Práve čítate

Ako zvládnuť mániu na kone u vašich detí?

6048  
Zdieľať: 

Ako zvládnuť mániu na kone u vašich detí?

Moja mama vám odkazuje: dá sa to prežiť. A ja k tomu dodám zopár rád, ako to zvládnuť v kľude, relatívne lacno a v zdraví.

24. 4. 2020 4 min. čítania Lucie Palkosková
Ako zvládnuť mániu na kone u vašich detí?

Možno si na to spomínate zo školy: prakticky v každej triede bolo najmenej jedno dievčatko, ktoré milovalo kone. Je to úsmevné, pokiaľ sa do (možného) jazdectva nezamiluje práve vaša dcéra.

Najkrajší pohľad na svet… aj strašiak rodičov

Jazdím už roky a môžem vám odprisahať, že byť „dievča od koní“ má svetlé, ale samozrejme aj tienisté stránky.

Áno, jazdectvo JE krásny a obohacujúci šport. Komukoľvek, kto sa doň pustí, dá do života veľa nezabudnuteľných zážitkov aj dôležitých schopností. Zlepšuje koordináciu a rovnováhu, naučí sa rešpektu a láske k zvieratám a v deťoch prehĺbi zodpovednosť za seba aj za iných – za koňa alebo poníka, ktorému sedí na chrbte.

Samozrejme to MÁ svoje ale. Kone nie sú úplne lacná záľuba, aj keď finančný rozptyl je široký. V niektorých prípadoch je to naozaj časovo náročné hobby. A bolo by klamstvo tvrdiť, že pri jazdení a starostlivosti o kone nedochádza k úrazom. Aj keď sa budete s maximálnou opatrnosťou snažiť, aby sa nič nestalo, stále máte za parťáka živú bytosť, ktorá sa môže zachovať nepredvídateľne (o úrazoch, ktoré si človek dokáže privodiť vlastnou nešikovnosťou, nehovoriac).

Koľko jazdectvo stojí?


Môže to byť pár desiatok eur mesačne, keď si deti jazdenie odpracujú kydaním hnoja v stajniach. A môže ísť o tisíce, keď sa už bavíme o športovom jazdení so všetkými náležitosťami. Počiatočná investícia ale nemusí byť taká desivá, aby ste koňa zatrhli hneď od začiatku – o tom ešte ďalej.

Kým si prvýkrát sadne na koňa

Najskôr sa oplatí zvážiť, či je vaše dieťa na jazdectvo dostatočne zrelé. Malo by chápať a vziať za svoje, že koník sa musí vyčistiť a nakŕmiť, že sa okolo neho nemá behať a kričať a že „povely“ inštruktora sa neoplatí ignorovať.

  • Minimálny vek na jazdecký výcvik je 6–8 rokov. U menších detí ide skôr o vozenie na koni, pretože nemajú ešte väčšinou dosť sily ani koordinácie na to, aby koňa alebo poníka samostatne ovládali.
  • Ale aj u maličkých detí môže mať také vozenie zmysel. Získavajú rovnováhu a dôveru ku koňom a keď dorastú do jazdeckého veku, budú mať oproti svojim vrstovníkom náskok.
  • Na druhej strane asi neexistuje vek, v ktorom by bolo neskoro začať. V jazdiarňach stretnete často aj päťdesiatročné dámy, ktoré práve absolvovali svoju prvú lekciu.

Pred prvým vysadnutím do sedla odporúčam domácu teoretickú prípravu. Možno zistíte, že aj prezeranie kníh a snívanie o živote v sedle (na začiatok) stačí. Ak jazdecké nadšenie skončí pri posteľnej bielizni s koníkmitričkách s jazdeckým motívom, môžete si ako rodičia oddýchnuť. ;-)

Čo sa týka príručiek, odporúčam vyberať ich v obchodoch, ktoré sa na jazdectvo špecializujú a je v nich teda šanca, že aj detské knižky napísal niekto, kto kone niekedy v živote videl aj inak ako len na obrázku.

Ktorá stajňa je pre nás tá pravá?

Kľúčový pre jazdeckú kariéru aj váš kľud je výber vhodnej jazdeckej stajne alebo klubu. Rolu by určite nemala hrať len vzdialenosť od vášho bydliska, ale aj to, ako výcvik prebieha, aké kone sú k dispozícii (majú aj poníky alebo kone pre menšie deti?) a hlavne, ako sa tam ku koňom aj deťom správajú.

Zo začiatku je lepšie zaplatiť si jednu lekciu, počas ktorej zistíte, či vám prístup vyhovuje, a až potom prípadne dieťa prihlásiť do pravidelnej jazdeckej skupiny alebo predplatiť výcvikov viac.

Ak by vám v nejakej stajni ponúkali, že hneď zoberú vaše dieťa na jazdu (teda na prechádzku do prírody s ďalšími jazdcami na koňoch), buďte skôr obozretný. Von by mal bez vodiča vyraziť až trochu skúsený jazdec, ktorý absolvoval aspoň pár lekcií na jazdiarni alebo na lonži (dlhej „vôdzke“ pre kone).

Cena jednej lekcie sa môže pohybovať od zhruba 15 eur až po možno 40 eur, podľa konkrétnej stajne. Okrem individuálnych lekcií majú niektoré stajne aj jazdecký oddiel, kam deti chodia vypomáhať s koňmi (čistiť boxy, kŕmiť a ošetrovať kone) a v dohodnutých časoch „za odmenu” jazdia. Členské príspevky bývajú v takýchto prípadoch rádovo desiatky eur mesačne. Je to časovo náročnejší variant, ale o koňoch sa dieťa naučí oveľa viac, ako keď „iba“ jazdí.

A čo vybavenie?

Dobrá správa je, že čo sa týka jazdeckej výbavy, vystačíte si zo začiatku s málom – stačí kvalitná helma (tú vám prípadne na začiatku požičajú, ale potom je príjemnejšie mať svoju). Pre istotu si so sebou môžete zobrať kľudne aj prilbu na bicykel, ktorá na prvých pár lekcií poslúži rovnako dobre. Na seba nech si junior zoberie dlhé nohavice a pevné topánky! V rozprávkach síce princezné jazdia inak, ale sandáliky ani kraťasy a sukne si s koňmi nerozumejú. Naopak, v pevnej topánke až tak nevadí, keď vám kôň stúpi na nohu, a v dlhých nohaviciach si zase neodriete nohy od strmeňových remeňov.

Čo sa oplatí kúpiť si časom?

  • Jazdecké nohavice rajtky majú zosilnený sed a kolená. Lepšie sa v nich sedí v sedle a nešmýkajú sa.
  • Šikovná vec sú aj chapsy – návleky na píšťaly, ktoré zabránia odreninám od strmeňových remeňov a spevnia lýtko (hodí sa na ovládanie koňa).
  • Niektoré stajne alebo rodičia tiež trvajú na tom, aby ich dieťa jazdilo v bezpečnostnej veste. To je určite šikovná vec, napríklad keď sa neskôr učia deti skákať. Ale ja osobne v nej mám pocit, že sa nemôžem poriadne hýbať a som obratný asi ako korytnačka s pancierom.

Podľa toho, ako sa malý jazdec nadchne pre konský svet, budete potom možno vyberať ďalšie veci navyše, napríklad konskú deku alebo sadu kefiek. To už je ale ako pri akomkoľvek inom koníčku, do ktorého sa človek naozaj ponorí.

„Mami, ja chcem koňa!”

Správna odpoveď je v 99 % percentách prípadov: „Nie!” Obrňte sa pred citovým vydieraním a buďte neoblomní.

Mať koňa je časovo aj finančne náročné, a hlavne u dievčat, pri ktorých nikdy nie je jasné, či ich v puberte nezačne viac zaujímať niečo iné ako jazdenie.

Tiež, prosím, zabudnite na to, že by ste si koňa kúpili len tak na záhradu. Je viac sociálny, ako si možno myslíte, a v ideálnom prípade potrebuje žiť v aspoň päťčlennom stáde. Ovca ani koza mu konskú spoločnosť nevynahradia a z miláčika sa môže postupom času stať nebezpečný a frustrovaný zúrivec.

Ak by ste o kúpe koňa predsa len uvažovali, mali by ste mať finančnú rezervu nielen na jeho zadováženie (až do desiatok tisíc), ustajnenie a žrádlo (100–300 eur), ale aj na nečakané výdavky (v prípade úrazu alebo zdravotného problému dáte za veterinára tisícky). Ale ak to s koňmi bude myslieť vaše dieťa vážne, bude mať v tom čase už okolo seba azda dosť rozumných ľudí, ktorí mu vlastné zviera vyhovoria. ;-)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články