Práve čítate

Sama v pôrodnici. 7 tipov, ako to zvládnuť v kľude a pohode

7518  
Zdieľať: 

Sama v pôrodnici. 7 tipov, ako to zvládnuť v kľude a pohode

Zákaz otcov pri pôrode zdvihol v Čechách zo stoličky veľa rodín. Je vo hviezdach, či sa tam podarí presadiť petíciu za zrušenie tohto zákazu a dovtedy bude mať toto opatrenie dopad na niektoré budúce mamičky. Je načase si viac ako inokedy navzájom dodať odvahu a podporiť sa. Aj na Slovensku mnohé nemocnice zakázali sprevádzajúcu osobu. Niektoré zase povolia iba partnera, pokiaľ nemá klinické príznaky alebo cestovateľskú anamnézu, a žiadnu inú osobu, ako boli v minulosti prítomné iné blízke osoby alebo duly.

4. 4. 2020 7 min. čítania Anna Hrábková
Sama v pôrodnici. 7 tipov, ako to zvládnuť v kľude a pohode

Som dva mesiace po druhom pôrode a článok píšem pre kohokoľvek, kto sa do pôrodnice chystá. Či už dnes v noci alebo za dva roky. Či už viete, či so sprievodom, alebo bez. Nie som doktor, ani pôrodná asistentka, a ani dula. Mám len pocit, že existuje pár všeobecných rád, ktoré som mala počuť už pri prvom pôrode.

Pre kontext, moje skúsenosti. Pri prvom pôrode mi na 8 hodín vypoklonkovali muža Tomáša aj dulu domov („Ešte nerodíte, mamička!“) a ja som sa tak ocitla v neznámych bolestiach, sama v noci, v tmavej izbe, s novopečenou mamičkou. Pamätám si, ako sa silou myšlienok snažím posunúť čas. Ako presviedčam personál, že už predsa FAKT rodím. Či už mi ich konečne zavolajú naspäť. Sama to totiž určite nezvládnem. Ráno prišli a pôrod Edka bol potom silný spoločný zážitok – krásny, veľmi dlhý a tak nejako nás všetkých štyroch.

Strih, o dva roky neskôr. „Tentokrát to chcem zvládnuť sama,“ hovorím nahlas dule a Tomášovi v deviatom mesiaci. „Vlastne vás tam nechcem vôbec potrebovať,“ mám v skutočnosti v hlave, pretože očakávam scenár z minula. Že mi ich zase pošlú domov a ja to tentokrát chcem zvládnuť ľavou zadnou aj bez nich. O mesiac neskôr sa veľmi hladko a rýchlo narodí Alfréd a ja síce počujem Tomáša aj dulu niekde naokolo, ale v hlave som tam sama. A som takto spokojná a kľudná, nikoho nepotrebujem.

Okrem výhody predchádzajúcej skúsenosti to nie je o zázračnom osobnom osvietení. Pomohlo mi pár rád, za ktoré nevďačím sebe, ale internetu a svojmu skúsenejšiemu okoliu. Tu sú.

Slúchadlá do uší a oči zaklapnúť

Jednoduchý trik, čo pomôže zvládnuť všetko ďalšie. Slúchadlá som mala celú cestu autom (hodinu a pol) aj celý čas v pôrodnici (dala som si ich dole až na posledných cca 30 minút). Nie je nijako trápne mať slúchadlá aj pri vyšetrení. Keď k vám počas kontrakcie hovorí doktor alebo asistentka, kľudne im stačí rukou naznačiť, nech počkajú na jej koniec… a až potom hudbu stíšiť, vypočuť ich a vrátiť sa späť k hudbe. Zatvorené oči už len dopomôžu k totálnemu odstrihnutiu sa od všetkého, čo ruší. 

A čo do tých uší?

K prvému pôrodu som si pripravila playlist s Joe Cockerom, Beyoncé, PSH alebo Lynyrd Skynyrd. Predstavovala som si, že to bude párty a keď mi do uší Bey zavolá “ženské vládnu svetu”, dostane to zo mňa drobčeka na dva výdychy. Playlist zostal vtedy prekvapivo nedotknutý a dnes slúži len ako pamätihodnosť.

K druhému pôrodu som išla s meditačnou hudbou, vlastne len rôznymi zvukmi, čo mali fungovať ako izolácia uší od okolia. Ale samozrejme niekomu „Run the World“ môže tiež pomôcť.

Vo všeobecnosti  je dobré vybrať si takú hudbu, ktorá vás ukľudňuje a neruší. Ktorá bude fungovať skôr ako nenápadná kulisa, nie vzrušujúci celovečerný koncert. Ja som strávila veľkú časť oboch pôrodov vo vode (pri prvom vaňa, pri druhom sprcha), a tak mi vyhovovalo napríklad niečo takéto.)

Ak máte dosť času, odporúčam pripravenú hudbu počúvať už v priebehu tehotenstva pri nácviku dychu a uvoľňovania – o to lepšie sa vám to spojí so situáciou.


Ak plánujete počúvať hudbu napríklad zo Spotify alebo iného online zdroja, je dobré si zistiť heslo na nemocničnú wifi alebo si playlist vopred stiahnuť.

Vybrať si môžeme aj toho, kto k nám hovorí

Celú cestu autom som počúvala britskú nahrávku, kde ma cudzia pani presviedčala, že pôrod bude super, kontrakcie (vlny) sú krátke, bábätko aj ja sme silní a zdraví, že všetko krásne zvládnem… A viete čo? Fungovalo to.

Pokiaľ ste tomu naklonená, odporúčam túto anglickú nahrávku do uší na Spotify, prípadne možno . Hodí sa napočúvať si to už pred pôrodom. Ja som ju ale počula prvýkrát až v aute do pôrodnice a aj tak to bol jeden zo zásadných dôvodov, prečo som okolo seba nikoho nepotrebovala ani nechcela.

Dych 4+7

Uzavrieť sa sama do seba, ono sa to povie! Ale ako?

Mne pomohlo sústrediť sa len na dych. Hlavne pri kontrakcii. Aby mi myšlienky neodbiehali k hrkotajúcemu autu, znamienku na tvári vrátnika alebo myšlienkam na to, ako to bolí a kedy sa to už skončí. Nádych napočítam do 4, výdych pretiahnem do 7. Všetko do brucha. Nosom dovnútra aj von. Nádych, výdych. Nádych, výdych. A potom je zase kľud. Je dosť možné, že to pomôže k tomu, aby kontrakcie pôsobili krátko a jemne.

Anglicky to skvelo vysvetľuje pôrodná asistentka za 12 minút napríklad tu. Viac informácií a zdrojov sa dá ľahko vygoogliť.

Keď sa vám pri tom podarí si ešte vsugerovať, že to vlastne nie je také strašné a len sa tým približujete k svojmu bábätku v náručí, možno bude celý pôrod ešte ľahší.

Uvoľniť sa dá na povel

…a tým nemyslím nič ezo, ale mechanické uvoľnenie všetkých svalov v tele. Čím viac človek trénuje, tým to ide rýchlejšie – dokážeme to ale všetci aj bez prípravy. Stačia opäť slúchadlá, zatvoriť oči, sústrediť sa len na svoj dych a postupne uvoľňovať jednotlivé časti tela. Ja väčšinou začínam od nôh nahor, ale vraj pomáha aj uvoľnenie napríklad len čeľuste a ramien. Ak máte čas, zhruba od tretej minúty napríklad tohto videa vás uvoľňovaním prevedie lektorka tehotenskej jogy Tereza Nolet. Tréning môže zabrať napríklad len päť minút. A dnes večer môžete rodiť o stupeň kľudnejšia.

Vedomé uvoľnenie môžeme potom praktizovať medzi kontrakciami, kedy sa tým zase o niečo viac ponoríme samy do seba, ale hlavne s každým výdychom priamo pri kontrakcii.

Aplikácie na počítanie kontrakcií

Mne pomohla vo fáze, kedy sme ešte boli doma. Pri každej kontrakcii ťuknem do obrazovky, počúvam ukľudňujúce zvuky a pozerám sa na animáciu. Tá moja mi vždy napísala „Sústreď sa len na svoj dych“. Viac som nepotrebovala. Ak to oceníte, poradí aj s časom na odjazd do pôrodnice.

Ja som si stiahla až na začiatku pôrodu náhodne túto, netestovala som ich viac.

Gravitácia pomáha

Pri prvom pôrode som sa od začiatku pri každej vlne kontrakcií schúlila poležiačky do klbka. Pocitovo som počas celého pôrodu prežívala dosť podobne silné bolesti. Pri druhom pomohlo naopak zostať stáť, pohupovať sa. Intuitívne by som sa znovu najradšej schúlila, ale toto je celkom rozšírená rada, a tak som prekonala prvotnú nechuť a skúsila to. Človek možno vyzerá trochu ako blázon, ale stáť, pohupovať sa a kľudne si aj pospevovať s úsmevom na tvári je vážne dobrý tip na to, ako zmeniť vnímanie sily, ktorá vami prechádza.

Priateľ nielen na telefóne

Síce môžu zakázať vstup kohokoľvek, ale stále pri sebe môžeme mať mobil, aspoň v prvej fáze pôrodu. Ten pre mňa slúžil ako najväčší parťák kvôli hudbe aj aplikácii. Je tu skvelá správa – kontrakcie vždy poľavia a medzi nimi môžeme nájsť silu aj telefonovať. Ak by pomohlo počuť hlas chlapa, mamy alebo kamarátky, do toho. Nehanbime sa mať podporu na telefóne kľudne v slúchadle aj pri vyšetrení, pred personálom, v akejkoľvek situácii. Rovnako nie je vôbec hlúpe si povedať o podporu personálu. Určite si veľa iných žien vymýšľa oveľa zaujímavejšie požiadavky ako vy :-) Keď som cítila, že potrebujem držať niekoho za ruku, chytila som prvú, ktorá bola blízko – a až potom napríklad zistila, že to bola ruka pôrodnej asistentky. Týmto sa ospravedlňujem Tomášovi aj dule, ale fungovala úplne rovnako dobre. :-)

Moja skúsenosť je teda vlastne jednoduchá – uzavrieť sa čo najviac sama do seba a použiť všetky prostriedky, ktoré nás môžu ubezpečiť, že to zvládneme samy a kdekoľvek. Nepočuť a nevidieť nič, čo by nás mohlo rušiť. A naopak sa obklopiť zvukmi, hlasmi a predstavami čohokoľvek, čo nás ukľudňuje a dodáva nám odvahu.

Veľmi prajem všetkým budúcim mamičkám aj oteckom, aby zostali kľudní. Každá žena je totiž oveľa silnejšia, ako si dokáže pred pôrodom predstaviť.

PS: Pár dalších tipů pro budoucí maminky

Všetko pre najmenších vyberiete na Tchibo.sk

Všetko pre najmenších vyberiete na Tchibo.sk

Pokiaľ práve vyberáte výbavičku pre bábätko, zariaďujete izbičku alebo si chcete urobiť radosť niečím pekným na seba (aj s tehotenským bruškom), nakuknite do ponuky na Tchibo.sk, určite vás potešíme!

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články