývať riad u nás doma.

Rovnako je dôležité počítať s tým, že neplnoletí nesmú vykonávať v práci nadčasy. Ich pracovná doba pri veku do 16 rokov by nemala presiahnuť 6 hodín denne, týždenne si teda môžu odpracovať maximálne 30 hodín. Nehrozí tak, že by vášho potomka niekto zodrel z kože. A ak by k tomu smerovalo, zamávajte pred zamestnávateľom dohodou, alebo týmto článkom.

A v neposlednom rade je pri odpovedaní na inzerát dobré vedieť, že na prácu pri pokladni si počkajú do osemnástich. Zamestnávateľ totiž nemá právo po neplnoletých brigádnikoch vyžadovať hmotnú zodpovednosť. Ak váš adolescent pokukuje po práci v obchode, môže dopĺňať tovar, ale na jeho blokovanie si ešte chvíľu počká.

Brigáda prospeje teenagerovi aj rodičom

Ak ho teda na celé leto nezamestnáte domácimi prácami u vás doma.

Psychologička Jana Růžičková, ktorá sa denne stretáva so žiakmi a študentmi v pedagogicko- psychologickej poradni, má s brigádničením u svojich šestnásťročných klientov dobré skúsenosti: „Ak dievča alebo chlapec chodí na brigády počas školských rokov, je to cenná skúsenosť, ktorá formuje osobnosť človeka a ovplyvňuje ďalšie faktory osobného a profesijného rozvoja.

brigáda pro teenagery

Čo podľa psychologičky brigády učia naše deti?

1. Vzťah k povinnostiam a spoľahlivosť: Do práce musia prísť v dohodnutý čas, musia splniť zadanú úlohu, dodržiavať hygienické predpisy a riadiť sa pravidlami danej firmy alebo organizácie. Niekedy to býva drsnejšia skúsenosť pre niektorých rozmaznaných teenagerov, ktorí sa k práci doteraz nedokázali postaviť, ale o to cennejšie to potom bude pre celú rodinu. Ale je lepšie to zažiť skôr ako neskôr v už „dospelom“ zamestnaní.

2. Vzťah k financiám: Veľmi skoro si teenageri uvedomia, koľko energie stojí zarobiť určitú sumu peňazí a potom aj viac premýšľajú nad tým, ako s nimi naložia. Bytostne si uvedomia ich hodnotu bez toho, aby sme im to ako rodičia stále vtĺkali do hlavy.

3. Sociálne zručnosti: Naraz sa naplno ocitajú vo svete dospelých a sú nútení komunikovať, prezentovať sa, presadzovať sa v nie vždy ústretovom prostredí. Často sa musia naučiť komunikovať so zákazníkmi, vyjednať si určité podmienky a vedieť odprezentovať svoju prácu.

4. Pohľad do sveta práce: A čo predovšetkým, teenageri začnú viac vnímať, aké existujú pracovné profesie, aká je ktorá práca a podobne. Uvedomia si, ako to chodí napríklad v službách, v obchode, gastronómii alebo v kancelárii. Táto predstava potom lepšie formuje, čo by v živote chceli robiť a v ako prostredí sa cítia najlepšie.

Ako ale problematiku brigád uchopiť u mladšieho dieťaťa?

Určite to nevyriešime tým, že zaplatíme svojmu dieťaťu za umytie auta alebo upratanie domácnosti.

Tieto aktivity totiž nerobí len pre nás, ale predovšetkým pre seba, pretože je predsa súčasťou domácnosti a nášho rodinného tímu. Zvykne si na to, že medzi blízkymi sa musí za všetko platiť, čo nie je úplne ideálny prístup k životu. Ak je ale náš teenager akčný a po dohode so susedmi im zájde v sobotu ráno pre rožky alebo im umyje auto, môže sa to ako brigáda počítať. Pre tých starších je potom k dispozícii ponuka firiem a rôznych organizácií.

Samozrejme, že každé dieťa je individuálne, niektoré sa zasekne a nebude si chcieť kaziť leto prácou, iné potrebuje pošťuchnúť a naviesť… A niektoré si brigádu chce nájsť samo, pretože má nejakú motiváciu, či už finančnú (na nový bicykel), alebo profesijnú. Ja som sa vždy chcela stať hudobným promotérom alebo usporiadateľom festivalov, takže som na akciách zbierala odpadky a nafukovala už spomínané balóniky.

Dnes nie som promotér, nerobím fesťáky, ale mám na to božské spomienky, pracovala som vonku na čerstvom vzduchu a videla koncerty zadarmo, ak ma práve neposlali meniť odpadkové koše na druhý koniec areálu. A o tom to je – o zážitkoch, ktoré prvým brigádam nikto nezoberie a vám zostanú naveky (na rozdiel od prvej výplaty).

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články